22 Ιουν 2015

Η αγκαλιά των Λέσβιων για τους μετανάστες μετατρέπεται σε οργή και αγανάκτηση

Η τεράστια αγκαλιά που έχουν ανοίξει οι κάτοικοι της Λέσβου για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που έρχονται από τα Τουρκικά παράλια άρχισε να μετατρέπεται σε οργή και αγανάκτηση. 
    Κι αυτό, γιατί πολλοί από αυτούς δεν σέβονται τη φιλοξενία των πολιτών της Λέσβου και προβαίνουν σε πράξεις, που δημιουργούν έντονη ανησυχία στην κοινωνία του νησιού μας. 
       Έχουν καταγραφεί έστω και ανεπίσημα – εκτός των πρόσφατων επεισοδίων – μικροκλοπές, κλοπές αυτοκινήτων, βανδαλισμοί και φθορές σε κινητές και ακίνητες περιουσίες. 
        Και φυσικά δεν μιλάμε για τις κλοπές, όπου οι δύστυχοι αυτοί άνθρωποι μπαίνουν σε ιδιόκτητους χώρους, είτε για να βρουν λίγο νερό να ξεγελάσουν τη δίψα τους, ή για να «κλέψουν» κάποια φρούτα και λαχανικά, για να γεμίσουν τα νηστικά τους στομάχια… 
        Τους καταλαβαίνουμε όλοι μας και δεν μας ενοχλεί αυτό… 
      Όμως το να καταστρέφεις εικονοστάσια, εξωκλήσια, ή να βρωμίζεις με διάφορους τρόπους δημόσιους χώρους, στερώντας από αυτούς που απλόχερα σε βοηθούν, τα αυτονόητα δικαιώματά τους, αυτό φέρνει την οργή και την αγανάκτηση των συνανθρώπων τους. 
      Μπορεί να είναι λίγοι ή πολλοί αυτοί που έχουν αυτές τις τάσεις, όμως η ευθύνη καταμερίζεται σε όλους. 
      Στη διαδρομή από το Μανταμάδο προς τη Μυτιλήνη, δεν έχουν αφήσει τίποτα όρθιο. 
       Και δεν θέλουμε με τίποτα να εκλάβουμε τις καταστροφές που έχουν προκαλέσει, ως θρησκευτικές διαφορές… 
      Αλλοίμονο σε όλους μας, αν συμβαίνει κάτι τέτοιο… 
     Στην περιοχή της Επάνω Σκάλας – μία προσφυγική γειτονιά – οι κάτοικοί της μας καταγγέλουν, ότι ο ελάχιστος χώρος που τους έχει απομείνει για τα καλοκαιρινά τους μπάνια, λόγω της ύπαρξης εκεί κοντά του εργοστασίου της ΔΕΗ, έχει μετατραπεί σε μία απίστευτη χωματερή, αφού εκεί έκαναν και κάνουν τις …διακοπές τους οι μετανάστες, αφήνοντας πίσω τα «σημάδια» τους.