12 Ιουν 2015

Ψέματα, ψέματα, ψέματα...

Όλες οι προτάσεις της κυβέρνησης για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού (τη διαφορά μεταξύ κρατικών εσόδων και εξόδων) αφορούν την αύξηση των φόρων. Βασικός άξονας της νέας αριστερής φοροκαταιγίδας, η αύξηση του ΦΠΑ, που αδειάζει αναλογικά με ίσο άρα "δίκαιο" τρόπο τις τσέπες π.χ. των συνταξιούχων των 600 ευρώ και ηλικίας άνω των 65 ετών και των 55άρηδων πρόωρων συνταξιούχων των ΔΕΚΟ των 1.500 και 2.000 ευρώ. 
        Δίκαιο θα ήταν π.χ. να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες μέσω της μείωσης των υψηλών συντάξεων των προώρως συνταξιοδοτηθέντων των πελατών της κομματοκρατίας, να καταργηθούν άχρηστοι δημόσιοι οργανισμοί, να απολυθούν όσοι δεν έχουν αντικείμενο εργασίας στο δημόσιο (και είναι χιλιάδες). 
       Πριν από ενάμισι χρόνο ζήσαμε το θρίλερ της διένεξης μεταξύ Γερουσίας και Ομπάμα που αφορούσε τη στάση πληρωμών έναντι μεγάλου μέρους εργαζομένων στο αμερικανικό δημόσιο, γιατί είχαν εξαντληθεί τα σχετικά κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό. Εκεί όταν εξαντλούνται τα κονδύλια δεν αυξάνονται αυτόματα οι φόροι. Εδώ θεωρείται αυτονόητο. 
       Εκτός της εξόντωσης των χαμηλοσυνταξιούχων, η κυβέρνηση έχει βάλει στο στόχαστρο και τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Μεταξύ των μέτρων που προτείνει είναι φόροι 1 δισ. ευρώ από τις μεγάλες επιχειρήσεις. Σε μια οικονομία σαν της Γερμανίας αυτό ίσως να μην είχε μεγάλο αντίκτυπο στις επιχειρήσεις. Στην Ελλάδα όμως με τις τράπεζες "στεγνές" από ρευστότητα και την ανταγωνιστικότητα σε επίπεδα Βουλγαρίας του Ζίβκωφ σημαίνει λουκέτα και απολύσεις. 
       Για να έχουμε μια εικόνα για την κατάσταση των 500 μεγαλύτερων επιχειρήσεων σύμφωνα με την ICAP το 2013 συγκεντρωτικά εμφάνισαν προ φόρων κέρδη 7,2 δισ. ευρώ και μετά φόρων ζημιές (για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά) 1,3 δισ. ευρώ. Αν αφαιρέσουμε τα λογιστικά κέρδη των τραπεζών από το σύνολο, η εικόνα επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο. 
      Σ’ αυτές τις επιχειρήσεις 1 δισ. επιβάρυνση σημαίνει "γενοκτονία" και εκτίναξη της ανεργίας. Ποιος νοιάζεται όμως για τους ταλαίπωρους του ιδιωτικού τομέα; 
       Η κυβέρνηση έχει σχέδιο ανάπτυξης και αυτό σύμφωνα με τις προτεραιότητες περνά μέσα από το άνοιγμα της ΕΡΤ και το show με τις καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κάθε μέρα που περνά αποδεικνύει τη δεινή και αδιέξοδη κατάσταση που έχει επιβάλει στη χώρα η κοινοβουλευτική δικτατορία 3 εκατ. συνταξιούχων και 1 περίπου εκατ. αμειβομένων από το δημόσιο σε ολόκληρη την υπόλοιπη κοινωνία. 
       Αυτό εννοούμε όταν λέμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει το σκληρό πυρήνα του παρασιτικού και πελατειακού κράτους, ακόμη περισσότερο από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που φέρουν τη μεγαλύτερη ευθύνη της χρεωκοπίας. 
         Ψέματα, ψέματα... 
      Πριν από λίγες μέρες ο Υπουργός των Οικονομικών κ. Βαρουφάκης πρότεινε στους φορείς των νησιών που πλήττονται από την αύξηση του ΦΠΑ, άλλη φαεινή ιδέα αυτή του παρασιτικού κράτους των Αθηνών, να διενεργήσουν κινηματικά (sic) δημοψηφίσματα εναντίον των "Θεσμών" και της Κομισιόν που ζητάνε μετά επιτάσεως τις αυξήσεις. 
       Αν είναι έτσι, γιατί να μην κάνουν δημοψήφισμα και οι ιδιοκτήτες ακινήτων να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ, οι λοιποί φορολογούμενοι να καταργηθούν οι άλλοι φόροι και στο τέλος να ζήσουν αυτοί καλά και όλοι εμείς καλλίτερα; 
        Το θέμα αυτό όμως αποκτά και άλλη διάσταση με ποινικές προεκτάσεις εκτός των πολιτικών αν συνδυαστεί με το παρακάτω ρεπορτάζ του καλά ενήμερου συναδέλφου Θάνου Αθανασίου στον STAR πριν λίγες: 
        "Όπως αποκάλυψε πηγή από το περιβάλλον του προέδρου της Κομισιόν Ζ. Κλόντ Γιούνκερ ξεκαθάρισε ότι το Brussels Group δεν έχει προτείνει απολύτως τίποτα για τον ΦΠΑ! Σύμφωνα με την ίδια πηγή, "όλα τα ποσοστά, ακόμη και η ίδια η επιλογή να βρεθούν τα λεφτά από τον ΦΠΑ είναι της ελληνικής κυβέρνησης". 
       Με απλά λόγια, η πρόταση που φέρονται να κάνουν οι δανειστές για ΦΠΑ 23% και διαρρέεται τα τελευταία 24ωρα, δεν ισχύει. 
      "Η μόνη δουλειά που έχει το κλιμάκιο της Κομισιόν, το κλιμάκιο της ΕΚΤ και το κλιμάκιο του ΔΝΤ στο Brussels Group είναι να αξιολογούν, αυτά που τους φέρνει η ελληνική πλευρά" τόνισε η ίδια πηγή στο Star. 
       Εν τω μεταξύ, το απόγευμα της Παρασκευής και η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, ξεκαθάρισε ότι κανείς από το Brussels Group δεν ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση συντελεστή 23% ή οποιοδήποτε άλλο ποσοστό για τον ΦΠΑ, επισημαίνοντας ότι "όλα αυτά είναι ελληνικές ιδέες και έτσι πρέπει να είναι"…. 
      Κώστας Στούπας 
    kostas.stoupas@capital.gr