13 Φεβ 2019

Θ.Τσουκάτος σε εισαγγελέα: «Το ΠΑΣΟΚ πήρε 16 δισεκατομμύρια δραχμές μόνο το 2000 από Siemens & άλλες εταιρείες»

Ο Θεόδωρος Τσουκάτος, απολογούμενος για την υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens αποκάλυψε πώς το ΠΑΣΟΚ έλαβε 16 δισεκατομμύρια δραχμές μόνο το 2000  από την Siemens και άλλες εταιρείες.
O άλλοτε κραταιός άνδρας του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Τσουκάτος, «άστραψε και βρόντηξε» κατά της ηγεσίας του κόμματος  απολογούμενος για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο με τα «μαύρα ταμεία» της Siemens.
Ο πρώην «στρατηγός» του ΠΑΣΟΚ που κατηγορείται ότι έλαβε το ποσό του ενός εκατομμυρίου γερμανικών μάρκων (420.000 ευρώ) από τον γερμανικό κολοσσό το 1999, στράφηκε κατά των πρώην συντρόφων του αρκετές φορές, οι οποίοι τον μεταχειρίστηκαν -όπως είπε- ως «αποδιοπομπαίο τράγο» και «μαύρο πρόβατο», ενώ «όλο το πολιτικό σύστημα για την ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων έκανε τον βλάκα».
«Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από τον ελληνικό λαό, από τους ψηφοφόρους που μας στήριξαν , από την Ελληνική Δικαιοσύνη αλλά και τους 12 ανθρώπους που ενεπλάκησαν άθελά τους για να έρθουν τα χρήματα από τη Siemens στο κόμμα. Δεν ζητώ συγνώμη από την ηγεσία του κόμματός μου, που με εγκατέλειψε και με έκανε αποδιοπομπαίο τράγο, σάκο του μποξ για τα άλλα κόμματα, και στόχο της τρομοκρατίας. Απαιτώ να μου ζητήσει συγνώμη γιατί δεν είπε την αλήθεια».
«Την παρανομία την έκανα, δεν έδωσα μεγάλη σημασία λόγω της πίεσης της δουλειάς και της ανάγκης να έρθουν χρήματα στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ».
«Με έστειλαν εδώ ως μαύρο πρόβατο. Το ΠΑΣΟΚ σφύριζε κλέφτικα και όλοι ήταν μια χαρά εκτός από εμένα. Από την πολιτική καταστράφηκα οικονομικά. Πέρασα έναν Γολγοθά για 10 χρόνια και θέλω να κλείσω αυτό το κεφάλαιο και να αποκτήσω την ελευθερία μου γιατί είμαι αιχμάλωτος». 
Αυτά, ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην απολογία του στη δίκη για την υπόθεση της Siemens ο Θεόδωρος Τσουκάτος, ο οποίος κατηγορείται για την υπόθεση της χρηματοδότησης με 1 εκατομμύριο μάρκα (420.000 ευρώ) από τη Siemens, το 1999. Χρήματα, που σύμφωνα με τον ίδιο κατέληξαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο «των δημοσίων σχέσεων που έκανε η εταιρία με το τότε κυβερνών κόμμα»
Συνεχίζοντας την απολογία του ο άλλοτε «στρατηγός» του ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως όταν ενημέρωσε τους κ. κ. Σημίτη και Παπανδρέου, για την πρόθεσή του να πει την αλήθεια, ουσιαστικά δεν πήρε καμία απάντηση:
«Θεώρησα πως το κόμμα θέλει να με κάνει αποδιοπομπαίο τράγο. Δε με κάλεσαν καν να με ρωτήσουν. Δεν ρώτησαν τους ταμίες. Δεν κάλεσαν έμπειρα στελέχη όπως ο κ. Λάμπρου να τους πει πως γινόταν η διαδικασία. Έκαναν μια γενική δήλωση και ο κ. Παπακωνσταντίνου (τότε εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ) έλεγε κάθε μέρα πως τα χρήματα δεν πήγαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Δεν ήθελαν να πάρουν πολιτικό κόστος καθώς πήγαιναν τότε σε εκλογές. Αν το παραδέχονταν θα έχαναν και την κρατική χρηματοδότηση γιατί υπήρχε παραβίαση της εκλογική νομοθεσίας.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος από αυτό το εδώλιο για τη λίστα Λαγκάρντ, είπε «το κόμμα μου με έριξε στα σκυλιά». Τον καλώ να αναλογιστεί τη έλεγε για μένα, χωρίς καν να με ρωτήσει».
Μιλώντας για την επαφή του με τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της Siemens, Μιχάλη Χριστοφοράκο, ο κ. Τσουκάτος ανέφερε στην απολογία του πως αυτή ξεκίνησε μέσω ενός διαφημιστή που αναλάμβανε καμπάνιες για το ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Μιχ. Χριστοφοράκος του ζήτησε να συμμετάσχει στις καμπάνιες αυτές και εν τέλει τα χρήματα καταβλήθηκαν τελικά στις 15/12/98 σε λογαριασμό φίλου του στο εξωτερικό, γιατί δεν υπήρχε άλλος τρόπος για να καταβληθούν από τον λογαριασμό της Siemens.
«Tα χρήματα ήρθαν σε δόσεις μέρα μεσημέρι στο γραφείο μου στο ΠΑΣΟΚ, με τους δημοσιογράφους απέξω και τα κατέβαζα στο ταμείο, όπου οι ταμίες- όπως κατέθεσαν- τα μέτρησαν και τα πήραν», ανέφερε ο κ. Τσουκάτος και επισήμανε πως συνάντησε τον Μιχ. Χριστοφοράκο 3 φορές το 1997, 4 το 1998 και 2 το 1999 και έκτοτε δεν είχαν καμία επαφή.
«Είχα την αίσθηση πως μετέφερε το πολιτικό κλίμα στο εξωτερικό ως πληροφόρηση», ανέφερε ο κ.Τσουκάτος. Τ
Εισαγγελέας: Που αποσκοπούσε η Siemens με τη χρηματοδότηση;
Θ. Τσουκάτος: Στην καλλιέργεια καλών σχέσεων με το κυβερνών κόμμα. Δημόσιες σχέσεις
Εισαγγελέας: Υπάρχει έγγραφο που δείχνει πως τα χρήματα πήγαν στο ταμείο;
Θ. Τσουκάτος: Βεβαίως. Ο ισολογισμός του 1999 που στο συνολικό ποσό περιλαμβάνει και αυτά τα χρήματα. Οι καταθέσεις των δυο ταμιών που λένε πως ο Τσουκάτος έφερε αυτά τα χρήματα, τα μετρήσαμε και τα πήραμε. Έφερνε άλλωστε πολλά περισσότερα, είπαν.
Εισαγγελέας: Γνώριζε για τα χρήματα αυτά ο κ. Σημίτης;
Θ. Τσουκάτος: Δεν γνώριζε. Εγώ δεν του το είχα πει. Άλλωστε ο κ. Σημίτης δεν ασχολούνταν με τα οικονομικά του κόμματος.
Πρόεδρος: Χαρακτηρίσατε τον κ. Σημίτη έντιμο πολιτικό, στοχοπροσηλωμένο που πέτυχε πολλά για τη χώρα. Μήπως είχε ανέντιμο περιβάλλον;
Θ. Τσουκάτος: Υπήρξαν και τέτοιοι. Αλλά η πλειονότητα ήταν άνθρωποι που πρόσφεραν.
Σύμφωνα με το σε βάρος του κατηγορητήριο, ο Θ. Τσουκάτος δωροδόκησε με το το 1. εκατ. μάρκα από τη Siemens άγνωστους υπαλλήλους του ΟΤΕ ώστε να πάρει η Siemens την περίφημη σύμβαση 8002 για τη ψηφιοποίηση του ΟΤΕ. Αντικρούοντας όσα του καταλογίζονται ο ίδιος ανέφερε:
«Ήμουν άσχετος με τη σύμβαση, ήμουν στο κόμμα, δεν είχα σχέση με συμβάσεις. Είναι γνωστό πως ο Χριστοφοράκος και η Siemens είχαν σχέση από πολύ παλιά με πανίσχυρα στελέχη του ΟΤΕ, αρμόδιους για το θέμα κ.λπ. και είχε ανάγκη τον άγνωστο σε αυτούς Τσουκάτο για να πάρει 420.000 ευρώ να τα δώσει σε άγνωστους υπαλλήλους; Είναι παράλογο. Απλώς έπρεπε να με εντάξουν στο σκηνικό, για να δικαιολογηθεί πολιτικά αυτή η κατάσταση».
Ακόμη, κατά την διάρκεια της απολογίας του ο Θ. Τσουκάτος ανέφερε πως ένα από τα μεγάλα λάθη του ήταν πως εξαρχής δεν πολέμησε όπως έπρεπε την ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων από εταιρίες, κάτι που αποτελούσε και αποτελεί, όπως είπε, πάγια πρακτική:
«Κανείς δεν ήθελε και δεν θέλει να ερευνήσει την ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά
Πρόεδρος: Είπαμε ένα νούμερο για το 2000; 16 δισεκατομμύρια δραχμές από ιδιωτική χρηματοδότηση εταιριών;
Θ. Τσουκάτος: Ναι, υπήρχαν εθνικές εκλογές τότε, αλλά εγώ δεν ήμουν στην επιτροπή.
Πρόεδρος: Ποιες είναι αυτές οι εταιρίες;
Θ. Τσουκάτος: Δεν μπορώ να αναφέρω ονόματα, υπάρχει κώδικας εχεμύθειας γιατί αυτές οι εταιρίες δεν ήθελαν να βγαίνουν τα ονόματά τους. Πολλές από αυτές χρηματοδοτούν και σήμερα πολιτικά κόμματα από κονδύλια για δημόσιες σχέσεις που έχουν.
Τέλος, σε άλλο σημείο της απολογίας του ο Θ. Τσουκάτος ανέφερε:

«Τους έδωσα πληρεξούσιο στην εξεταστική στη Βουλή να ανοίξουν όλους τους λογαριασμούς της οικογένειάς μου. Με ρώτησε η μάνα μου, «ποιοι λογαριασμοί στο εξωτερικό παιδί μου»; Δεν έψαξαν τίποτα. Όλο το πολιτικό σύστημα για την ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων έκανε τον βλάκα. Με έστειλαν εδώ ως μαύρο πρόβατο....».