6 Φεβ 2012

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Αχαρνές 25/01/2012
Ως αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων έχω την υποχρέωση να παρουσιάσω τον απολογισμό των πεπραγμένων από τις διευθύνσεις που υπάγονται στις αρμοδιότητες μου για την χρονιά που μας πέρασε.Όπως τόνισα και στην εισήγησή μου για το τεχνικό πρόγραμμα του 2012 η θέση του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων σε έναν Δήμο καταχρεωμένο, ο οποίος στερείται βασικών υποδομών σε πολλές πολεοδομικές ενότητες και σε συνδυασμό με τις σημερινές συνθήκες που υπάρχουν στην χώρα μας, είναι κυριολεκτικά θλιβερή.
Χωρίς να υπάρχει ίχνος πρόθεσης για δικαιολογίες δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην τραγική κατάσταση στην οποία βρισκόταν ο Δήμος που παραλάβαμε και δυστυχώς συνεχίζει να βρίσκεται παρ όλες τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλονται από την νέα διοίκηση. Άλλωστε ως γνωστόν είμαστε οι μόνοι οι οποίοι δεν έχουμε καμία ευθύνη για την κατάντια την οποία σήμερα βρίσκεται η πόλη μας.
Παρ όλες όμως τις δυσκολίες καταβάλλοντας φιλότιμες προσπάθειες και σε συνεργασία με το προσωπικό του δήμου πιστεύω ότι δώσαμε το στίγμα μας για κάτι διαφορετικό σε ότι αφορά την διαχείριση και την διοίκηση του Δήμου μας.
Αναφερόμενος στο «φτωχό» (μιας και είμαι αυστηρός κριτής) έργο μας οφείλω να τονίσω τα παρακάτω:

- Διάνοιξη του βόρειου παράδρομου της Αττικής οδού. Το συγκεκριμένο σημείο ταλαιπωρούσε για πολλά χρόνια τους διερχόμενους οδηγούς δημιουργώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο προκαλώντας τον εκνευρισμό και όχι μόνο, των οδηγών.

- Δημιουργία ραμπών για την διέλευση ΑΜΕΑ στην οδό Δεκελείας. Χωρίς χρήματα το προσωπικό του Δήμου μας έδωσε μια ανάσα κυκλοφοριακή στα άτομα με ειδικές ανάγκες.


- Ηλεκτροφωτισμός και διαμόρφωση πλατειών 6 τον αριθμό σε διάφορες πολεοδομικές ενότητες.
- Ενδιαφερθήκαμε και ακολουθώντας τις νόμιμες διαδικασίες κατεδαφίσαμε κτήρια τα οποία είχαν γίνει στέκια παραβατικών απελευθερώνοντας τους κοινόχρηστους χώρους δίνοντας ανάσα στους γύρω κατοίκους. ( ΛΑΘΕΑ ΚΑΙ ΑΓ. ΠΕΤΡΟ ).

- Ξεκινήσαμε τις νόμιμες διαδικασίες ώστε να απελευθερώσουμε τους κοινόχρηστους χώρους από επίδοξους καταπατητές. Ειλικρινά είναι εντυπωσιακή η αδιαφορία που υπήρχε από τις προηγούμενες αρχές για την Δημοτική περιουσία η οποία άνοιγε τις ορέξεις πολλών καταπατητών.


- Τελειώνει μέχρι το τέλος του μήνα το σήριαλ της κατασκευής ειδικού τμήματος σύνδεσης του αγωγού στον παράδρομο της Αττικής Οδού. Είναι ένα έργο που θα δώσει τεράστια οικονομική ανάσα σε τουλάχιστον 400 οικογένειες στην περιοχή της Χαραυγής. Επιβάλλεται να πω ότι, το συγκεκριμένο έργο ταλαιπωρούσε τους κατοίκους από το 2006 και καταφέραμε την αποπεράτωση του μετά από επίπονες και σκληρές διαπραγματεύσεις (τις οποίες φυσικά γνωρίζει και ο σύλλογος της περιοχής) με τον εργολάβο.

- Η τεχνική υπηρεσία εκπόνησε την μελέτη των συνδέσεων αποχέτευσης στους Θρακομακεδόνες, το έργο δημοπρατήθηκε και οι συνδέσεις θα ξεκινήσουν σε 10-15 ημέρες.

- Δημοπρατείται στις 7 Φεβρουαρίου 2012 το υπόλοιπο τμήμα δικτύου αποχέτευσης των Θρακομακεδόνων προϋπολογισμού € 5,7 εκατ.


- Εγκρίθηκε από την διαχειριστική αρχή η κατασκευή δικτύου ακαθάρτων περιοχών ΜΠΟΣΚΙΖΑΣ- ΑΓΡΙΛΕΖΑΣ - ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ – ΠΥΡΓΟΥΘΙ – ΧΑΡΑΥΓΗΣ του Δήμου Αχαρνών, το έργο θα δημοπρατηθεί εντός 2 μηνών, ακολουθεί επίσης πολύ σύντομα αφού κατατεθούν από την υπηρεσία διορθώσεις στην μελέτη το δίκτυο ακαθάρτων περιοχών ΑΓ.ΑΝΝΑΣ–ΑΓ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ–ΧΑΜΟΜΗΛΟΥ. Οι συγκεκριμένες μελέτες οι οποίες είχαν υποβληθεί παλαιότερα διορθώθηκαν από την υπηρεσία και επαναϋποβλήθηκαν , ταυτόχρονα σε συνεργασία με τον Δήμαρχο ασκήσαμε έντονες πιέσεις στην περιφέρεια οι οποίες απέδωσαν καρπούς.

- Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η έγκριση (το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο) της μελέτης αγωγού όμβριων στην Αγ. Άννα – Γεροβουνό ( οδός Σάμου). Την συγκεκριμένη μελέτη την επικαιροποιήσαμε και την ξαναυποβάλαμε με την απαλλαγή από Μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων.


- Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου θα υποβληθούν οι μελέτες όμβριων για Κεντρικό Μενίδι με κατασκευή δύο δεξαμενών ανάσχεσης στον Άγιο Αθανάσιο και στην οδό Κολοκοτρώνη. Το συγκεκριμένο έργο θα δώσει τεράστια ανάσα στο πρόβλημα του κεντρικού Μενιδίου.

- Κατασκευάσθηκε επί τέλους η γέφυρα στην Αγ. Φανουρίου η οποία εξυπηρετεί πολλούς κατοίκους της πόλης μας μειώνοντας την κίνηση στις άλλες εισόδους.


- Δημοπρατήθηκε η πολεοδομική μελέτη της ενότητας 17 (ΜΟΝΟΜΑΤΙ)

- Καταθέσαμε μελέτες μετά από πρόσκληση του ΕΠΠΕΡΑΑ οι οποίες εγκρίθηκαν για την ενεργειακή αναβάθμιση 4 σχολικών κτηρίων €1,2 εκατ.


- Τέλος πρέπει να αναφερθώ στην προσπάθεια που καταβάλλαμε ως Δημοτική αρχή χωρίς χρήματα και με τον φόβο πολλές φορές να μείνουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι να προσπαθούμε να δώσουμε λύση έστω και πρόχειρη στα τεράστια προβλήματα των κατοίκων ( στρώσιμο δρόμων με 3Α , επικάλυψη λάκκων, εργασίες επισκευής και συντήρησης σχολείων.)

- Επειδή πάνω απ όλα για εμάς προέχει η εξυπηρέτηση των πολιτών πρέπει να αναφέρω επίσης ότι το καλοκαίρι έδωσα εντολή στην υπηρεσία να πραγματοποιήσει συνδέσεις ακινήτων με τα δίκτυα αποχέτευσης επειδή ο εργολάβος δεν είχε πληρωθεί. Όποιοι γνωρίζουν από έργα μπορούν να αντιληφθούν το προσωπικό ρίσκο που ανέλαβα δίνοντας τέτοια εντολή.




Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ & ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ



ΚΟΡΝΙΛΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ