14 Φεβ 2012

Αποκριάτικες εκδηλώσεις

Ο Δήμος Αχαρνών στο πλαίσιο του εορτασμού των Αποκριών, στοχεύει φέτος να φέρει σε επαφή τους νέους της πόλης με τα τοπικά αποκριάτικα έθιμα.Σε συνεργασία με τοπικούς πολιτιστικούς φορείς θα οργανώσει τη ΓΙΟΡΤΗ ΝΤΟΤΙΛΙΑΣ-ΚΡΙΜΠΙΛΙΑΣ στις 16 Φεβρουαρίου( Τσικνοπέμπτη) και ώρα 11:00 στην κεντρική πλατεία των Αχαρνών.
Η ιστορία της ντότιλιας – κρίμπιλιας:
Κατά την διάρκεια των Αποκριών το παραδοσιακό φαγητό που παρασκεύαζαν οι Μενιδιάτες, ήταν τα ζυμωτά μακαρόνια. Αυτά είχαν δύο ονομασίες, ανάλογα με το μέγεθός τους. Τα μακριά σε μήκος, τα έλεγαν “κρίμπιλιες”, ενώ αν ήταν παχιά και κοντά, τα έλεγαν “ντόντιλιες”. Τα μακαρόνια αυτά φτιάχνονταν με προζύμι, χωρίς μαγιά, το οποίο αφού το ζύμωναν, το έπλαθαν σε σχήμα μπαστουνιού. Το κάθε μπαστούνι, το πασπάλιζαν με αλεύρι. Ύστερα, έριχναν τα μπαστούνια σε νερό που έβραζε, είτε ολόκληρα (κρίμπιλιες), είτε αφού τα έκοβαν σε μικρά κομμάτια (ντόντιλιες). Τα μακαρόνια αυτά, τρώγονταν, καθ’ όλη τη διάρκεια των Αποκρεών, με πολύ τυρί και εξακολουθούν ακόμα και σήμερα, να κατέχουν την πρώτη θέση στο αποκριάτικο τραπέζι των Μενιδιατών.
(Τα στοιχεία που αναφέρονται πιο πάνω, αποτελούν μέρος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Ι.Λ.Ε.Α. που δημιουργήθηκαν από την εκπαιδευτικό Ειρήνη Κουμπούρη).
Την Κυριακή 26/02/2012, στην κεντρική πλατεία, ώρα 12.00, ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ γιορτή με τη συμμετοχή των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής(χορός, αποκριάτικα έθιμα, παραδοσιακά εδέσματα) . Στο τέλος θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι με τον Σπύρο Μπρέμπο.