15 Ιουλ 2017

Μνημόνιο, άγνωστη λέξη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Αύξηση μισθού μέσω επιδομάτων και μονιμοποίηση συμβασιούχων στα… δωράκια της κυβέρνησης Τσίπρα
Είσαι μουσικός και εργάζεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση; Πάρε ένα επίδομα! Είσαι συμβασιούχος; Πάρε μια μονιμοποίηση! Τι; Δεν εργάζεσαι στον τομέα της Καθαριότητας; Δεν πειράζει. Τα νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών να ‘ναι καλά. Η δημοτική επιχείρηση που εργάζεσαι, συγχωνεύεται ή διακόπτει τη λειτουργία της; Κανένα πρόβλημα. Άμεση μεταφορά προσωπικού στον οικείο δήμο με την ίδια εργασιακή σχέση (εφόσον βέβαια υπάρχει σχέση εργασίας αορίστου χρόνου μέχρι τις 31.12.2005).
Μια πρόχειρη ματιά στο νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις σχετικές με την οργάνωση, τη λειτουργία, τα οικονομικά και το προσωπικό των ΟΤΑ» που κατατέθηκε στη Βουλή και εξετάζεται από εβδομάδα, αρκεί για να διαπιστώσει κάποιος πως «Λεφτά υπάρχουν» (στους δήμους). Τι κι αν τη διετία 2019-20 κόβονται εκ νέου οι συντάξεις και περισσότεροι φορολογούμενοι θα βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη λόγω μείωσης του αφορολόγητου. Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εκπέμπουν σε άλλο μήκος κύματος. Εκεί (εφόσον το νομοσχέδιο ψηφιστεί χωρίς αλλαγές) ο μισθός αυξάνεται μέσω της ένταξης επιδομάτων, υπερωριών και εξόδων κίνησης.
Πώς είπατε; Η τρόικα έχει βάλει βέτο στους διορισμούς; Μάλλον, κάποιος λάθος θα ‘γινε... Με συγκεκριμένες διατάξεις αίρονται οι περιορισμοί προσλήψεων σε αρκετές περιπτώσεις υπαλλήλων. Και καθώς κάθε κυβέρνηση που σέβεται τον εαυτό της (ειδικά αυτή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) πρέπει να… βοηθήσει τους ψηφοφόρους της, ανοίγουμε και ένα παράθυρο για την παραμονή όλων των εργαζομένων στις θέσεις εργασίας τους.
Στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών προβλέπονται μεταξύ άλλων:
  • Επέκταση του επιδόματος βαρέων και ανθυγιεινών και σε άλλους εργαζομένους, πέραν όσων απασχολούνται στην Καθαριότητα.
  • Καταβολή μουσικού επιδόματος σε… μουσικούς υπαλλήλους ΟΤΑ.
  • Επαναφορά αντιμισθίας για τους αντιδημάρχους.
  • Αποζημίωση για όσους συμμετέχουν στα Δημοτικά Συμβούλια (εξαιρούνται Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πειραιά).
  • Κάλυψη δαπανών για τη μετακίνηση αντιπεριφερειαρχών και περιφερειακών συμβούλων.
  • Παράλληλη απασχόληση ειδικών και επιστημονικών συνεργατών στις περιφέρειες, δικηγόρων και ελεύθερων επαγγελματιών στο επάγγελμά τους.
Και επειδή η κυβέρνηση Τσίπρα έχει δείξει εμπράκτως ότι ενδιαφέρεται για τη σωστή ενημέρωση των πολιτών και την προώθηση του πολιτισμού, το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη:
  • Συμμετοχή των δήμων σε υφιστάμενους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς τρίτων μέσω επιχορηγήσεων, με παράλληλη κατάργηση της αναστολής προσλήψεων στις επιχειρήσεις αυτές. Ο σχετικός περιορισμός είχε επιβληθεί με τον νόμο 3852/2010.
  • Τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα (ΔΗΠΕΘΕ) εξαιρούνται των ρυθμίσεων -όσον αφορά τα οικονομικά– που ισχύουν για τις υπόλοιπες δημοτικές επιχειρήσεις, εφόσον λειτουργούν ως «κέντρα πολιτισμού».
Κι άσε την τρόικα να φωνάζει για τις κρατικές σπατάλες και τον λαό να θεωρεί ότι τα επαχθή μέτρα επιβάλλονται με αποκλειστική ευθύνη των δανειστών.
athensvoice.gr