13 Φεβ 2019

Τα 5 ψέματα για τη Βενεζουέλα

Η κυβερνητική προπαγάνδα του Μαδούρο φθάνει μέχρι και την Ελλάδα 
Την ώρα που εκατομμύρια άνθρωποι στη Βενεζουέλα βρίσκονται αντιμέτωποι με τεράστιες ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα και διαδηλώνουν στους δρόμους ζητώντας να αποκατασταθεί η Δημοκρατία, η κυβερνητική προπαγάνδα του Νικολάς Μαδούρο φθάνει μέχρι και την Ελλάδα.
Γράφει ο Ιάσων Πιπίνης
Τα επιχειρήματα του καθεστώτος της Βενεζουέλας αναπαράγει συχνά και ο ΣΥΡΙΖΑ, αδιαφορώντας για τις δολοφονίες και τα βασανιστήρια σε αντιφρονούντες. Η προπαγάνδα της μπολιβαριανής επανάστασης, που βρίσκει ευήκοα ώτα και στην Ελλάδα, περιλαμβάνει 5 βασικά ψέματα.
1ο ψέμα. «Ο Νικολάς Μαδούρο είναι ο νόμιμος πρόεδρος της Βενεζουέλας, καθώς εξελέγη δημοκρατικά στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου του 2018». Η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Στις εκλογές του 2018 δεν συμμετείχαν τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ οι άλλοι τρεις υποψήφιοι που είχε απέναντί του ο Μαδούρο ήταν ανύπαρκτα και ανυπόληπτα στελέχη της αντιπολίτευσης που κατέβηκαν την τελευταία στιγμή για να «νομιμοποιήσουν» την εκλογική διαδικασία – παρωδία. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είχε προειδοποιήσει τον Μαδούρο ότι δεν επρόκειτο να αναγνωρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Από τις 10 Ιανουαρίου του 2019, που ξεκίνησε η νέα θητεία του Μαδούρο, η διεθνής κοινότητα δεν τον αναγνωρίζει ως νόμιμο πρόεδρο.
2ο ψέμα. «Ο Χουάν Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος και προχώρησε σε πραξικόπημα κατά της νόμιμης κυβέρνησης». Η πραγματικότητα είναι ότι ο Γκουαϊδό ανακηρύχθηκε πρόεδρος από την Εθνοσυνέλευση (που ελέγχεται από την αντιπολίτευση) επικαλούμενος το άρθρο 233 του Συντάγματος (που αναθεωρήθηκε από τον Τσάβες), που προβλέπει ότι σε περίπτωση που υπάρξει κενό εξουσίας τη διακυβέρνηση αναλαμβάνει προσωρινά ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης που προκηρύσσει εκλογές. Το κενό εξουσίας προκύπτει -σύμφωνα με αυτή την ερμηνεία- καθώς ο Μαδούρο δεν αναγνωρίζεται πλέον ως νόμιμος πρόεδρος.
3ο ψέμα. «Η οικονομία της Βενεζουέλας είναι καλή, υπάρχουν τρόφιμα και φάρμακα, αλλά η αντιπολίτευση τα κρύβει για να παρατηρούνται ελλείψεις». Στην πραγματικότητα, η οικονομία στη Βενεζουέλα άρχισε να καταρρέει με την πτώση της παγκόσμιας τιμής πετρελαίου, μετά το θάνατο του Ούγο Τσάβες το 2013. Καθώς το οικονομικό μοντέλο του Τσάβες είχε βασιστεί στα έσοδα από το πετρέλαιο και όχι στην εθνική παραγωγή, μόλις σταμάτησαν να φθάνουν τα «πετροδολάρια» σταμάτησαν οι εισαγωγές σε τρόφιμα και φάρμακα. Σε μια χώρα όπου τον έλεγχο της διανομής των τροφίμων και των φαρμάκων τον έχει ο στρατός, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο κάποιοι να τα κρύβουν ή να τα θάβουν για να προκαλέσουν τεχνητές ελλείψεις.
4ο ψέμα. «Η ελληνική κυβέρνηση συντάσσεται με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις». Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ για να εκφράζει επίσημα τη στήριξή της στον Μαδούρο και στη συνέχεια τορπιλίζει τις συνομιλίες στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εκφράζοντας διαφωνίες, προκειμένου να μην υιοθετηθεί σκληρή γραμμή κατά του καθεστώτος της Βενεζουέλας. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συντάσσεται με την τελική απόφαση της Ε.Ε., την οποία όμως έχει φροντίσει να διαμορφώσει πρώτα υπέρ του Μαδουρο.
5ο ψέμα. «Ο Μαδούρο ζητάει διάλογο και η αντιπολίτευση αρνείται». Στην πραγματικότητα διάλογος έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν στη Βενεζουέλα, στον οποίο συμμετείχε και το Βατικανό αλλά και πολιτικοί διεθνούς κύρους, όπως ο Θαπατέρο. Σε όλες τις περιπτώσεις ο διάλογος είναι προσχηματικός και καταλήγει σε φιάσκο, καθώς ο Μαδούρο το μόνο που επιδιώκει είναι να κερδίζει χρόνο.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου