10 Ιουλ 2017

Η πολιτική του εξευμενισμού απέτυχε παταγωδώς, δήλωσε η Ελένη Θεοχάρους

Η πολιτική του εξευμενισμού στο Κυπριακό έχει αποτύχει παταγωδώς, δήλωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Ελένη Θεοχάρους, αναχωρώντας από το Προεδρικό Μέγαρο. 
Η Ελένη Θεοχάρους αποχώρησε πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, καθώς θα αναχωρούσε για τις Βρυξέλλες.
Σε δηλώσεις της κατά την αναχώρηση της από το Προεδρικό είπε πως «απέτυχε παταγωδώς η πολιτική του εξευμενισμού που ακολουθούσαμε τόσα χρόνια καθώς απλώς αποθρασύνει την τουρκική αδιαλλαξία. Κάνει την Τουρκία να θέλει κάθε φορά και περισσότερα, μόλις υλοποιήσει ένα στόχο αμέσως να προχωρεί στο να θέσει τον επόμενο».

Η Ελένη Θεοχάρους ανέφερε πως είχαν προειδοποιήσει τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη για το έγγραφο που επρόκειτο να καταθέσει, με επιστολή που του είχαν επιδώσει τα τέσσερα κόμματα.

«Δεν εισακουστήκαμε, νομίζω ότι πρέπει να αποσυρθεί πάραυτα αυτό το έγγραφο, να μην ισχύει γιατί η Τουρκία θα το κεφαλοποιήσει και θα προχωρήσει στις περαιτέρω απαιτήσεις της», είπε και πρόσθεσε πως για την ώρα δεν πρέπει να συζητηθούν το θέμα των απειλών της Άγκυρας για Σχέδιο Β’ ή για Σχέδιο Γ’ ή για θερμό επεισόδιο.

Παράλληλα, εξέφρασε τη στήριξη της Αλληλεγγύης προς την Κυπριακή Δημοκρατία στην προσπάθεια της να προχωρήσει στις γεωτρήσεις για ανεύρεση Φυσικού Αερίου.

Ερωτηθείσα αν αναλύθηκε τι περιλαμβάνουν τα Σχέδια Β’ και Γ’ της Τουρκίας, είπε πως όταν μιλάνε για Σχέδιο Β’ μιλάνε για ανεξαρτησία προφανώς του ψευδοκράτους, είτε με τη μορφή του δημοψηφίσματος είτε διαφορετικά, και όταν μιλάνε για Σχέδιο Γ’ για την ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία. «Όσον αφορά τα θερμά επεισόδια έχουν γραφεί τόσα πολλά πράγματα που καλό είναι να μην αναφερόμαστε καν σε αυτά», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν τους ενημέρωσε ο Κύπριος Πρόεδρος κατά πόσον έχει αποσύρει την τελευταία του πρόταση στις διαπραγματεύσεις μετά τη διακοπή της Διάσκεψης, η Ελένη Θεοχάρους είπε πως μέχρι τη στιγμή που έφυγε από τη συνεδρία δεν είχε ακούσει κάτι επάνω στο συγκεκριμένο θέμα, σημειώνοντας πως η συνεδρία συνεχιζόταν.

Θωμάς Κεττένης – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
mignatiou.com