Οι αρμόδιες Αγορανομικές Αρχές της Ρωσίας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ορισμένα από τα εισαγόμενα προϊόντα διατροφής στη χώρα.
Πηγή: RG
Ο Νικολάϊ Βλάσοφ, το Νο 2 της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Επιτήρησης (Rosselkhoznadzor), μιλάει για τους κινδύνους που εγκυμονούν ορισμένα από τα εισαγόμενα τρόφιμα, καθώς και για την πιθανότητα της επιστροφής της γρίπης των πουλερικών.
ΕΡ: Φτάνουν στη ρωσική αγορά επιβλαβή προϊόντα;
ΑΠ: Δυστυχώς, στη χώρα μας δεν έχουμε τις δομές ενός αυστηρού ενός συστήματος ελέγχου και ασφάλειας τροφίμων. Καταρχήν, δεν υπάρχει μηχανισμός για τον συστηματικό έλεγχο των πρώτων υλών και των τροφίμων. Δεύτερον, δεν υπάρχει ενιαίος φορέας ελέγχων. Στη Ρωσία έχουμε πολλές ανεξάρτητες κτηνιατρικές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι παντελώς ανεξέλεγκτη. Τρίτον, δεν έχει γίνει πλήρης καταγραφή των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην αγορά τροφίμων.
Προϊόντα γεμάτα ορμόνες
ΕΡ: Πώς προχωρούν οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για να ξεκινήσουν οι εισαγωγές κρέατος χωρίς ρακτοπαμίνη;
Διαβάστε ακόμα: Μάχη για να αποτραπεί νέα επισιτιστική κρίση
ΑΠ: Είμαστε ακόμα σε νεκρό σημείο. Οι αμερικανοί επιμένουν στη θέση τους, την ίδια στιγμή εξακολουθούν να εξάγουν προϊόντα στην ΕΕ χωρίς ρακτοπαμίνη. Και εμείς θα θέλαμε την ίδια αντιμετώπιση. Η βιοτεχνολογία αναπτύσσεται δυναμικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να την χρησιμοποιούμε σε βάρος του καταναλωτή. Στην Αμερική, χορηγούν στις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής την ορμόνη σωματοτροπίνη. Σαν αποτέλεσμα, η παραγωγή του γάλακτος αυξήθηκε κατά 20%. Όμως, από αυτές τις ορμόνες στις γυναίκες εμφανίζονται ανδρικά χαρακτηριστικά. Μεγαλώνουν τα μουστάκια!
ΕΡ: Ποια είναι η κατάσταση με τους ξένους προμηθευτές; Μπορείτε να ονομάσετε τις κύριες χώρες που παραβαίνουν τη ρωσική νομοθεσία;
ΑΠ: Δεν υπάρχει καμία χώρα που θα είναι σε όλους τους κλάδους είτε πολύ καλή, είτε κακή. Το Βιετνάμ, για παράδειγμα, μπορεί να είναι ασφαλής χώρα αναφορικά με την προμήθεια αλιευμάτων, όμως, στο θέμα των «θερμόαιμων ζώων», η κατάσταση μπορεί να είναι ακριβώς η αντίθετη, και θα πρέπει να απαγορευτεί η εισαγωγή των σχετικών προϊόντων.
ΕΡ: Υπάρχουν χώρες που παραδοσιακά βρίσκονται στη «μαύρη λίστα» της Rosselkhoznadzor;
ΑΠ: Η Ινδία θα μπορούσε να μας προμηθεύει με κρέας από βοοειδή, που αντικαθιστά το βόειο-μοσχαρίσιο κρέας. Αλλά προς το παρόν είναι ένα επικίνδυνο προϊόν. Οι βούβαλοι βόσκουν στα σκουπίδια. Ωστόσο, το ινδικό επιχειρείν σε αυτό τον κλάδο ωριμάζει. Εμφανίζονται φάρμες, που πληρούν τους κανονισμούς επιτήρησης και ασφάλειας του προϊόντος.
Απειλές για τον άνθρωπο
ΕΡ: Ποια είναι η κατάσταση με την εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ASF);
ΑΠ: Η κατάσταση παραμένει προβληματική. Το πιο πρόσφατο κρούσμα συνέβη πριν λίγες μέρες στην περιοχή Τούλα. Σοβαρά προβλήματα ακόμα δεν είχαμε. Όμως, η κατάσταση μπορεί να γίνει το ίδιο σοβαρή, όπως και πέρυσι. Είναι αναγκαίο να θεσπιστεί ένα κρατικό πρόγραμμα για την εξάλειψη της ASF.
ΕΡ: Μπορούμε να περιμένουμε ότι θα βρεθεί θεραπεία για την «αφρικανική» λοίμωξη;
ΑΠ: Προς το παρόν, δεν έχουμε το φάρμακο που θα θεραπεύει την «αφρικανική» ιογενή λοίμωξη. Και με το σημερινό τεχνολογικό επίπεδο, δεν μπορεί να ανακαλυφθεί. Μπορούμε με τη χρήση φαρμάκων, να οδηγήσουμε τη νόσο σε μια χρόνια φάση. Δηλαδή, να κάνουμε τα πράγματα χειρότερα. Μπορεί τα εμβολιασμένα ζώα να μην αρρωσταίνουν, αλλά θα είναι φορείς της ASF. Αυτό είναι επίσης απαράδεκτο. Συνεπώς, στη θεωρία έχουμε τα αντίμετρα, αλλά στην πράξη δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε. Γνωρίζουμε ότι είναι δυνατό να υπάρχει ανοσία στην ASF, αλλά πρακτικά δεν είμαστε σε θέση ακόμα να την αναπτύξουμε.
Νέο κύμα γρίπης των πουλερικών
ΕΡ: Τουλάχιστον, τη γρίπη των πτηνών μπορέσαμε να τη χειριστούμε.
ΑΠ: Δυστυχώς, δεν είναι ακριβώς έτσι. Και εμείς, θεωρήσαμε ότι το θέμα της γρίπης των πτηνών θα περνούσε στην ιστορία το 2012. Και έτσι προχωρούσε. Αλλά, δυστυχώς, οι συνάδελφοί μας από τη Νοτιοανατολική Ασία εφησύχασαν, και τώρα παρατηρείται ένα νέο κύμα της γρίπης των πτηνών. Για το αν θα μας προσπεράσει αυτό το «πακέτο» φέτος, δεν είμαι ακόμα έτοιμος να σας πω. Αλλά σίγουρα δεν θα επαναληφθεί η κατάσταση του 2005, επειδή οι πτηνοτρόφοι μας είναι έτοιμοι για να αποκρούσουν την απειλή. Μπορεί να έχουμε προβλήματα, αλλά περιμένω μόνο μεμονωμένα κρούσματα.
Η Ρωσία Τώρα
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου