12 Σεπ 2013

Θέματα Παιδείας με την έναρξη Σχολικής Χρονιάς

΄Ενωση Συλλόγων Γονέων &  Κηδεμόνων
    ΠΡΟΣ : Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων 
  ΚΟΙΝ. : 1. Υπουργό Παιδείας 
 2. Δήμαρχο Αχαρνών 
 3. Αντιδήμαρχο Παιδείας & Πρόεδρο Δ.Ε.Π. 
 4. Πρόεδρους Σχ. Επιτροπών Δήμου Αχαρνών 
 5. ΄Εντυπο και Ηλεκτρονικό τύπο  
  ΘΕΜΑ « Θέματα Παιδείας με την έναρξη Σχολικής Χρονιάς» 
     Η έναρξη και της φετινής σχολικής χρονιάς βρίσκει την εκπαίδευση με οξύτατα προβλήματα προμηνύοντας ένα δύσκολο Σεπτέμβρη για γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς. 
    Ανάλγητες πολιτικές και τραγικά λάθη των κυβερνόντων επί σειρά ετών, πλήττουν πλέον καίρια έναν από τους πυλώνες, που πάνω του στηρίχτηκαν η εθνική και η πνευματική μας πορεία επί αιώνες: την παιδεία. 
    Οι αλλαγές που εφαρμόζονται αυτή τη στιγμή υποβαθμίζουν ακόμα περισσότερο το δημόσιο σχολείο, μεταθέτοντας ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης του κράτους στους γονείς οι οποίοι καλούνται να παίξουν και εκείνοι το ρόλο του χρηματοδότη και θα κληθούν να καλύψουν τις λειτουργικές ανάγκες της εκπαίδευσης. Έτσι η χρονιά ξεκινά με : 
    Τις απολύσεις των σχολικών φυλάκων και των καθαριστριών, μεταφέροντας την ευθύνη των δημόσιων παροχών στους δήμους που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές απαιτήσεις της λειτουργίας των σχολείων με την προβλεπόμενη χρηματοδότηση, πράγμα που οδηγεί στην επιπλέον επιβάρυνση των γονέων. 
    Τις επερχόμενες απολύσεις των « υπεράριθμων» εκπαιδευτικών που θα οδηγήσουν σε αύξηση των κενών στα σχολεία την ίδια στιγμή που το υπουργείο καταργεί 50 ειδικότητες στα ΕΠΑΛ ΕΠΑΣ, υποβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο την τεχνική εκπαίδευση. 
     Το «νέο Λύκειο» να αποτελεί τον προθάλαμο για τη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση οδηγώντας τους μαθητές από την πρώτη τάξη στα φροντιστήρια και τη παραπαιδεία 
   Τους εκπαιδευτικούς εξαθλιωμένους οικονομικά, υποβαθμισμένους επιστημονικά και αγανακτισμένους για τον περιορισμό των εργασιακών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων 
    Με τις συγχωνεύσεις τμημάτων που οδηγούν στην αναγκαστική αύξηση των μαθητών ανά τμήμα, 25-27 μαθητές για τα σχολεία Πρωτοβάθμιας, 27-30 της Δευτεροβάθμιας . 
     Με τις δαπάνες για την Παιδεία να έχουν υποστεί καθίζηση από τη μια και τη Δημοτική Αρχή από την άλλη, να μην έχει αποδώσει άμεσα τα χρήματα των επιχορηγήσεων και των ΣΑΤΑ στις Σχολικές Επιτροπές ως όφειλε . 
     Τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή να παραμένει ξεχασμένη . 
    Τις δράσεις για τη σχολική στέγη να έχουν «παγώσει». Εκκρεμότητα πολλών ετών η κατασκευή των σχολικών μονάδων (9ο, 18ο, 19ο, 21ο) με επιβεβλημένη αναγκαιότητα ίδρυσης και άλλων λόγω αύξησης του πληθυσμού της πόλης μας . 
                       Εμείς οι γονείς ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ 
     Να λειτουργήσουν στην έναρξη της σχολικής χρονιάς όλα τα σχολεία όλων των βαθμίδων και τα σχολεία της ειδικής αγωγής με πλήρη κάλυψη όλων των αναγκών τους: λειτουργικών, εκπαιδευτικού δυναμικού, ειδικοτήτων, μεταφοράς και σίτισης μαθητών. 
                                   ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ 
      Δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλα τα παιδιά με ίσες ευκαιρίες μέχρι τα 18 τους χρόνια και κατάργηση της παραπαιδείας. Διορισμούς εκπαιδευτικών, σχολικών φυλάκων και βοηθητικού προσωπικού σε όλα τα σχολεία. Καμία τάξη πάνω από 20 μαθητές. Να δοθεί άμεση δωρεάν, ασφαλής λύση στο πρόβλημα της μετακίνησης των μαθητών, με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση. Να εξασφαλιστεί η σίτιση όλων των μαθητών . Δωρεάν εξετάσεις και εμβολιασμός σε όλα τα παιδιά στα δημόσια νοσοκομεία ανεξάρτητα του ασφαλιστικού φορέα των γονιών τους. 
      Αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Δημόσιες και δωρεάν επαγγελματικές σχολές, υψηλού επιπέδου και Ανώτατη Εκπαίδευση που θα παρέχει πλήρη επιστημονική ειδίκευση και επαγγελματική ικανότητα στους αποφοίτους. 
     Πλήρη χρηματοδότηση προς τις σχολικές επιτροπές για τα λειτουργικά έξοδα των σχολικών μονάδων. 
                                    ΚΑΛΟΥΜΕ 
 • Την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα, να συμβάλλει ουσιαστικά στην επίλυση των οξυμένων προβλημάτων της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών. 
 • Την Δημοτική Αρχή, που υπέρτατο χρέος της είναι να υπηρετεί τους Δημότες, να υπάρχει διαρκής και γόνιμη συνεργασία με την Ένωση Γονέων προς όφελος των μαθητών μας, με υπεύθυνες, ποιοτικές και ρεαλιστικές προτάσεις-λύσεις και όχι αναποτελεσματική και καθυστερημένη αντιμετώπιση των προβλημάτων. 
 • Τους Συλλόγους Γονέων συσπειρωμένους γύρω από την Ένωση Γονέων για να ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ για το δικαίωμα των παιδιών μας στη μόρφωση σε σύγχρονες σχολικές υποδομές, με ανθρώπινες συνθήκες εκπαίδευσης υπενθυμίζοντας ακόμα μια φορά ό,τι κατακτήθηκε μέχρι σήμερα στα σχολειά μας έγινε με αγώνες των συλλόγων Γονέων, της Ένωσης Γονέων, των εκπαιδευτικών και μαθητών της πόλης μας. 
     “Ο αγώνας για ένα εκπαιδευτικό σύστημα αξιοκρατίας για τους μαθητές και αξιοπρέπειας για τους εκπαιδευτικούς πρέπει να συνοδευθεί από αγώνα για μια παιδεία με στόχο τον ολοκληρωμένο άνθρωπο, τον ισορροπημένο ανάμεσα στη γνώση, στην κριτική σκέψη, στον πλατύ οραματισμό και στο αγωνιστικό φρόνημα, άνθρωπο που θα είναι ικανός να αντεπεξέλθει στις σημερινές δυσκολίες, αλλά και να οραματιστεί μια νέα, καλύτερη και δικαιότερη πατρίδα.” 
       Πρόθεσή μας είναι να υπερασπιστούμε τη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία. 
                                 ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ 
   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                             Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ       Κώστας Καρυδάκης                              Γιώτα Γιαννάκου