23 Ιουλ 2012

Η πρόταση τροποποίησης του Π.Σ. Αχαρνών για τη Διεθνή Ζώνη του Ο.Χ.

       Στη χθεσινή (19.7.2012) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε εισήγηση για τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Αχαρνών. Μεταξύ άλλων προτάθηκε στο Πολεοδομικό Κέντρο Δήμου της Π.Ε. 18 (Διεθνής Ζώνη Ολυμπιακού Χωριού) να αλλάξει η ισχύουσα χρήση, που προβλέπει έμφαση σε εμπορικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, σε τουριστική δραστηριότητα.  
     Οι υπεύθυνοι συλλογικών φορέων του Ο.Χ. αναζητούσαν απεγνωσμένα επί μέρες να πληροφορηθούν το περιεχόμενο της σχετικής εισήγησης, αλλά τελικά τα κατάφεραν μόλις λίγες ώρες πριν το Δ.Σ. 
      Στις εξηγήσεις που ζητήθηκαν από τους παριστάμενους κατοίκους του Ο.Χ. σταχυολογώ ορισμένες εκ των απαντήσεων και πώς τις κατανόησα προσωπικά: "Αυτά είναι πράγματα επιστημονικά..."!!! (άρα, πού να καταλάβετε εσείς τώρα...), "Η εισήγηση μπορεί να φτάνει και τις 500 σελίδες" (ποιος κάθεται να βγάλει περίληψη από τόσες σελίδες και για ποιο λόγο;). "Θα έπρεπε να μας ευγνωμονείτε γιατί όλα αυτά γίνονται για το καλό σας" (φροντίζουμε πριν απο σας για σάς - και το κυριότερο: χωρίς εσάς). "Η φασαρία που κάνετε είναι βερεσέ, γιατί η εμπορική και η τουριστική δραστηριότητα προβλέπουν σχεδόν τα ίδια πράγματα" (επομένως και η πρόταση τροποποίησης του Γ.Π.Σ. βερεσέ γίνεται. Το θέμα είναι ποιος θα καρπωθεί αυτά τα "βερεσέδια"). 
           Το "φιλέτο", όπως χαρακτήρισε ο κ. δήμαρχος την επίμαχη περιοχή της Δ.Ζ., είναι γνωστό ότι γαστριμαργικά το εκτιμούν όλοι. Το πρόβλημα είναι με τα "κόκαλα" του Ο.Χ. - τα χρονίζοντα προβλήματά του. Αυτή η σούπα θα είναι ό,τι απομείνει τελικά για τους κατοίκους. 
           Ο κ. δήμαρχος είπε πως θέλει με αυτόν τον τρόπο να αποτρέψει τη δημιουργία ενός Εμπορικού Κέντρου τύπου "The Mall Athens", στην έκταση που παραχωρήθηκε για 49 χρόνια στις κατασκευάστριες εταιρείες του Ο.Χ. Βεβαίως το τελευταίο είναι ανακριβές, καθώς είναι γνωστό ότι οι διαγωνισμοί που έγιναν από τόν Ο.Ε.Κ. γι αυτόν τον σκοπό, κρίθηκαν όλοι άγονοι. Εξ άλλου πριν ένα ακριβώς χρόνο, ο Πρόεδρος της "Ολυμπιακό Χωριό - Σύγχρονη Πρότυπη Πόλη" κ. Βαλαβάνης και ο υποφαινόμενος ως Γ.Γ., στο γραφείο του κ. Δημάρχου συζητήσαμε αποκλειστικά αυτό το θέμα. Ζητήσαμε ακριβώς την αποφυγή δημιουργίας ενός τέτοιου τέρατος στο Ο.Χ. και να συνεργαστούμε από κοινού Δήμος, Ο.Ε.Κ. και συλλογικοί φορείς του Ο.Χ. για τη βέλτιστη αξιοποίηση της Διεθνούς Ζώνης, επ' ωφελεία τόσο των κατοίκων και του Δήμου, όσο και του Ο.Ε.Κ., που δεν διαχειρίζεται δημόσια περιουσία αλλά τις εισφορές των εργαζομένων για να έχουν δικαίωμα στέγασης. 
            Αντί όμως της συνενόησης και διαβούλευσης για το θέμα αυτό, που πρώτοι εμείς οι κάτοικοι του Ο.Χ. θέσαμε και ζητήσαμε, επιχειρήθηκε η χθεσινή εισήγηση στα μουλωχτά. Τη δικαιολογία ότι "πρόκειται περί απλής εισηγήσεως του Δήμου και πριν την οριστική απόφαση του Υπουργείου θα έχουν οι κάτοικοι τη δυνατότητα να εκφράσουν γνώμη και άποψη" την απορρίπτω ως απαράδεκτη. Δεν έχω δηλ. τη δυνατότητα ως δημότης να εκφραστώ σε τοπικό επίπεδο και θα πρέπει να την επιδιώξω στον Υπουργό ή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας; 
         Ας δούμε όμως και την άποψη του κ. Δημάρχου: Σωτήρης Ντούρος: «Άκαιρη και ελλιπής η διαδικασία τροποποίησης του Γ.Π.Σ. Χωρίς καμία ουσιαστική διαδικασία δημοσιοποίησης και διαβούλευσης, η απερχόμενη Δημοτική Αρχή προχώρησε τη μελέτη για την τροποποίηση του Γ.Π.Σ., του σημαντικότερου αναπτυξιακού εργαλείου για τον τόπο μας». Μόνο που αυτά τα είπε προεκλογικά (Οκτώβριος 2010) εγκαλώντας τον τότε δήμαρχο κ. Φωτιάδη... 
        Δυο ακόμα παρατηρήσεις: Είναι εντελώς απαράδεκτο να μη δίνεται ο λόγος σε κάποιους πολίτες όταν τον ζητούν εκτάκτως, την ίδια στιγμή που σε κάποιους άλλους όχι απλώς δίνεται, αλλά μερικές φορές τους επιτρέπεται να μακρυγορούν ακατάσχετα. Απαράδεκτη και η απαγόρευση βιντεοσκόπησης των συνεδριάσεων του Δ.Σ. Να θυμίσω στον κ. Δήμαρχο ότι προεκλογικά υποσχόταν την δημόσια (μέσω Internet) αναμετάδοση των συνεδριάσεων από την αίθουσα του Δ.Σ. Αντιλαμβάνομαι ότι αυτό απαιτεί χρήματα που δεν διαθέτει τώρα. Γιατί εμποδίζει όμως αυτό που δεν του κοστίζει τίποτα; (Τουλάχιστον σε χρήμα...) 
          Λυπάμαι, επίσης, που θα στεναχωρήσω κάποιους συγκατοίκους στο Ο.Χ., για τα κίνητρα των οποίων και τις αγαθές προθέσεις δεν αμφιβάλω καθόλου. Όμως εξίσου απαράδεκτο είναι να παρασύρονται σε φωνές και αντεγκλήσεις ή να ζητούν να μιλήσουν παρά την προηγούμενη συμφωνία μας για τον ομιλητή. Πολύ περισσότερο όταν ο Πρόεδρος του ΣΚΟΧ που μας εκπροσώπησε, ήταν σωστά ενημερωμένος και σαφέστατος στην εμπεριστατωμένη τοποθέτησή του. Αν και η ουσία είναι αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι κρίμα να τα χαλάμε έστω στις εντυπώσεις. Παύλος Γεωργίου