Η έκθεση του εισαγγελέα Κλιντ Ουίλιαμσον εξέπληξε δυτικές κυβερνήσεις, οι οποίες δεν ανέμεναν ότι θα έχει θετικά αποτελέσματα, δήλωσε ο πρώην ειδικός εισηγητής του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντικ Μάρτι.
Η έκθεση που παρουσιάστηκε χθες από τον επικεφαλής των ερευνών για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο το 1999 αποτελεί ευχάριστη έκπληξη, επειδή «δεν είναι πολλοί εκείνοι που ανέμεναν τέτοια θετικά αποτελέσματα», τόνισε ο κ. Μάρτι στον ελβετικό ραδιοφωνικό σταθμό SRF.
Ο Ντικ Μάρτι, Ελβετός γερουσιαστής σε έκθεσή του το 2011 περιέγραψε εγκλήματα σε βάρος Σέρβων, Ρομά και «όχι πιστών Αλβανών» που όπως υποστήριξε διαπράχθηκαν από μέλη του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου μετά την απόσυρση των σερβικών και στρατιωτικών δυνάμεων από το Κόσοβο, το 1999. Μεταξύ άλλων στην έκθεση εμπεριέχονταν ισχυρισμοί για αφαίρεση ανθρώπινων ζωτικών οργάνων απαχθέντων αμάχων από το Κόσοβο.
Μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Ντικ Μάρτι συγκροτήθηκε ειδική ομάδα της Eulex με επικεφαλής τον Αμερικανό εισαγγελέα Κλιντ Ουίλιαμσον για να ερευνήσει τους ισχυρισμούς του εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης για συστηματικά εγκλήματα σε βάρος αμάχων.
«Ο Κλιντ Ουίλιαμσον κάνει λόγο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και δεν μιλάει αβασάνιστα, αλλά ξέρει ήδη τι συνεπάγεται αυτό», ανέφερε ο κ. Μάρτι υπογραμμίζοντας ότι γι αυτό η έκθεσή του είναι μεγάλης σημασίας.
«Τα αποδεικτικά στοιχεία ήταν δύσκολο να παρουσιαστούν επειδή «οι μάρτυρες δεν έχουν εμπιστοσύνη στο δικαστικό σύστημα του Κοσόβου και στο διεθνές δικαστικό σύστημα και γι αυτό υπάρχουν λόγοι», τόνισε και σημείωσε ότι ορισμένοι μάρτυρες σε κάποιες υποθέσεις δέχθηκαν απειλές, τρομοκρατήθηκαν και άλλοι εξαφανίστηκαν.
Ο κ. Μάρτι σημείωσε ότι συμμερίζεται την αισιοδοξία του Κλιντ Ουίλιαμσον ότι θα βρεθούν οι αποδείξεις για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων. «Μιλά και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, για βασανισμούς. Εγώ ποτέ δεν έθεσα σε πρώτο πλάνο το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων. Αναφέρθηκα σε κάποιες περιπτώσεις και ο κ. Ουίλιαμσον κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα», ανέφερε ο Ντικ Μάρτι.
«Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως και η αμερικανική κυβέρνηση σήμερα είναι έκπληκτες, επειδή δεν ανέμεναν ότι ο κ. Ουίλιαμσον θα παρουσιάσει θετικά αποτελέσματα», τόνισε ο Ελβετός γερουσιαστής. Πριν από τρία χρόνια, όταν η έρευνα άρχισε, δεν υπήρχε ούτε καν ως σκέψη η συγκρότηση ειδικού δικαστηρίου το οποίο θα εξετάσει τους ισχυρισμούς, πρόσθεσε.
«Αυτό σημαίνει ότι όλοι ήταν πεπεισμένοι πως ο Κλιντ Ουίλιαμσον δεν θα επιβεβαιώσει την έκθεση του Ντικ Μάρτι. Σήμερα συνέβη το αντίθετο και νομίζω ότι από διπλωματική σκοπιά εκείνοι είναι σε δύσκολη κατάσταση, επειδή το δικαστήριο πρέπει να συγκροτηθεί», επισήμανε.
Παρότι ο Αμερικανός εισαγγελέας δεν ανέφερε ονόματα, αλλά είπε ότι πρόκειται για πρώην ανώτατα στελέχη του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου για τον Ντικ Μάρτι είναι εντελώς σαφές ποιοι είναι οι υπεύθυνοι.
Ο πρώην ειδικός εισηγητής του Συμβουλίου της Ευρώπης εξέφρασε την ελπίδα ότι θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη, «επειδή οι πολίτες του Κοσόβου», όπως υπογράμμισε, «αξίζουν στην πολιτική σκηνή να βρεθούν τελικά ηγέτες με καθαρά χέρια».
«Μέχρι τώρα οι διασυνδέσεις ανώτατων πολιτικών με το οργανωμένο έγκλημα ήταν τόσο μεγάλες που δεν μπορούσε να οικοδομηθεί φυσιολογική εξουσία και μεγάλη ευθύνη γι αυτό φέρει και η διεθνής κοινότητα», τόνισε ο κ. Μάρτι.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου