Κανονικά με το ίδιο καθεστώς που ισχύει τα τελευταία χρόνια θα εισαχθούν και φέτος οι Μουσουλμάνοι στα ΑΕΙ, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου.
Πρόκειται για το παγκόσμιο φαινόμενο υποψήφιοι να εισάγονται με βαθμούς πολύ κάτω από τη βάση του «δέκα» σε υψηλόβαθμες σχολές, υποψήφιοι επειδή είναι Μουσουλμάνοι.
Πέρσι όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων προκλήθηκε «θόρυβος» σχετικά με το θέμα, με αποτέλασμα ο υφυπουργός Παιδεία Θ. Παπαθεοδώρου να προαναγήλλει «Είναι ένα καθεστώς που θα το μελετήσουμε . Ωστόσο πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία να μείνουν στην Ελλάδα να σπουδάσουν. Μιλάμε για ένα μικρό αριθμό ως προς το σύνολο επιτυχόντων του κάθε τμήματος».
Στην ειδική αυτή κατηγορία υποψηφίων για τα ΑΕΙ εντάσσονται οι Έλληνες πολίτες μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης. Οι υποψήφιοι αυτοί, κατά την οριστικοποίηση του μηχανογραφικού δελτίου, πρέπει να διαθέτουν βεβαίωση Δήμου του Νομού Ξάνθης, Ροδόπης ή Έβρου, στα δημοτολόγια του οποίου είναι γραμμένοι. Αν έχουν μετεγγραφεί σε άλλο Δήμο άλλης περιοχής τότε πρέπει από τη βεβαίωση του συγκεκριμένου Δήμου να προκύπτει ότι μετεγγράφηκαν σ' αυτόν από Δήμο των ανωτέρω Νομών.
Τη βεβαίωση αυτή προσκομίζουν, υποχρεωτικά, στην γραμματεία της σχολής ή του τμήματος εισαγωγής, κατά την εγγραφή τους.
Ο οικονομικός περιορισμός δεν ισχύει για τους Έλληνες πολίτες της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, εάν διεκδικήσουν τις προβλεπόμενες γι αυτούς θέσεις. Όσοι δηλώσουν ότι εντάσσονται σε αυτή την ειδική κατηγορία, δεν μπορούν να δηλώσουν άλλη από τις ειδικές περιπτώσεις (Πολύτεκνοι, Τρίτεκνοι, Κοινωνικά Κριτήρια).
Προφανώς αυτό δεν θεωρείται θρησκευτικός διαχωρισμός για το υπουργείο Παιδείας.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου