ΑΡΘΡΟ-ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥΣ
Σκληρή κριτική σε τρεις επιφανείς οικονομολόγους, που «έπαιξαν με το μέλλον της Ελλάδας» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ασκεί το γνωστό σάιτ Politico.
Σ.Σ. Μήπως καί οι τρείς καί ο κλόουννν μέ τά τρία (ν), ήσαν σέ διατεταγμένη υπηρεσία γιά νά καταστρέψουν τήν Ελλάδα;
"Τρείς καθηγητές, πάει η χώρα"
Βίσμαρκ
«Το θετικό είναι ότι η κυβέρνηση έχει πολλούς μηχανικούς. Από οικονομολόγους καήκαμε...»
Τσίπρας
Αφού κάνει μια αναδρομή στα όσα συνέβησαν από τον περασμένο Ιανουάριο και την εκλογική νίκη του Αλέξη Τσίπρα, καυτηριάζοντας -μεταξύ άλλων- τις παλινωδίες του Γιάνη Βαρουφάκη και κατακεραυνώνοντας το «σχέδιο» Λαφαζάνη για «έφοδο» στο Νομισματοκοπείο, το δημοσίευμα εστιάζει σε τρεις διάσημους Αμερικανούς οικονομολόγους: τον Πολ Κρούγκμαν, τον Τζόζεφ Στίγκλιτς και τον Τζέφρι Σακς.
«Οι υψηλού προφίλ Αμερικανοί οικονομολόγοι Πολ Κρούγκμαν, Τζόζεφ Στίγκλιτς και Τζέφρι Σακς, που ηγήθηκαν της διεθνούς εκστρατείας κατά της λιτότητας, έφεραν την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Εχουν δίκιο όταν λένε ότι έχει επιβληθεί πολύ αυστηρή λιτότητα στην Ελλάδα και ότι μια αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας είναι απαραίτητη. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, και ενώ οι σχέσεις της Αθήνας με τους δανειστές της είχαν διαταραχθεί, προσέφεραν ελάχιστα στην υπόθεση», αναφέρει το Politico.
Και συνεχίζει: «Και οι τρεις κάνουν λάθος όταν επιμένουν ότι η κατάρρευση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο πλευρές οφείλεται αποκλειστικά στους πιστωτές. Επέμειναν επίσης -ως ανεπίσημοι, αλλά ενεργοί σύμβουλοι του Βαρουφάκη- στην ανάγκη για βαθιά ανακούφιση από το χρέος κατά τρόπο όμως ανταγωνιστικό προς τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας και που δεν είναι οικονομικά αναγκαίος για την ανάκαμψη της χώρας».
Μάλιστα, το Politico αναφέρει ότι «ο Γιάνης Βαρουφάκης πριν από λίγες εβδομάδες είπε ότι ο Τζέφρι Σακς τον είχε συμβουλεύσει επανειλημμένως να καταφύγει στη λύση του δημοψηφίσματος σε περίπτωση που οι δανειστές δεν έκαναν δεκτό το αίτημα της Ελλάδας για αναδιάρθρωση του χρέους».
«Ο Πολ Κρούγκμαν», συνεχίζει το άρθρο, «βρέθηκε στην Αθήνα τον περασμένο Απρίλιο και είπε ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν έχουν και ιδιαίτερη σημασία για τη μελλοντική ανάπτυξη. Μάλιστα, μετά την αναγγελία του δημοψηφίσματος ο Κρούγκμαν προέτρεψε ανοιχτά τους Ελληνες να ψηφίσουν "Οχι", υποστηρίζοντας ότι -ειδικά μετά την επιβολή των capital controls- η κατάσταση δεν θα μπορούσε να γίνει πολύ χειρότερη, και μάλιστα ίσως να γινόταν και καλύτερη, ενώ το ίδιο έκανε και ο Στίγκλιτς, υπέρμαχος ενός νέου νομίσματος στη χώρα, που ώθησε και αυτός τους Ελληνες προς το "Οχι" και το Grexit».
Από τα βέλη του Politico δεν ξεφεύγει ούτε ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, στενός φίλος του Γιάνη Βαρουφάκη, για τον οποίο γράφει ότι «συμμετείχε σε μια μυστική ομάδα εργασίας μέσα στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών που ασχολείτο με την επόμενη μέρα ενός Grexit, υπό την έννοια ότι αυτό θα αποτελούσε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση επιθετικών ενεργειών από τους δανειστές. Είναι σαφές, λοιπόν, ότι κάποιοι μέσα στην ελληνική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του φίλου του Βαρουφάκη (σίγουρα προς το τέλος Ιουνίου, αν όχι νωρίτερα), έβλεπαν την υπόθεση εντελώς διαφορετικά από την επίσημη ηγεσία».
Κορυφώνοντας την κριτική του, το άρθρο αναφέρει ότι «διεθνούς φήμης οικονομολόγοι -κάτοχοι βραβείων Νόμπελ και και με λαμπρή ακαδημαϊκή πορεία- εμφανίστηκαν έτοιμοι να παράσχουν πνευματική υποστήριξη σε ριζοσπάστες που ήταν, στην καλύτερη περίπτωση, πρόθυμοι να αναλάβουν ένα εξαιρετικά ριψοκίνδυνο στοίχημα για το οικονομικό, πολιτικό και γεωπολιτικό μέλλον της Ελλάδας και που, στη χειρότερη περίπτωση, φέρονταν να σχεδιάζουν την πραγματοποίηση ενός ονείρου ζωής για σοσιαλιστική κατάληψη της εξουσίας».
Και καταλήγει αναφερόμενο στους οικονομολόγους: «Θα έπρεπε να έχουν την ειλικρίνεια να παραδεχθούν ότι μια έξοδος από το ευρώ (για την οποία, έτσι κι αλλιώς, οι Ελληνες δεν ψήφισαν ποτέ, ούτε τον Ιανουάριο ούτε τον Ιούλιο) θα είχε για την Ελλάδα καταστροφικές συνέπειες, πολύ χειρότερες ακόμα και από την κακή συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου. Και θα έπρεπε ήδη να γνωρίζουν ότι η καλύτερη ελπίδα για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της Ελλάδας και την υποστήριξή της από τους Θεσμούς βρίσκεται εντός της Ευρωζώνης, όχι στη χαώδη κατάσταση που θα σάρωνε τη χώρα έξω από αυτήν».
Πηγή: iefimerida
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου