30 Αυγ 2015

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Πυρηνικών Δοκιμών και οι εκδηλώσεις της Πρεσβείας του Καζακστάν στο δήμο Αχαρνών

Καθιερώθηκε με το ψήφισμα 64/35 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 2 Δεκεμβρίου 2009 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Αυγούστου. 
      Η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Πυρηνικών Δοκιμών (International Day Against Nuclear Tests) είναι μια ευκαιρία για τα κράτη - μέλη του ΟΗΕ να ενθαρρύνουν την ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών τους για τις «συνέπειες των πυρηνικών δοκιμών και την ανάγκη κατάργησή τους, ως μέτρο επίτευξης του στόχου για ένα κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα». 
       Η σχετική πρωτοβουλία ανήκε στο Καζακστάν και η 29η Αυγούστου επελέγη σε ανάμνηση του κλεισίματος του πεδίου πυρηνικών δοκιμών στο Σεμιπαλατίνσκ του Καζαχστάν (29 Αυγούστου 1991), το οποίο χρησιμοποιούσε η Σοβιετική Ένωση. 
       Στις 28-29 Αυγούστου στην περιοχή Αχαρναί, η Πρεσβεία του Καζακστάν στην Ελλάδα διεξαγάγει φωτογραφική έκθεση η οποία είναι αφιερωμένη στην «Παγκόσμια Ημέρα κατά των πυρηνικών δοκιμών - 29 Αυγούστου». Στο πλαίσιο της έκθεσης, οι επισκέπτες θα γνωρίσουν μέσω πάνελ με φωτογραφίες, που είναι τοποθετημένες με χρονολογική σειρά, τις ενέργειες του Καζακστάν κατά της διεξαγωγής πυρηνικών δοκιμών. 
        Η τραγική εμπειρία του Καζακστάν θα παραμείνει για πάντα χαραγμένη στην ιστορία της ανθρωπότητας. Στις 29 Αυγούστου 1949 στο Καζακστάν πραγματοποιήθηκε η πρώτη πυρηνική δοκιμή. Την ίδια μέρα το 1991, ο Πρόεδρος Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ με διάταγμά του έκλεισε το Σεμιπαλατίνσκ, περιοχή πυρηνικών δοκιμών. Με πρωτοβουλία του Καζακστάν το 2009, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα, ανακηρύσσοντας την 29η Αυγούστου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά των Πυρηνικών Δοκιμών. 
        Όταν το Καζακστάν απέκτησε την ανεξαρτησία του το 1991, δεν έκλεισε μόνο το πολύγωνο των πυρηνικών δοκιμών στο Σεμιπαλατίνσκ, αλλά αποφάσισε να παραιτηθεί από το τέταρτο μεγαλύτερο στον κόσμο πυρηνικό οπλοστάσιο, τερματίζοντας τη χρήση του αντιδραστήρα γρήγορων νετρονίων στην πόλη Ακτάου. Το Καζακστάν έχει ενταχθεί στην «Ομάδα των Οκτώ» κατά της εξάπλωσης των όπλων μαζικής καταστροφής. Οι αντιπυρηνικές πρωτοβουλίες του Καζακστάν ανακοινώθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της Παγκόσμιας Πυρηνικής Ασφάλειας, στην Ουάσιγκτον, Σεούλ, Χάγη και σε διεθνή συνέδρια στην Αστάνα. 
       Τον Αύγουστο του 2012, το Καζακστάν ανακοίνωσε την έναρξη του διεθνούς προγράμματος «ATOM» (www.theatomproject.org), το οποίο υποστηρίζεται από χιλιάδες ανθρώπους σε περισσότερες από 120 χώρες σε όλο τον κόσμο.