11 Φεβ 2012

Γκυ Φερχόφσταντ: «Τα εισπρακτικά μέτρα λαμβάνονται για να μη διαταραχθούν οι πελατειακές σχέσεις»

Ο πρόεδρος των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου μέμφεται τη μικροπολιτική λογική των Ελλήνων πολιτικώνΒαριές ευθύνες στους έλληνες πολιτικούς αρχηγούς για το ότι βάζουν μονίμως κόκκινες γραμμές στη διαπραγμάτευση με την τρόικα προκειμένου να προστατεύσουν τις ομάδες εκείνες που θα μπορούσαν να τους κοστίσουν ψήφους ρίχνει ο Γκυ Φερχόφσταντ. Ο πρόεδρος της Συμμαχίας των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών (ALDE) του Ευρωκοινοβουλίου αντικρούει το επιχείρημα ότι «οι Ευρωπαίοι θέλουν να διαλύσουν τους μισθούς στην Ελλάδα» υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα αυτά είναι τα μόνα που δέχονται οι έλληνες πολιτικοί αρχηγοί σε κάθε διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Ο κ. Φερχόφσταντ, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα τη Δευτέρα και την Τρίτη όπου συνεδρίασε το πολιτικό γραφείο του ALDE, τονίζει ότι η μόνη λύση για την Ελλάδα είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές οι οποίες ως σήμερα έχουν μείνει στα χαρτιά. «Δεν εφαρμόζονται και ο λόγος είναι πολύ σαφής: δεν υπάρχει η απαραίτητη πολιτική βούληση. Η αλήθεια είναι ότι τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση δεν επιθυμούν πραγματικά να αλλάξουν το σύστημα. Το πρόβλημα είναι το εξής: υπάρχουν στην κυβέρνηση στην Ελλάδα επειδή ακριβώς ζουν από αυτό το πελατειακό σύστημα».
Στο σημείο αυτό ξεκαθαρίζει ότι δεν εννοεί πως βλέπει οποιαδήποτε άλλη επιλογή για την πολιτική ηγεσία σήμερα εκτός από το να υποστηρίξει τη νέα δανειακή συμφωνία, διότι διαφορετικά δεν θα δοθούν τα χρήματα. «Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να πουν "ναι" στη νέα συμφωνία. Ολοι όμως γνωρίζουν ότι αυτό δεν είναι το τέλος. Τα προβλήματα δεν θα λυθούν, αντιθέτως. Το "ναι" αυτό στη νέα δανειακή σύμβαση είναι αναγκαίο για να απελευθερωθούν τα απαραίτητα χρήματα. Στη συνέχεια όμως υπάρχει η ανάγκη για ένα πραγματικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα».
Ως επικεφαλής της τρίτης μεγαλύτερης ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο - η οποία, με 83 βουλευτές, αποτελεί «ρυθμιστή» διότι είναι απαραίτητη η συμμαχία της με κάποιο από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα για τον σχηματισμό πλειοψηφίας - ο κ. Φερχόφσταντ πιστεύει ότι οφείλει να δώσει μια μάχη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς προς αυτή την κατεύθυνση.«Πρέπει να πούμε στην Επιτροπή και στο ευρωπαϊκό τμήμα της τρόικας ότι όσα έγιναν μέχρι στιγμής δεν έχουν λύσει το πρόβλημα γιατί δεν το χτύπησαν στην καρδιά του». Και ποια είναι αυτή;
«Η καρδιά του προβλήματος είναι ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα πραγματικό πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης. Δεν έχετε τέτοιο πρόγραμμα. Το ότι πουλήθηκε κάτι στην Deutsche Telekom δεν συνιστά πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης. Χρειάζεστε κάτι τόσο μεγάλο όσο εκείνο που εφήρμοσαν οι Γερμανοί στην Ανατολική Γερμανία. Και αυτό δεν έχει ακόμη καν ξεκινήσει. Δεύτερον, πρέπει να απελευθερωθεί η αγορά, να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα - ως σήμερα στην πράξη δεν έχει αλλάξει τίποτε. Εχουν γίνει εξαγγελίες που δεν εφαρμόστηκαν. Τρίτον, πρέπει να καταργηθούν ορισμένες κρατικές εταιρείες και τράπεζες, να επιτεθείτε στον πυρήνα του δημόσιου τομέα» λέει ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου (1999-2008) και μέλος της «ομάδας Σπινέλι» υπέρ μιας ομοσπονδιακής ΕΕ.
«Τέλος, χρειάζεστε, πιστεύω, μια πραγματική φορολογική μεταρρύθμιση για να αποκτήσετε ένα φορολογικό σύστημα που θα κάνει καλό στην Ελλάδα. Το σύστημα που έχετε σήμερα συνδυάζει την υψηλότερη φοροδιαφυγή με την υψηλότερη φορολόγηση. Πρέπει να δράσετε επειγόντως».
Ο κ. Φερχόφσταντ καλεί τους έλληνες πολιτικούς να αναλάβουν το πολιτικό κόστος των διαρθρωτικών αλλαγών και να τεθούν στην κρίση του ελληνικού λαού στις κοινοβουλευτικές εκλογές. «Ισως αυτό θα μπορέσει να βάλει ένα τέλος στην κρίση, πράγμα που αποκλείεται να συμβεί με ό,τι κάνετε σήμερα».
«Ευθύνη έχει μόνο η Ελλάδα ή και η Ευρώπη;» τον ρωτήσαμε. «Και οι δύο πλευρές. Η τρόικα δεν επέμεινε αρκετά στις μεταρρυθμίσεις εις βάθος. Επρεπε να είχε πει προς την Αθήνα "Δεν θα σας δώσουμε τα χρήματα αν δεν πραγματοποιήσετε τις μεταρρυθμίσεις". Διότι μόνο με την πραγματική αλλαγή μπορεί να λυθεί το πρόβλημα. Δυστυχώς, όλα όσα συζητούνται αυτή την εβδομάδα δεν θα βάλουν ένα τέλος στην κρίση».
=
- Στην Ελλάδα υπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι μερικοί στην Ευρώπη είναι αποφασισμένοι να μας κάνουν «Βουλγαρία» στους μισθούς. Τι πιστεύετε;
«Η δική μου εντύπωση είναι ότι τα σκληρά αυτά εισπρακτικά μέτρα που λαμβάνονται οφείλονται κυρίως στο ότι η τρόικα ακολούθησε και σεβάστηκε τις κόκκινες γραμμές των ελληνικών πολιτικών κομμάτων. Ετσι στο τέλος αυτά που έχουμε σήμερα στο τραπέζι, δηλαδή η μείωση των μισθών, είναι το τελευταίο στο οποίο κατάφεραν να συμφωνήσουν τα ελληνικά κόμματα διότι δεν συμπλέουν στον κύριο στόχο. Και αυτός είναι η μεταρρύθμιση του πελατειακού συστήματος στην Ελλάδα. Οι έλληνες πολιτικοί αρχηγοί λένε προς την τρόικα "Αυτό δεν είναι δυνατόν, το άλλο δεν είναι δυνατόν, αυτό θα το κάνουμε αργότερα, εκείνο αργότερα" και τελικά τι τους απομένει; Τα κλασικά μέτρα λιτότητας, ακριβώς επειδή δεν συμφωνούν στις πραγματικές, εις βάθος μεταρρυθμίσεις».