Σχέδιο περιορισμού πρόσβασης των ανηλίκων στα social media ψήφισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με το οποίο η πρόσβαση παιδιών ηλικίας κάτω των 16 ετών σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, στις χώρες της Ευρώπης θα θεωρείται παράνομη.
Πλέον, θα πρέπει να υπάρχει η ρητή συγκατάθεση των γονέων, προκειμένου τα παιδιά να έχουν πρόσβαση στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.
Πρόκειται για μία προσπάθεια της Επιτροπής να προστατέψει τα προσωπικά δεδομένα των παιδιών, καθώς ειδικά το τελευταίο διάστημα τα κρούσματα του εκφοβισμού (bullying) μεταξύ των παιδιών έχει μεταφερθεί από το σχολείο στο διαδίκτυο, χάρη στην «βοήθεια» από των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις παιδιών που παρενοχλούνται και μάλιστα τα πράγματα φτάνουν ακόμη και στα άκρα με παιδιά που δεν αντέχουν την πίεση και προβαίνουν σε απόπειρες αυτοκτονίας.
Εκτός αυτού, άθελά τους οι έφηβοι μοιράζονται προσωπικά τους δεδομένα και μάλιστα με την δική τους συναίνεση.
Μέχρι τώρα, στην πλειοψηφία τους, τα social media όπως Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat και Google, έχουν ελάχιστο όριο ηλικίας τα 13 έτη προκειμένου να συμμορφωθούν με τους ευρωπαϊκούς και αμερικανικούς νόμους. Πλέον όμως η Επιτροπή αποφάσισε την αύξηση του ορίου της «επιτρεπόμενης ψηφιακής ηλικίας» από τα 13 στα 16.
«Η επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων παιδιών ηλικίας μικρότερης των 16 ετών, θα πρέπει να είναι νόμιμη μόνο εάν -και στο βαθμό που αυτή απαιτείται- υπάρχει συγκατάθεση ή άδεια από τον κηδεμόνα του παιδιού», αναφέρεται σε μια πρόσφατη τροποποίηση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για την Προστασία των Δεδομένων.
Επί της ουσίας, αυτό που προβλέπει η συγκεκριμένη τροποποίηση είναι ότι οι διαδικτυακές εταιρίες που θέλουν να απευθύνονται σε οποιονδήποτε χρήστη κάτω των 16 ετών θα πρέπει να έχουν πάρει πρώτα την άδεια των γονέων.
Ειδικοί στη διαδικτυακή ασφάλεια υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο πιθανόν θα κάνει τα παιδιά πιο ευάλωτα και όχι ασφαλέστερα από κινδύνους που ελλοχεύουν στο Internet.
Η απόφαση αυτή, όπως είναι φυσικό, θορύβησε σε μεγάλο βαθμό τις τεχνολογικές εταιρίες, οι οποίες αντιτάχθηκαν ανοικτά στο νέο σχέδιο.
Σε ανοικτή επιστολή που απέστειλαν στην επιτροπή, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η αλλαγή του ορίου ηλικίας «θα στερούσε από τους νέους εκπαιδευτικές και κοινωνικές ευκαιρίες, ενώ παράλληλα δεν θα παρείχε μεγαλύτερη (μάλλον λιγότερη) προστασία».
Όπως αναφέρεται στο άρθρο, πολλά είναι τα παιδιά ηλικίας ακόμα και κάτω των 13 ετών που χρησιμοποιούν το Facebook και άλλες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, με ή χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων τους, οπότε είναι απορίας άξιο εάν η αύξηση του ορίου ηλικίας θα κάνει οποιαδήποτε διαφορά.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου