20 Ιουν 2015

Χειμάρρα: Τεράστιας σημασίας οι εκλογές

Απειρωτάν Χειμάρρα. Η Χειμάρρα των Ηπειρωτών, το κάστρο του Ελληνισμού στη Βόρεια Ηπειρο, η πατρίδα του ήρωα και απελευθερωτή Σπυρομήλιου, την ερχόμενη Κυριακή θα εκλέξει τον δήμαρχό της. Από τη μία ο Φρέντυ Μπελέρης, σκληρός και συνεπής αγωνιστής της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, και από την άλλη βασικός αντίπαλός του ο Γκόρος, ο εκλεκτός του Εντι Ράμα και του αλβανικού σοβινισμού. Ο Ράμα, ο θρασύς σοσιαλιστής αλά αλβανικά και μπιστικός του Ερντογάν, και όλο το σύστημά του θέτει και εδαφικά θέματα σε βάρος μας, χορεύει αγκαλιασμένος με τους Τσάμηδες και τους Κοσοβάρους, κι έχει πάγιο στόχο τις ελληνικές περιουσίες στην περιοχή και την πληθυσμιακή αλλοίωσή της, διότι, εάν καταστραφεί ο Ελληνισμός της Χειμάρρας, πλήττεται η καρδιά της εθνικής μειονότητας στη Βόρεια Ηπειρο. 
        Η Ομόνοια με τον πρόεδρό της Λεωνίδα Παππά, το ΚΕΑΔ με τον πρόεδρό του Βαγγέλη Ντούλε, αλλά και ο πρώην δήμαρχος της Χειμάρρας και πρώην πρόεδρος της Ομόνοιας Βασίλης Μπολάνος στηρίζουν την ελληνική υποψηφιότητα του Φρέντυ Μπελέρη απέναντι στον Γκόρο, που πρόσφατα δήλωσε πως οι Χειμαρριώτες έμαθαν τα ελληνικά μετά το... 1989, επειδή μετανάστευσαν στην Ελλάδα! 
        Οι παρεμβάσεις τους στην κεντρική προεκλογική εκδήλωση του Μπελέρη στην Αθήνα, την περασμένη Κυριακή, ήταν συγκλονιστικές και η ομιλία του υποψήφιου δημάρχου δωρικό μνημείο αποφασιστικού ελληνικού λόγου αλλά και σύγχρονου προγράμματος. Ο Βασίλης Μπολάνος, παρά τον τιτάνιο αγώνα του, έχασε τη δημαρχία πριν από τέσσερα χρόνια για 90 ψήφους, έπειτα από όργιο αυθαιρεσιών και πιέσεων των αλβανικών Αρχών. Είναι επομένως τεράστιας σημασίας η συμμετοχή των απανταχού Χειμαρριωτών, να πάνε να ψηφίσουν, να περιφρουρήσουν τη διαδικασία και να μείνουν έως την τελευταία ώρα, ώσπου να πάρουν στα χέρια τους το νικηφόρο πρακτικό της εκλογής. 
     Ηδη, πληροφορίες λένε ότι οι μηχανισμοί του βαθέος αλβανικού κράτους ετοιμάζουν αστυνομικές ταυτότητες «Χειμαρριωτών» για να ψηφίσουν. Και, όπως άλλες φορές, είναι ικανοί για τα πάντα. Και φυσικά, αναρωτιέμαι τι κάνει το ελληνικό ΥΠΕΞ για τη στήριξη της ελληνικής υποψηφιότητας και τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας. Μαθαίνω ότι δεν κάνει απολύτως τίποτα. Λαμπρή επιλογή, κύριοι της Βασιλίσσης Σοφίας και τα θερμά μου συλλυπητήρια... 
        Τον Φρέντυ τον γνωρίζω πολλά χρόνια, απ' όταν το αίμα του έβραζε. Η φλόγα παρέμεινε άσβεστη στην ψυχή του, έχοντας πλέον αρωγό της και τη σοφία της εμπειρίας που φέρνει ο χρόνος. Πάντοτε, όμως, το βλέμμα του παραμένει προσηλωμένο σε τρεις απάτητες κορυφές: Ελλάδα, Χειμάρρα, ελευθερία. Αυθεντικός Ελληνας αγωνιστής και ταυτόχρονα άνθρωπος του κόσμου της εργασίας. Το επιτελείο του και οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι είναι όλοι εξαίρετοι, με σπουδές, προσόντα, έξωθεν καλή μαρτυρία και σθένος αντίστοιχο του επικεφαλής του συνδυασμού. 
        Η πονηρή νέα διοικητική διαίρεση που επέβαλε το αλβανικό καθεστώς είναι πλέον πραγματικότητα. Ομως, ο Μπελέρης έχει κατορθώσει να πείσει πολλούς από τους Αλβανούς που περιλαμβάνει η νέα, πονηρή διοικητική διαίρεση ότι, συντασσόμενοι μαζί του, συντάσσονται με μια δύναμη με σύγχρονη ευρωπαϊκή συνείδηση και προσανατολισμό, με την αληθινή πρόοδο. Οσοι λοιπόν μπορούν, απ' όπου κι αν κατάγονται, να σπεύσουν να ενισχύσουν τον αγώνα του συνδυασμού του με χρήμα, απαραίτητο για τη μετακίνηση των ψηφοφόρων από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο, με ηθική στήριξη, με παραίνεση σε όποιον Χειμαρριώτη γνωρίζουν να πάει να κάνει το καθήκον του απέναντι στην ιδιαίτερη πατρίδα του και σε όλο το έθνος. Τα σοβινιστικά αλβανικά σχέδια πρέπει να βρουν απέναντί τους τα στήθη και το πατριωτικό δημοκρατικό φρόνημα των ίδιων των Χειμαρριωτών, αλλά και κάθε τίμιου Ελληνα πατριώτη. 
        Η κρίση δεν βάζει τα υπόλοιπα καθήκοντά μας στο ψυγείο, ιδιαίτερα απέναντι στον χειμαζόμενο Ελληνισμό της ιστορικής περιφέρειας. Διότι όσοι επιβουλεύονται τους αδελφούς μας εκτός συνόρων, αλλά και το ίδιο το ελληνικό κράτος, δεν βάζουν τα σχέδιά τους στο ψυγείο. Θεωρούν την κρίση μας ευκαιρία τους. 
      Διπλό, λοιπόν, το καθήκον μας να σπάσουν τα μούτρα τους, να τους δείξουμε ότι και μέσα στην κρίση μπορούμε να νικάμε, ότι δεν χαλαρώνει η επαγρύπνησή μας, ότι δεν ξεχνάμε τη μικρή, όμορφη αδελφή μας που άντεξε τη σκλαβιά των Τούρκων, επιβίωσε του σταλινικού σοβινισμού του Χότζα και του Αλία, ότι δεν θα δεχτούμε να αφανιστεί με ανοιχτά σύνορα, με τη μισή Αλβανία να ζει από την Ελλάδα που ανήκει στην Ε.Ε. 
       Δεξιοί, κεντρώοι, αριστεροί, που όμως έχουν ενσυναίσθηση της ενότητας του Ελληνισμού και των απειλών εναντίον του, ας κάνουμε ό,τι πρέπει. Ως νικητές, ας έχουμε μετά την πολυτέλεια να μαλώνουμε για το Μνημόνιο, τον ΦΠΑ ή την ΕΡΤ. Η Χειμάρρα στέκεται πιο ψηλά από αυτά και ο Σπυρομήλιος, πατώντας με τις μπότες του τη γη που ελευθέρωσε και άλλοι εγκατέλειψαν, ακουμπώντας στο Μάνλιχέρ του, μας βλέπει... 
      Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 
     *Δικηγόρος