24 Απρ 2013

Στον αέρα 100.000 δανειολήπτες του ΟΕΚ

Μετέωροι και με τον κίνδυνο να μπλεχτούν σε περιπέτειες με τις τράπεζες μένουν πάνω από 60.000 δανειολήπτες που πήραν δάνειο με επιδότηση επιτοκίου από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίαςκαθώς δεν περιλαμβάνονται στις ρυθμίσεις των «κόκκινων δανείων», ενώ την ίδια στιγμή αποκαλύπτεται ότι στον αέρα είναι και άλλοι 46.563 δικαιούχοι οι οποίοι έχουν πάρει άτοκο δάνειο από τον Οργανισμό και έχουν σταματήσει να πληρώνουν για διάστημα που ξεκινά από τους 3 μήνες και ξεπερνά ακόμη και τα 2 χρόνια! 
       «Ακάλυπτοι» 
      Το θέμα περιπλέκεται ακόμη περισσότερο καθώς, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος, οι 20.000 από τους 60.000 δανειολήπτες έχουν μείνει ακάλυπτοι από την επιδότηση επιτοκίου εδώ και 2 χρόνια και κανείς δεν ξέρει αν θα επιβαρυνθούν με αυξημένο επιτόκιο ή αν οι τράπεζες θα συνεχίσουν να τους χρεώνουν τις δόσεις με μειωμένο επιτόκιο! 
       Στην ίδια μοίρα βρίσκονται και οι υπόλοιποι 40.000 δανειολήπτες καθώς ούτε γι’ αυτούς ο ΟΑΕΔ (στον οποίο ανήκουν πλέον οι υπηρεσίες του ΟΕΚ) πληρώνει το ποσό που προβλέπουν οι συμβάσεις τους ως επιδότηση επιτοκίου με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να υπάρχει ένα κρυφό χρέος της τάξης των 280 εκατ. ευρώ που οφείλεται από τον ΟΑΕΔ στις τράπεζες για τις υποχρεώσεις επιδότησης επιτοκίου από δάνεια που χορηγήθηκαν σε δικαιούχους της Εργατικής Κατοικίας. 
      Στην ουσία, αυτή τη στιγμή οι δανειολήπτες του πρώην ΟΕΚ βρίσκονται μετέωροι γιατί δεν ξέρουν ούτε σε ποια κατάσταση είναι το δάνειό τους ούτε αν μπορούν και τι είδους ρύθμιση να κάνουν και κυρίως δεν γνωρίζουν τι μπορεί να συμβεί και τι μπορεί να σημαίνει το να μην αποδίδεται από τον ΟΑΕΔ στις τράπεζες η επιδότηση επιτοκίου που προβλεπόταν όταν είχαν πάρει το αρχικό τους δάνειο. 
       Ψάχνουν λύση 
       Στελέχη του υπουργείου Εργασίας, προς τα οποία έθεσε το θέμα ο «Ε.Τ.», αναγνώρισαν ότι υπάρχει πλέον πρόβλημα με την επιδότηση των 270 εκατ. ευρώ που οφείλει ο ΟΑΕΔ για δάνεια του ΟΕΚ ενώ σημείωσαν πως γίνεται εκ νέου προσπάθεια ώστε να επανέλθει σε επόμενο νομοσχέδιο η ειδική ρύθμιση για τους 60.000 δανειολήπτες που θα δίνει τη δυνατότητα επιμήκυνσης των δόσεων και ταυτόχρονα παράτασης της επιδότησης επιτοκίου πέραν των 9 ετών που ισχύει σήμερα. 
      Την ίδια στιγμή όμως ανάλογο, αν όχι μεγαλύτερο, πρόβλημα αντιμετωπίζουν άλλοι 46.563 οφειλέτες που πήραν άτοκο δάνειο όταν ακόμη ήταν «εν ζωή» ο ΟΕΚ αλλά στη συνέχεια και κυρίως μετά την κρίση και την υπαγωγή της χώρας στο Μνημόνιο σταμάτησαν να το πληρώνουν. 
      Αυτή η κατηγορία των δανειοληπτών έχει φτάσει να καθυστερεί τις δόσεις μέχρι και 2 χρόνια, με ποσό συνολικής οφειλής που ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων στελεχών του πρώην ΟΕΚ. 
      Η ειδική ρύθμιση, λοιπόν, που δεν μπήκε τελικά σε κανένα νομοσχέδιο και θα έδινε λύση για περισσότερους από 100.000 δανειολήπτες, κόλλησε, όπως είπαν στον «Ε.Τ.» πηγές του υπουργείου Εργασίας, στο γεγονός ότι από την κατάργηση του ΟΕΚ και μετά όλα τα προγράμματα αλλά και οι εκκρεμότητες που είχε αφήσει ο Οργανισμός εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους με ευθύνη του ΟΑΕΔ.  
      Αλχημείες ΟΑΕΔ  
      Ένας από τους λόγους μάλιστα που σήμερα το πρόβλημα με τα δάνεια του ΟΕΚ εξελίσσεται σε βραδυφλεγή βόμβα είναι ότι τα χρήματα που εισπράττει πλέον ο ΟΑΕΔ από τις εισφορές των εργαζομένων δεν τα χρησιμοποιεί για να καλύψει την επιδότηση του επιτοκίου, αλλά τα διαθέτει αποκλειστικά και μόνο για εσωτερικό δανεισμό, προκειμένου να πληρώνει τα επιδόματα ανεργίας! 
       Τον προηγούμενο μήνα ο ΟΑΕΔ ζήτησε και το υπουργείο τού ενέκρινε νέο δάνειο 150 εκατ. ευρώ για τα επιδόματα ανεργίας και το δώρο Πάσχα. 
       Το πιο εξωφρενικό είναι ότι ο ΟΑΕΔ, στον οποίο υπάγονται εδώ και ενάμιση χρόνο οι υπηρεσίες του ΟΕΚ, έχει σταματήσει να στέλνει ειδοποιητήρια στους δανειολήπτες ενώ από την περασμένη Παρασκευή καταργήθηκε και η υπηρεσία από την οποία οι δανειολήπτες μπορούσαν να πάρουν βεβαίωση για τις δόσεις που πλήρωσαν! Άλλοι λοιπόν πληρώνουν χωρίς να ξέρουν τι ποσό τούς έχει μείνει και άλλοι απλά διέκοψαν τις καταβολές τους!! 
      Ενδεικτικό της ανεπάρκειας και της αδιαφορίας του Οργανισμού να εξυπηρετήσει τους δικαιούχους του ΟΕΚ είναι ότι, ακόμη και σήμερα, υπάρχουν 5.000 νοικοκυριά που περιμένουν ακόμη την επιδότηση ενοικίου του 2011! 
 Πηγή: Ειδικός λογαριασμός ΟΕΚ με τελευταία κατάσταση οφειλετών Νοέμβριο 2012. 
 Κώστας Κατίκος, στον “Ελεύθερο Τύπο”