22 Μαρ 2012

Ουδείς ενδιαφέρεται για το «σπίτι του λαού» του βουλγαρικού ΚΚ

Κτισμένο στη κορυφή του βουνού Buzludzha και εγκαταλελειμμένο σαν έναν ιπτάμενο δίσκο που έπεσε από το διάστημα, αυτό το γιγαντιαίο κτίσμα μοιάζει σαν ένα φάντασμα άλλων εποχών, που στη Βουλγαρία όλοι θέλουν να ξεχάσουν,Αυτές της κομουνιστικής δικτατορίας που κυβέρνησε τη χώρα από το 1945 και μετά.
Το σπίτι του βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος κατέρρευσε μαζί με την ιδεολογία που εκπροσωπούσε. Μετά τη πτώση του Σιδηρού Παραπετάσματος, το 1989, η Βουλγαρία εγκαινίασε μια νέα εποχή, εκείνη της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Το σπίτι του βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος δεν αποτελεί το μοναδικό εγκαταλελειμμένο κομουνιστικό κτίριο της εποχής.

Ωστόσο, η βουλγαρική κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να στηρίξει οικονομικά της απαραίτητες εργασίες επισκευής, οι οποίες υπολογίζονται στα 30 εκατομμύρια λέβα (14 εκατομμύρια ευρώ) αλλά και να ήταν είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα το έπραττε.

Ο Boycho Bivolarski, επικεφαλής του βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος από την κοντινή πόλη Στάρα Ζαγόρα, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP: «Αυτό το μνημείο είναι μοναδικό σε όλη την Ευρώπη και, εάν αποκατασταθεί, θα είναι σε θέση να προσελκύει χιλιάδες τουρίστες, κυρίως από τη Δύση, και θα επιφέρει την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής».

Το συγκεκριμένο κτίριο βρίσκεται ήδη σε κρίσιμη κατάσταση, καθώς αρκετοί επιτήδειοι έχουν εισβάλει στο εσωτερικό του και έχουν κλέψει σχεδόν κάθε αντικείμενο που έβρισκαν μπροστά τους. Επιπλέον, η οροφή του κτιρίου έχει σχεδόν καταρρεύσει, με αποτέλεσμα να είναι τρωτό στα φυσικά φαινόμενα και ιδιαίτερα στη βροχή και την υγρασία.

Ένα μωσαϊκό τοίχου που παρουσιάζει τον Βούλγαρο δικτάτορα Τόντορ Ζίβκοφ έχει καταστραφεί, ενώ προσωπογραφίες άλλων κομουνιστικών μορφών, όπως του Μαρξ, του Ένγκελς, και του Λένιν βρίσκονται σε εξαιρετικά άσχημη κατάσταση.

Σε ένδειξη πρωτοφανούς αδιαφορίας για τα συγκεκριμένα κτίρια του παρελθόντος, ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόικο Μπορίσοφ, μεταβίβασε την ιδιοκτησία και τα δικαιώματα των κτισμάτων στο βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, τον περασμένο Νοέμβριο.

«Εάν είναι τόσο περήφανοι γι’ αυτά, ας τα φροντίσουν εκείνοι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της χώρας έχει ήδη ασφαλίσει τις εισόδους των κτιρίων, έτσι ώστε να αποφεύγεται κάθε είδους λεηλασίας και πλιάτσικου.