23 Ιουλ 2011

᾿Αποτυχία τοῦ "Καλλικράτη"

"Ξήλωσε" 10 διευθυντές

Πογκρόμ κατά των ανθρώπων του περιβάλλοντος του προκατόχου του στο υπουργείο Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, εξαπέλυσε ο διάδοχός του Χάρης Καστανίδης. Με συνοπτικές διαδικασίες «ξήλωσε» από τις θέσεις τους δέκα προϊσταμένους Διευθύνσεων του υπουργείου που τώρα εποπτεύει και οι οποίοι τοποθέτησαν σ’ αυτές επί περιόδου Ραγκούση.
Η εσπευσμένη αυτή ενέργεια, που αποκάλυψε ο αρμόδιος τομεάρχης της Ν.Δ. Χρήστος Ζώης, καταδεικνύει ότι ο κ. Καστανίδης δεν ήθελε στα πόδια του τη διοικητική ιεραρχία που είχε επιλέξει ο προκάτοχός του.
Στον τελευταίο, κύκλο του υπουργείου Εσωτερικών καταμαρτυρούν πρωτοφανή προχειρότητα στη σύνταξη, την προετοιμασία και κυρίως την εφαρμογή του «Καλλικράτη». Η έλλειψη πόρων και οι χαώδεις αρμοδιότητες που ανατέθηκαν στους νέους δήμους είχαν ως αποτέλεσμα πολλοί ΟΤΑ (58 για την ακρίβεια) να χρεοκοπήσουν, ενώ άλλοι τόσοι να βρίσκονται στη ζώνη του οικονομικού υποβιβασμού. Από τους 325 δήμους, τουλάχιστον οι μισοί δεν γνωρίζουν αν στο τέλος κάθε μήνα θα μπορούν να πληρώσουν τη μισθοδοσία του προσωπικού τους.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 2009 δόθηκαν από τον κρατικό Προϋπολογισμό στους δήμους 4 δισ. ευρώ. Το 2010 οι αποδόσεις μειώθηκαν στα 2,7 δισ. ευρώ, ήτοι μείωση πάνω από 30%. Τα ίδια και χειρότερα φέτος, αφού από την κρατική επιχορήγηση 1,1 δισ. ευρώ αφορά προνοιακά επιδόματα και μεταφορά μαθητών και μόλις 400 προορίζονται για τη χρηματοδότηση των δεκάδων μεταφερθεισών αρμοδιοτήτων.
Το βέβαιο είναι ότι ο κ. Καστανίδης δεν είναι ικανοποιημένος από το υπάρχον στελεχικό δυναμικό του υπουργείου Εσωτερικών. Με την απόφασή του να μετακινήσει χωρίς να αξιολογήσει προηγουμένως τις επιλογές Ραγκούση, κάνει φανερή την πρόθεσή του να βάλει προσωπική σφραγίδα στο υπουργείο του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις ανέλαβε τα νέα καθήκοντά του άφησε αιχμές κατά του νυν υπουργού Υποδομών για το θέμα του Εκλογικού νόμου, αφού αντί για έτοιμο νομοσχέδιο βρήκε στο συρτάρι του κάποιες προτάσεις.
Από την πλευρά του, ο κ. Ζώης, με ερώτησή του προς τον υπουργό Εσωτερικών ζητά να μάθει:
* Με ποιο τρόπο και με ποια κριτήρια αξιολογήθηκε η απόδοση των συγκεκριμένων υπηρεσιακών στελεχών (που εκκαθαρίστηκαν), δεδομένου ότι ο κ. Καστανίδης δεν είχε τη δυνατότητα να ’χει ιδία αντίληψη για την απόδοση των προσώπων αυτών.
Παράλληλα, αναρωτιέται ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετεί η ενέργεια Καστανίδη, όταν ήδη εκκρεμεί η συνολική αναμόρφωση του κανονισμού λειτουργίας του υπουργείου Εσωτερικών…

1 σχόλια :

Andreas είπε...

Η ανευθυνότητα και η ασχετοσύνη σε όλο της το μεγαλείο.