25 Αυγ 2016

ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ - ΑΧΑΡΝΩΝ

Σχετικά με την εξαγγελία μας για διεξαγωγή Δεκαήμερου Θρησκευτικής Ποντιακής Πανηγύρεως στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Παναγίας Σουμελά, περιοχής Αγίου Πέτρου στις Αχαρνές, προς τιμήν της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Ενδόξου Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας, πατρίου ημερολογίου, γνωστοποιούμε στους δημότες των Αχαρνών, ότι ύστερα από την υπ’ αριθ. 129 / 27-07-2016 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αχαρνών, που υπερψηφίστηκε με 20 ψήφους υπέρ και 2 κατά, με την οποία παραχωρούνται τα έσοδα από το «Πανηγύρι» της Παναγίας Σουμελά στην ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ Α.Ε. του Δήμου Αχαρνών, ως Εφημέριος του Ιερού Ναού μας, ότι αδυνατούμε να συμμετέχουμε στην οργάνωση των Πολιτιστικών και Καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. Κατόπιν αυτού θα τιμήσουμε την εορτή της Παναγίας Σουμελά, την «Παναγία των Ποντίων», με μεγαλοπρέπεια, κατάνυξη και θρησκευτική ευλάβεια, μόνο με διήμερες Θρησκευτικές Εκδηλώσεις ως ακολούθως: 
     • ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016 
   ΩΡΑ 18.00. μ.μ. Ιερά Παράκληση 
   • ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016 - ΠΡΟΕΟΡΤΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ 
    ΩΡΑ: 09:00 π.μ .– Ιερά Παράκληση 
    ΩΡΑ : 18:00 μ.μ. – Ιερά Αγρυπνία 
   • ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016 ΚΟΙΜΗΣΙΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΕΝΔΟΞΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΗΣ ΗΜΩΝ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΙ ΑΕΙΠΑΡΘΕΝΟΥ ΜΑΡΙΑΣ 
   ΩΡΑ: 07:00 π.μ.: Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία. 
   ΩΡΑ: 19:00 μ.μ.– Μέγας Μεθεόρτιος Αρχιερατικός Εσπερινός και η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας Σουμελά, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιλίου κ. Αθηναγόρα. …………………………………. 
       Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΟΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΗΝ ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΕΙ ΓΙΑ ΦΕΤΟΣ ΔΗΜΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ 
      Αυτοτελές Τμήμα Υποστήριξης των Πολιτικών Οργάνων Απόσπασμα από το 12o Πρακτικό - Αριθμ. Αποφ.: 129 Αριθμ. Θέματος: 1ο Έκτακτο 
      - Συνεδρίαση της 29/07/2016 
         ΘΕΜΑ: «Τοποθέτηση εμπορικών πάγκων μικροπωλητών για το πανηγύρι της Παναγίας Σουμελά έτους 2016» 
      Ο Προεδρεύων του Δημοτικού Συμβουλίου φέρνει προς συζήτηση στο Σώμα το 1ο εκτός ημερήσιας διάταξης αλλά κατεπείγον θέμα και δίνει τον λόγο στον κ. Δήμαρχο ο οποίος παρουσιάζει την εισήγηση της Επενδυτικής Αχαρνών στην οποία αναφέρονται τα εξής: 
      «Σας κάνουμε γνωστό πως ο τρόπος χορήγησης των αδειών τοποθέτησης εμπορικών πάγκων σε όλες τις πανηγύρεις της Παναγίας Σουμελά τα προηγούμενα χρόνια, ήταν και εξακολουθεί να είναι έως σήμερα χωρίς έλεγχο και χωρίς την καταβολή ποσού για την ενοικίαση χώρου ή επιβολής προστίμου για παράνομη κατάληψη χώρου. 
      Η ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΑΧΑΡΝΩΝ, έχοντας υπ’ όψιν: 
     1) Τις διατάξεις των άρθρων 75 και 79 του Ν. 3463/2006 του «Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων» 
     2) Το άρθρο 252 παρ.3 του Ν. 3463/2006 στο οποίο αναφέρεται ότι «γ. Για την αξιοποίηση της ακίνητης δημοτικής ή κοινοτικής περιουσίας ή την εκμετάλλευση κοινόχρηστων χώρων είναι δυνατή η σύσταση ανώνυμης εταιρείας μόνον από έναν Δήμο ή μία Κοινότητα, η οποία καλείται δημοτική ή κοινοτική ανώνυμη εταιρεία.
    3) Το άρθρο 3 του καταστατικού της ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΡΝΩΝ ΑΕ, αναφέρονται οι Σκοποί της Εταιρείας, όπου μεταξύ άλλων προβλέπεται: «η αξιοποίηση και η πάσης φύσεως και μορφή εκμετάλλευση των παρακάτω ακινήτων: …… Κάθε ακίνητο και κοινόχρηστο χώρο για το οποίο ήθελε αποφασίζει μελλοντικά το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου να παραχωρεί προς πάσαν αξιοποίηση και εκμετάλλευση και θα αποδέχεται τούτο η εν λόγω ΑΕ, δια του Δ/Σ της, χωρίς να απαιτείται τροποποίηση του καταστατικού της 
     4) Το άρθρο 2 παρ. 1 του Ν. 3377/2005 σύμφωνα με το οποίο «Για την συμμετοχή στις εμποροπανηγύρεις απαιτείται άδεια. Η ισχύς της άδειας αυτής δεν μπορεί να υπερβαίνει τις πέντε (5) συναπτές ημέρες όταν αφορά συμμετοχή σε εμποροπανηγύρεις. Η ισχύς των αδειών για συμμετοχή σε παραδοσιακές πανηγύρεις που τελούνται μία φορά το χρόνο δεν μπορεί να υπερβαίνει τις επτά (7) συναπτές ημέρες. Οι άδειες χορηγούνται σε εμπόρους και σε όσους κατέχουν άδεια άσκησης υπαιθρίου εμπορίου, με την ευκαιρία θρησκευτικών ή επετειακών εορτών και ισχύουν για συγκεκριμένο χώρο και θέση. Οι άδειες είναι προσωποπαγείς και δεν επιτρέπονται η μεταβίβαση, η εισφορά, η εκμίσθωση και η παραχώρηση, καθώς και η άσκηση δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτές, από οποιονδήποτε τρίτο, εκτός από σύζυγο και τα τέκνα των κατόχων των αδειών». 
    5) Τις διατάξεις του Β.Δ. της 24/9-20/10/1958 «Περί κωδικοποιήσεως εις ενιαίον κείμενον Νόμου των ισχυουσών διατάξεων περί των προσόδων των Δήμων και Κοινοτήτων». 
      6) Την αδικαιολόγητη μη είσπραξη των εσόδων που απορρέουν κάθε χρόνο από το Πανηγύρι της Παναγίας Σουμελά από την τοποθέτηση πάγκων και καντινών μικροπωλητών που αναπτύσσουν εμπορική δραστηριότητα επί της οδού Σαμψούντος. 
      Για τους λόγους αυτούς η ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΑΧΑΡΝΩΝ προτείνει τα πιο κάτω: 
     α) Να καθοριστούν ζώνες τέλους, όρων και τρόπου ανάπτυξης των εμπορικών πάγκων και καντινών. 
    Ζώνη 1η: Η ζώνη αυτή θα περιλαμβάνει τις θέσεις που βρίσκονται επί της οδού Σαμψούντος και μεταξύ των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου και Ευκλείας. Το τέλος αυτής προτείνεται 80,00€ ανά τετραγωνικό μέτρο. 
      Ζώνη 2η: Η ζώνη αυτή θα περιλαμβάνει τις θέσεις που βρίσκονται επί της οδού Σαμψούντος και μεταξύ των οδών Ευκλείας και Αγίου Πέτρου. 
      Το τέλος αυτής προτείνεται 60,00€ ανά τετραγωνικό μέτρο. 
        β) Τον καθορισμό συγκεκριμένης έκπτωσης στους Δημότες του Δήμου Αχαρνών η οποία θα αποδεικνύεται με πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης στις μερίδες του Δήμου Αχαρνών και μόνο με αυτό. Η έκπτωση θα είναι της τάξεως του είκοσι τοις εκατό (20%). Οι νέες τιμές θα είναι:
      γ) Τον καθορισμό έως δύο (2) θέσεων για τοποθέτηση καντινών. Οι θέσεις για την τοποθέτηση καντινών θα καθορίζονται κάθε χρονιά ξεχωριστά αναλόγως των χωρικών συνθηκών και ιδιαιτεροτήτων που θα δημιουργούνται στους δρόμους όπου αναπτύσσεται η Πανήγυρις. Οι θέσεις για τις καντίνες θα δίνονται κατόπιν κλήρωσης στην οποία θα μετέχουν όσοι έχουν υποβάλει αίτηση. Κλήρωση διενεργείται όταν ο αριθμός των προσώπων που υπέβαλλαν αίτηση υπερβαίνει των αριθμό των αδειών που πρόκειται να χορηγηθούν. Ο αριθμός των προσώπων που θα κληρώνονται θα είναι επιπλέον ένα (+1) του αριθμού των θέσεων που θα καθορίζονται ως επιλαχόντα της κλήρωσης. Επίσης κλήρωση διενεργείται και για την θέση όπου πρόκειται να εγκατασταθεί ο κάθε κάτοχος. Αν ο αριθμός των προσώπων που υπέβαλαν αίτηση είναι μικρότερος του αριθμού των αδειών που πρόκειται να χορηγηθούν, τότε κλήρωση θα διενεργείται μόνο για την θέση. 
        δ) Να παραχωρηθεί το Πανηγύρι της Παναγίας Σουμελά στην ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΑΧΑΡΝΩΝ 
        Το Δημοτικό Συμβούλιο 
     - ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ (με ψήφους 20 υπέρ και 2 κατά), επικύρωσε την απόφαση. ………………………………………………………………………………. 
         ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ Του Εφημερίου του Ιερού Προσκυνηματικού Ναού «Παναγίας Σουμελά» Αχαρνών 
      «Η ανέγερση ενός Ναού έχει πάρα πολλές δυσκολίες. Αναλάβαμε να φέρουμε σε πέρας το δύσκολο αυτό έργο της ανέγερσης, κάτω από δύσκολα οικονομικές συγκυρίες. Η διοργάνωση των δεκαήμερων θρησκευτικών εκδηλώσεων στόχευε μέσα από την πολιτιστική τόνωση, να προσελκύσει όσο δυνατόν περισσότερους προσκυνητές, περισσότερους επισκέπτες. 
        Δεν αντιδικούμε με την Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο. Εξ άλλου, ως Ιερός Προσκυνηματικός Ναός, τελούμε υπό την σκέπη της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου – Αχαρνών και Πετρουπόλεως και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ.κ. Αθηναγόρα. 
    Μελετήσαμε την απόφαση, αναφέρεται μόνο στην εκμετάλλευση των μικροπολιτών και πάγκων, καμμιά αναφορά στις πολιτιστικές δραστηριότητες, όπως Λούνα Πάρκ, παρουσίαση πολιτιστικών – καλλιτεχνικών προγραμμάτων. 
     Αδυνατούμε να συνεισφέρουμε και να συνεργαστούμε, περιοριζόμαστε στις Θρησκευτικές μας εκδηλώσεις. 
        Η ευλογία της Παναγίας μας να είναι απλόχερη σε όλους τους πιστούς. 
     Και του Χρόνου με υγεία» 
      Με αγάπη Χριστού
      Γρηγόριος Πιγκάλοβ 
      Εφημέριος Ι.Ν.