12 Μαρ 2014

Πακιστάν: Μουλάδες ζητούν να καταργηθεί ο νόμος που απαγορεύει γάμους παιδιών Η ανώτατη θρησκευτική επιτροπή της χώρας υποστήριξε, επίσης, ότι ένας άνδρας δεν χρειάζεται να ζητήσει την άδεια της πρώτης συζύγου του για να παντρευτεί μια δεύτερη

Tην κατάργηση της απαγόρευσης του νόμου για τους γάμους μεταξύ παιδιών ζητά από την κυβέρνηση του Πακιστάν η ανώτατη θρησκευτική επιτροπή της χώρας με το σκεπτικό ότι ο νόμος αυτός είναι ασύμβατος με τη μουσουλμανική θρησκεία. 
     Στην ίδια λογική εντάσσεται και η δεύτερη πρόταση της επιτροπής που αναφέρει ότι ένας άντρας δεν χρειάζεται να ζητήσει την άδεια της πρώτης συζύγου του για να παντρευτεί μια δεύτερη. 
       Η επιτροπή ισλαμικής ιδεολογίας, όπως είναι ο επίσημος τίτλος της, συμβουλεύει το κοινοβούλιο για τη συμβατότητα των νομοθετικών προτάσεων με το θρησκευτικό νόμο (σαρία). 
      «Η σαρία δεν ορίζει μια συγκεκριμένη ηλικία. Λέει ότι ένας άνθρωπος μπορεί να παντρευτεί όταν φτάσει στην ήβη και η εφηβεία δεν καθορίζεται από την ηλικία» ένα από τα μέλη της επιτροπής μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Οι άνθρωποι μπορούν να παντρεύονται με ένα παιδί εάν πιστεύουν ότι έχει φτάσει στην εφηβεία», πρόσθεσε. 
       Οι προτάσεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση εκπροσώπων οργανώσεων για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κάλεσαν το κοινοβούλιο του Πακιστάν να αγνοήσει τις δύο συστάσεις της επιτροπής που, όπως λένε, παραβιάζουν τα δικαιώματα των γυναικών. Η Ζόχρα Γιουσούφ, η πρόεδρος της ανεξάρτητης πακιστανικής Επιτροπής Προάσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διερωτήθηκε γιατί ο νόμος που απαγορεύει να παντρεύονται οι ανήλικοι, ο οποίος ισχύει εδώ και πολλές δεκαετίες, αμφισβητείται σήμερα. Κατηγόρησε επίσης την επιτροπή ότι θέλει «να ανοίξει ένα νέο μέτωπο σε βάρος των γυναικών» και να ενισχύσει «την πολιορκία του κράτους που ενορχηστρώνουν οι αντάρτες» Ταλιμπάν οι οποίοι ευθύνονται για τους θανάτους χιλιάδων ανθρώπων στη χώρα την τελευταία δεκαετία. 
      Τον περασμένο Νοέμβριο η ίδια επιτροπή είχε αμφισβητήσει την εγκυρότητα της εξέτασης DNA στις υποθέσεις βιασμού, επιμένοντας ότι το θύμα θα πρέπει να αποδείξει τον ισχυρισμό του παρουσιάζοντας τέσσερις αυτόπτες μάρτυρες. Το κοινοβούλιο του Πακιστάν ωστόσο δεν ακολούθησε τη συμβουλή της.