23 Απρ 2013

Ο αναξιόπιστος κ. Αναστασιάδης

Μιχάλης Ιγνατίου 
   Ο Νίκος Αναστασιάδης εξαπάτησε τους ψηφοφόρους του και είπε ψέματα στον κυπριακό λαό... 
   Η αποδοχή της απόφασης του Eurogroup αποδεικνύει ότι είναι ακόμα ένας αναξιόπιστος πολιτικός, ο οποίος για να κερδίσει ψήφους και αξιώματα δεν διστάζει να δώσει υποσχέσεις που αποδείχτηκαν κάλπικες. 
      Αποδεχόμενος τον εκβιασμό για «κούρεμα» των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες, ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης επιβεβαίωσε όσους υποστηρίζουν πως οι αντοχές και οι αντιστάσεις του είναι ελάχιστες, αν όχι ανύπαρκτες. 
      Πολλοί έχουν υποψιαστεί από τον Απρίλιο του 2004 ότι ο Κύπριος ηγέτης «κάτι παθαίνει» όταν βρίσκεται ενώπιον σκληρών καταστάσεων και όταν πρέπει να αντιμετωπίσει ξένους ηγέτες. 
      Στο διάστημα προ του δημοψηφίσματος άφησε τον τότε Αμερικανό πρέσβη να τον άρει και τον φέρει, καθιστώντας τον στην ουσία άβουλο, διότι τελικώς επέλεξε να υποστηρίξει ό,τι απαίτησε η Αμερική των Μπους και Τσέινι. 
      Ο κ. Αναστασιάδης –όπως και άλλοι Κύπριοι πολιτικοί– γνώριζε από τα μέσα Φεβρουαρίου ότι η Γερμανία και το Ταμείο είχαν συμμαχήσει και απαιτούσαν το «κούρεμα» των καταθέσεων. Και το γνώριζαν σχεδόν όλοι οι πολιτικοί ταγοί της Λευκωσίας, πριν ακόμα το δημοσιεύσει η εφημερίδα Financial Times. Παρ’ όλα αυτά, ο τότε πρόεδρος του ΔΗΣΥ αποφάσισε στις 12 Φεβρουαρίου, πέντε ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές, να προβεί σε μια πολύ επιθετική δήλωση, με την οποία τοποθετήθηκε στο θέμα του «κουρέματος». Το επιτελείο του φρόντισε ώστε η δήλωση να μεταδοθεί απ’ όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα της Κύπρου. Είπε τα εξής: «Θέλω με τον πλέον ξεκάθαρον και κατηγορηματικόν τρόπον να δεσμευτώ και δεσμεύομαι προς τους Κυπρίους συμπατριώτες μας αλλά και τους ξένους επενδυτές, αλλά και ταυτόχρονα να στείλω σαφέστατα μηνύματα προς όλους τους αποδέκτες στο εξωτερικόν ότι δεν πρόκειται –και το υπογραμμίζω– ο Νίκος Αναστασιάδης να υπογράψει το όποιο Μνημόνιο που θα περιέχει οποιαδήποτε πρόνοια για “κούρεμα” καταθέσεων». 
      Η δέσμευσή του αυτή του χάρισε αρκετές ψήφους, αφού με κατηγορηματικό τρόπο απέκλειε το «κούρεμα». Και το έπραξε ενώ γνώριζε πως η Γερμανία και το Ταμείο δεν είχαν καμία απολύτως πρόθεση να υποχωρήσουν. Το πολύ πολύ να αποδέχονταν μείωση του ποσοστού του «κουρέματος». 
      Ο κ. Αναστασιάδης εξαπάτησε τους ψηφοφόρους του και είπε ψέματα στον κυπριακό λαό. Η αποδοχή της απόφασης του Eurogroup, τα ξημερώματα της Παρασκευής, αποδεικνύει ότι είναι ακόμα ένας αναξιόπιστος πολιτικός, ο οποίος για να κερδίσει ψήφους και αξιώματα δεν διστάζει να δώσει υποσχέσεις που αποδείχτηκαν κάλπικες. 
       Παρακολούθησα το διάγγελμά του κι αυτό που μου έμεινε είναι ότι για να εξυπηρετήσει τους ξένους δεν διστάζει να κινδυνολογήσει, ακόμα και να απειλήσει το λαό με άτακτη χρεοκοπία. Ο πρόεδρος της Κύπρου είχε και άλλες επιλογές και δεν τις εξέτασε καν. Επέλεξε να συμμορφωθεί με τις επιταγές των δανειστών και δεν πάλεψε καθόλου. Οι πληροφορίες για αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις είναι παραμύθια της Χαλιμάς και διαδόθηκαν για να τον παρουσιάσουν ότι αντιστάθηκε μέχρι το τέλος και πήρε το καλύτερο αποτέλεσμα. Δεν έχουν έτσι τα πράγματα. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τον «κάρφωσε» ότι απέρριψε την πρόταση της Γερμανίας και του ΔΝΤ για μειωμένο επιτόκιο στο «κούρεμα» των καταθέσεων όσων καλύπτονται από το όριο των 100.000. Είναι περίπου η ίδια πρόταση που έσπευσε να ζητήσει όταν επέστρεψε στη Λευκωσία, ενώ θα μπορούσε να την «κερδίσει» στις Βρυξέλλες. 
      Η πρόταση του Eurogroup είναι καταστρεπτική για την Κύπρο και είχαν δίκιο ο κ. Αναστασιάδης και οι συνεργάτες του όταν την απέρριψαν προεκλογικά. Άλλαξαν γνώμη όταν κατατέθηκε ο πρώτος εκβιασμός, τον οποίο αποδέχτηκαν σαν «κότες» καταστρέφοντας ένα από τα μεγαλύτερα ατού της κυπριακής οικονομίας. 
   ΕΠΙΚΑΙΡΑ