27 Ιουν 2015

Μιά αντικειμενική γνώμη από γνωστό αρθρογράφο

«Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα σε μια πολύ κακή ή μια πολύ πολύ κακή επιλογή» «Όλες οι πλευρές χειρίστηκαν λάθος τις διαπραγματεύσεις αλλά ο Τσίπρας τις χειρίστηκε εξαιρετικά άσχημα» ανέφερε στον προσωπικό του λογαριασμό ο γνωστός αρθρογράφος του Reuters Χιούγκο Ντίξον, λίγο μετά την ανακοίνωση διεξαγωγής δημοψηφίσματος την Κυριακή 05 Ιουνίου, ενώ υπογράμμιζε πως «η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα σε μια πολύ κακή ή μια πολύ πολύ κακή επιλογή». «Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα σε μια πολύ κακή ή μια πολύ πολύ κακή επιλογή» 
       Στα σχόλια του για την κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής ο αρθρογράφος ανέφερε πως «έρχονται δεύτερες εκλογές αν ο λαός πει "ναι" στο δημοψήφισμα. Ο Αλέξης Τσίπρας στην πραγματικότητα ζητά από την Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ αφού ακόμα και αν αυτή δεν είναι η ερώτηση σε αυτό θα καταλήξει». 
        Επιπλέον προσθέτει πως «ο Τσίπρας δεν ολοκλήρωσε καν τις διαπραγματεύσεις και "έστυψε" τις τελευταίες συναινέσεις. Υπήρχε ακόμα μια ημέρα». 
        Σύμφωνα με τον ίδιο η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει το ΔΝΤ την Τρίτη ενώ δεν θα υπάρξει και επέκταση του προγράμματος διάσωσης που εκπνέει την Τρίτη καθώς το δημοψήφισμα ακολουθεί. «Η ΕΚΤ είναι πολύ πιθανό να σταματήσει την έκτακτη ρευστότητα προς τις τράπεζες. Αν δεν επιβληθούν capital controls τη Δευτέρα πιθανόν να υπάρξει bank run» συμπληρώνει επιχειρώντας να περιγράψει τις επόμενες ημέρες. 
       Προειδοποιεί μάλιστα πως «ακόμα και αν ο ελληνικός λαός πει ότι θέλει τις προτάσεις των δανειστών, δεν είναι ξεκάθαρο ότι θα βρίσκονται ακόμα στο τραπέζι γιατί το πρόγραμμα θα έχει λήξει». «Αν ο λαός δε, ψηφίσει κατά του Τσίπρα, τότε αυτός θα παραιτηθεί. Αλλά κανείς άλλος δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση. Οπότε έρχονται δεύτερες εκλογές, ίσως και πολιτική παραλυσία». 
         Κατά τον ίδιο αν ο λαός υποστηρίξει τον Τσίπρα «δύσκολα θα υπάρξει άλλο αποτέλεσμα εκτός από την αποχώρηση από το ευρώ. Οι πιστωτές δεν θα υποχωρήσουν πολύ ή και καθόλου». 
       Από την άλλη «αν ο λαός θέλει να παραμείνει στο ευρώ θα είναι πολύ δύσκολο μετά την χρεοκοπία και τα capital controls αλλά μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας μπορεί να σώσει τα πράγματα».
      Τέλος στην προσπάθειά του να περιγράψει ένα Grexit αναφέρει ότι θα σημαίνει περισσότερη ανεργία, με δελτίο για τα βασικά αγαθά, φτώχεια, μαζική υποτίμηση, αύξηση του πληθωρισμού. 
      «Ό,τι και αν συμβεί η φετινή τουριστική περιόδος θα πληγεί. Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με το δίλημμα ανάμεσα σε μια πολύ κακή και μια πολύ πολύ κακή επιλογή» καταλήγει ο Ντίξον. 
      Πηγή: newsbeast.gr