19 Απρ 2012

Καταρρίπτεται ο μύθος των υπέρογκων ελληνικών αμυντικών δαπανών

Καταρρίπτεται ο μύθος των υπέρογκων ελληνικών αμυντικών δαπανών που κατέστρεψαν όπως κάποιοι ισχυρίζονται την οικονομία της χώρας. Σύμφωνα με μελέτη του σουηδικού ινστιτούτου ερευνών SIPRI η ελληνικές αμυντικές δαπάνες την περίοδο 2008-2011 μειώθηκαν κατά 26% ενώ αν συμπεριληφθεί και η πρόβλεψη που υπάρχει για το 2012 οι αμυντικές δαπάνες από το 2008 έχουν μειωθεί κατά 39,7% αφού το 2008 ο ελληνικός αμυντικός προϋπολογισμός ήταν 6,295 δισ ευρώ και το 2012 θα φτάσει τα… 3,8 δισ ευρώ μετά τις νέες περικοπές.

Η μείωση αυτή αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες περικοπές στον τομέα της άμυνας στην Ευρώπη και αποδεικνύει τις θυσίες που υπόκειται ο χώρος της άμυνας την στιγμή που η εξοπλιστική φρενίτιδα
της Τουρκίας με τις ευλογίες της κυβέρνησης Ερντογάν συνεχίζεται ακάθεκτη χωρίς φυσικά να ανησυχεί τους γνωστούς «πρόθυμους χρήσιμους» την τουρκικής πολιτικής στην Ελλάδα.

Από την άλλη πλευρά η μελέτη του SIPRI αποδεικνύει ότι ακόμα και οι περίφημες δαπάνες για εξοπλισμούς από το εξωτερικό κινούνται στο πλαίσιο του 0,3-0,5% του ΑΕΠ δηλαδή 1 δις δολάρια (από 1 δις ευρώ μέχρι και 760 εκατ. ευρώ ανάλογα με την συναλλαγματική ισοτιμία) το χρόνο κατά μέσο όρο, με την
ελληνική οικονομία να έχει αυξήσει το ΑΕΠ από τα 150 δις ευρώ το 2011 στα 220 δισ ευρώ παρα την από τετραετίας σταδιακή μείωση του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ.

Την ίδια στιγμή καμία συζήτηση δεν γίνεται για τις υπέρογκες δαπάνες στον τομέα της υγείας τις οποίες έχει παραδεχτεί και ο αρμόδιος υπουργός, ενώ όλοι σχεδόν έχουν ξεχάσει ότι το αρχικό κόστος της Ολυμπιάδας είχε υπολογιστεί στα 11,2 δις ευρώ και τελικά εκτιμάται ότι έφτασε τα 20 δις ευρώ δηλαδή το διπλάσιο ποσό και το πιο σημαντικό ότι οι περισσότερες εγκαταστάσεις που είχαν κατασκευαστεί τότε σήμερα απλά αραχνιάζουν με σημαντικό ετήσιο κόστος συντήρησης για το Έλληνα φορολογούμενο.

Δυστυχώς στην Ελλάδα αυτό που μετρά είναι οι εντυπώσεις και όχι η ουσία.