6 από τα 7 δισεκατομμύρια κατοίκων της Γης έχουν κινητά τηλέφωνα, όμως μόλις τα 4,5 δισεκατομμύρια έχουν πρόσβαση σε χώρους υγιεινής… κοινώς τουαλέτες!
Τα σοκαριστικά αυτά στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος με αφορμή αυτά ξεκινά μια παγκόσμια εκστρατεία για τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής για 2,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους, η υγεία των οποίων βρίσκεται σε κίνδυνο.
Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Jan Eliasson, χαρακτήρισε την κατάσταση αυτή ως «σιωπηρή καταστροφή» η οποία αντανακλά τις συνθήκες ακραίας φτώχειας και ανισότητας που επικρατούν στον πλανήτη.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου ο Eliasson ανέφερε ότι η κατάσταση αυτή χρήζει άμεσης δράσης, ώστε μέχρι το τέλος του 2015 να έχει μειωθεί στο μισό το ποσοστό των ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής.
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη η δράση αυτή θα πρέπει ακόμη να περιλαμβάνει ακόμη και το στόχο της εξάλειψης της πρακτικής της αφόδευσης σε ανοιχτούς χώρους, που αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και επιτείνουν την διάδοση ασθενειών.
Ο αριθμός των ανθρώπων που προχωρούν σε αυτήν την πρακτική έχει μειωθεί κατά 271 εκατ. από το 1990, όμως εξακολουθεί να αποτελεί «λύση» για 1,1 δισ. ανθρώπους, ή με άλλα λόγια το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Είναι η κύρια αιτία διάδοσης της διάρροιας, από την οποία πεθαίνουν περισσότερα από 750.000 παιδιά κάτω από τα 5 έτη κάθε χρόνο, αναφέρουν τα στοιχεία του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με τον Eliasson σε 22 χώρες του πλανήτη απαντάται το 80% της πρακτικής της αφόδευσης σε ελεύθερους χώρους και αυτές είναι: Βραζιλία, Κίνα, Ινδία, Ινδονησία, Καμπότζη, Αιθιοπία, Κένυα, Μαδαγασκάρη, Μαλάουι, Μοζαμβίκη, Νεπάλ, Νιγηρία, Πακιστάν, Σιέρα Λεόνε, Ζάμπια, Αφγανιστάν, Μπουρκίνα Φάσο, Τσαντ, Κονγκό, Σουδάν και Νότιο Σουδάν.
Στην Ινδία μόνο, το 60% των ανθρώπων δεν έχει πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής.
Τα στοιχεία αυτά έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα στοιχεία που κάνουν λόγο για ραγδαία αύξηση στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Στην Ινδία κυκλοφορούν στην αγορά κοντά στα 1 δισ. κινητά τηλέφωνα, σημειώνοντας δραματική αύξηση από τα 45 μόλις εκατ. που υπήρχαν το 2002.
Ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής της UNICEF, Martin Mogwanja, δήλωσε ότι με τους σημερινούς ρυθμούς, ο στόχος αυτός θα εκπληρωθεί όχι το 2015 αλλά… το 2075, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση αυτή «απαράδεκτη»
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου