10 Ιουν 2015

Δείτε τι προκαλούν τα αναψυκτικά στο συκώτι σας

Γνωρίζουμε πολύ καλά τι βλάβες προκαλούν τα αλκοολούχα ποτά στο συκώτι μας, φαίνεται όμως ότι αντίστοιχες είναι οι βλάβες και από άλλα, φαινομενικά «αθώα», ροφήματα, όπως τα αναψυκτικά.
      Ερευνητές από το αμερικανικό πανεπιστήμιο Ταφτς μελέτησαν την επίδραση καφεϊνούχων ροφημάτων και αναψυκτικών με πολλή ζάχαρη σε ομάδα 2.634 ανδρών και γυναικών μέσης ηλικίας, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν συμβάλλουν στην εκδήλωση προβλημάτων στο συκώτι. 
      Μόλις δύο κουτάκια αναψυκτικού την ημέρα φαίνεται πως αυξάνουν τον κίνδυνο μη αλκοολικής νόσου του ήπατος (NAFLD), σύμφωνα με τους ερευνητές. Οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν πόσα κουτάκια αναψυκτικό πίνουν την ημέρα και στη συνέχεια οι ερευνητές πραγματοποίησαν αξονική τομογραφία ώστε να μετρηθεί πόσο λίπος είχε συσσωρευτεί στο συκώτι τους. 
     Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, τα οποία δημοσιεύονται αναλυτικά στην επιθεώρηση Hepatology, η συστηματική κατανάλωση αναψυκτικών συνδέεται άμεσα με τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι. Η συσχέτιση φάνηκε να παραμένει σταθερή ακόμη κι όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ' όψιν παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία, ο Δείκτης Μάζας Σώματος και οι διατροφικές συνήθειες. 
      «Ένοχα» κρίθηκαν τα αναψυκτικά με πολλή ζάχαρη, ενώ δεν εντοπίστηκε συσχέτιση μεταξύ της μη αλκοολικής νόσου του ήπατος και των αναψυκτικών με μικρή ποσότητα ζάχαρης (αναψυκτικά διαίτης). 
      defencenet.gr