8 Μαΐ 2014

Ημερίδα γιά τούς Αγίους Κύριλλο & Μεθόδιο

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3 Μαΐου 2014,στο Ολυμπιακό Χωριό, η Επιστημονική Ημερίδα με τίτλο: «Η συμβολή των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στη θρησκευτική και πολιτισμική διαμόρφωση της Ευρώπης, ως παράγοντας ενότητας και συνεργασίας των λαών της», που οργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως. Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο των εγκαταστάσεων του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών και Μελετών (ΙΓΜΕΜ) και την παρακολούθησαν 200 σύνεδροι, επί το πλείστον μέλη της επιστημονικής κοινότητος, ενώ ήταν ανοικτή προς κάθε ενδιαφερόμενο. 
     Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας οι συμμετέχοντες, αλλά και οι ακροατές του ραδιοφώνου της Πειραϊκής Εκκλησίας, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από τους εξής (κατά σειράν) ομιλητές: 
  1. Κο Δημήτριο Γόνη, ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών (φωτ. 1), 
  2. Κο Pavol Demes, π. υπουργό Διεθνών Σχέσεων της Σλοβακίας (φωτ. 2), 
  3. Κο Ιωάννη Μαρκότση, Θεολόγο - Λυκειάρχη, Mr Θεολογίας (φωτ. 3), 
  4. Κο Μιχαήλ Τρίτο, Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. (φωτ. 4), 
  5. Κα Ειρήνη Κασάπη, υπ. Δρ Θεολογίας (φωτ. 5), 
  6. Κο Ιωάννη Σίσιου, Δρ Ιστορικό Τέχνης (φωτ. 6), 
  7. την ανακοίνωση του απόντος καθηγητού του Α.Π.Θ. κου Αντ. – Αιμ. Ταχιάου ανέγνωσε το μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Παύλος Γεωργίου, (φωτ. 7), 
  8. Κο Κωνσταντίνο Νιχωρίτη, Σλαβολόγο, καθηγητή ΠΑ.ΜΑΚ. (φωτ. 8). 
      Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Πρέσβεις της Σλοβακίας κος Peter Michalko (φωτ. 9) και της Βουλγαρίας κα Emilia Kraleva, οι οποίοι και απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό. Στην έναρξη η Βυζαντινή Χορωδία του Πρωτοψάλτη κ. Γεωργ. Κακουλίδη (φωτ. 10) έψαλε τα απολυτίκια των Αγίων και αναστάσιμους ύμνους. 
     Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, τονίστηκαν ιδιαίτερα τα εξής: Η διαχρονικότητα της κληρονομιάς των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου και η σημασία της για τις νεοπαγείς χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, η μεθοδολογία και ο τρόπος διείσδυσης του Βυζαντίου στις Σλαβικές χώρες μέσω της ιεραποστολής, όπως αυτή εξελίχθηκε κατά τον 9ο και 10 αιώνα, η συμβολή της προσωπικότητας του Μεγάλου Φωτίου στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας της Μέσης Βυζαντινής εποχής, η τιμή των Αγίων και των μαθητών τους στα όρια της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος και άλλα. 
    Την έναρξη της Ημερίδας χαιρέτησε ο Πρόεδρος της Επιστημονικής της Επιτροπής, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, κος Αθηναγόρας (φωτ. 11). Ο Σεβασμιώτατος πραγματοποίησε, επίσης, τα αποκαλυπτήρια μιας νέας εικόνας, -έργο του αγιογράφου κ. Γεωργίου Τσατσαρώνη- που απεικονίζει τον Πατριάρχη Φώτιο ανάμεσα στους δύο αυταδέλφους Θεσσαλονικείς Αγίους, αναγνωρίζοντας έτσι την συμβολή του πρώτου στο έργο των δευτέρων (φωτ. 12). 
     Η Ημερίδα αναμεταδόθηκε από τον ραδιοφωνικό σταθμό της Πειραϊκής Εκκλησίας και μαγνητοσκοπήθηκε προκειμένου σύντομα να αναρτηθεί για τους ενδιαφερόμενους στο Διαδίκτυο (www.intv.gr). Μελλοντικά η Ιερά Μητρόπολη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως πρόκειται να εκδόσει και τα Πρακτικά της Ημερίδας σε έναν τόμο. Η εκδήλωση εντάσσεται στον επίσημο εορτασμό των Αγίων, με αποκορύφωμα το πανηγύρι του Ιερού Ναού Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στο Ολυμπιακό Χωριό, το Σάββατο 10 και την κυριώνυμη ημέρα Κυριακή 11 Μαΐου.