3 Μαΐ 2015

Ο Σάββας Καλεντερίδης στο ΠΚΘ

Γέμισε για άλλη μια φορά η αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Θρακομακεδόνων από πολίτες διψασμένους να πληροφορηθούν από καταξιωμένους ομιλητές για την ιστορία και τον πολιτισμό της μικρής αλλά πολύ ισχυρής στον τομέα αυτό Ελλάδας μας. 
     Δευτέρα 27 Απριλίου του έτους 2015 στο βήμα ο καταξιωμένος στην συνείδηση όλων μας και ξεχωριστός, πόντιος στην καταγωγή, πατριώτης Σάββας Καλεντερίδης παρουσιάζει εικόνες (333 φωτογραφίες) από τις «ξεχασμένες» πατρίδες της Μικρά Ασίας και αναλύει ταυτόχρονα με γλαφυρό λόγο για δυόμισι ώρες πώς μπορεί η λαμπρή αυτή «ιστορία και ο πολιτισμός, να βοηθήσουν την πατρίδα μας να βγει από την κρίση». 
     Μας ταξίδεψε «στων Ελλήνων τις Κοινότητες». Τον ακολουθήσαμε νοερά και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε την ξενάγηση σε ένα μοναδικό οδοιπορικό σε εκατοντάδες πόλεις της Ανατολικής Θράκης (Κωνσταντινούπολη, Αδριανούπολη, Σαράντα εκκλησιές, Ραιδεστός, Περίσταση), του Πόντου, της Καππαδοκίας, της Ιωνίας και γενικά σε αμέτρητες πόλεις της Μικρά Ασίας (Βηθυνία, Νίκαια, Αμισός, Έφεσος, Οινόη. Κυδωνιές, Πέργαμος κ.α.) με πληθώρα αρχαιοελληνικών θησαυρών. Μας ανέπτυξε με ξεκάθαρο και ουσιαστικό λόγο την αξία και την σημαντική ιστορία όλων αυτών των περιοχών, επισημαίνοντας την αδιαφορία των κυβερνήσεών μας να ασχοληθούν με την προβολή της ιστορίας των προγόνων μας, των παραδόσεών και των πολιτιστικών μας αρχαιολογικών θησαυρών, όχι μόνο στην Μέση Ανατολή αλλά και στην Σικελία, την Νότια Ιταλία και την Ανατολική Ρωμυλία. 
      Έδωσε απτά παραδείγματα επηρεασμού της ζωής των ανθρώπων από την γνώση της αληθινής ιστορίας. Αναφέρθηκε στις εκδόσεις ταξιδιωτικών οδηγών στα Ελληνικά όλων σχεδόν των ελληνικών πόλεων της Μέσης Ανατολής από την εκδοτική εταιρεία “INFOΓΝΩΜΩΝ”, οι οποίοι μετά από πιέσεις των τουριστών χρησιμοποιούνται πλέον από τους ελληνόφωνους τούρκους διερμηνείς. 
      Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι δύο τούρκοι αρχιτέκτονες επισκέφθηκαν τα γραφεία της εταιρείας “INFOΓΝΩΜΩΝ” και ζήτησαν από τον Καλεντερίδη να εκδόσει όλους του ταξιδιωτικούς οδηγούς στην τουρκική γλώσσα «γιατί το έχει ανάγκη ο τουρκικός λαός για να εξανθρωπισθούμε», όπως είπαν. 
      Ο λόγος και οι εύστοχες προβολές που κυριολεκτικά μας καθήλωσαν, κατάφεραν να μας αφυπνίσουν και να αναλογιστούμε την ευθύνη όλων μας προς την πατρίδα, την ιστορία και τον πολιτισμό μας. Αισθανθήκαμε για μια ακόμη φορά περήφανοι για τον πολιτισμό των προγόνων μας, αλλά και ταπεινωμένοι για την μετέπειτα πορεία μας. 
      Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Αχαρνών Γιάννης Κασσαβός, οι Αντιδήμαρχοι: Αχαρνών και Θρακομακεδόνων Αναστάσιος Χίος, Παιδείας-Πολιτισμού και Αθλητισμού Ευστάθιος Τοπαλίδης, Οικονομικών Θεόφιλος Αφουξενίδης, ο πρώην Δήμαρχος Αχαρνών Παναγιώτης Φωτιάδης, ο Πρόεδρος της ΔΗΦΑ Αχαρνών Γιώργος Δασκαλάκης, ο Β΄. Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ανδρέας Παπαματθαίου, ο Κοσμήτορας του ΠΚΘ Κώστας Καλογεράς, το μέλος του Δ.Σ. του ΠΚΘ Ελένη Κατάρα και πολλοί συμπολίτες μας, όπως και φίλοι από μακρινές περιοχές. Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Σάββα Καλεντερίδη για την μεγάλη και πολύ σημαντική προσφορά σε μας και στην Ελλάδα μας.