21 Ιαν 2017

Στην εκδήλωση για τα 10 χρόνια από την αποκάλυψη του Αρχαίου Θεάτρου Αχαρνών ο Δήμαρχος Αχαρνών

Στην εκδήλωση "Αρχαίο θέατρο Αχαρνών: 10 χρόνια από την αποκάλυψη ενός σπουδαίου μνημείου" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Αχαρνών κ. Γιάννης Κασσαβός, η οποία διοργανώθηκε από το Σωματείο "ΔΙΑΖΩΜΑ" σε συνεργασία με την Κίνηση Πολιτών για την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Αχαρνών "ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΝ".
Ομιλητές στην εξαιρετική αυτή εκδήλωση ήταν η κα Αναστασία Λαζαρίδου, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, η οποία παρουσίασε την εισήγηση της με θέμα "Αρχαία μνημεία και κοινωνικός ιστός. Το παρόν και το μέλλον", η αρχαιολόγος κα Μαρία Πλάτωνος-Γιώτα που προσέγγισε το θέμα "Η αποκάλυψη του θεάτρου των αρχαίων Αχαρνών. Δέκα χρόνια μετά" και ο Βασίλειος Λαμπρινουδάκης, ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ, του οποίου η ομιλία είχε τίτλο "Ο δήμος και το θέατρο".
Τους ομιλητές και την εκδήλωση προλόγισε η πρόεδρος του ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΥ κα Μαρία Μίχα, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο πρόεδρος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ κ. Σταύρος Μπένος.
Ο Δήμαρχος Αχαρνών κ. Γιάννης Κασσαβός απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση εξαίροντας και επαινώντας στο πρόσωπο του κου Μπένου και της κας Μίχα τις δράσεις και πρωτοβουλίες του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ και του ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΥ αναφέροντας στην ομιλία του τα εξής:
"Σήμερα φιλοξενούμαστε σε ένα σύγχρονο και εμβληματικό χώρο Τέχνης και Πολιτισμού, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Σε έναν χώρο που δημιουργήθηκε και καθιερώθηκε τα τελευταία χρόνια.
Σε αυτόν τον χώρο βρισκόμαστε με αφορμή ενός επίσης εμβληματικού χώρου Τέχνης και Πολιτισμού που λειτούργησε – όπως όλα δείχνουν -  τον 4ο αιώνα π.Χ., το Αρχαίο Θέατρο Αχαρνών.
Η κοινωνία των Αχαρνών, αν και στην αρχή έδειχνε αμήχανη και ίσως αδύνατη να διαχειριστεί μια τόσο σπουδαία ανακάλυψη στην καρδιά της πόλης, έχει πλέον ωριμάσει και έχει συνειδητοποιήσει ότι η πλήρη αποκάλυψη του Αρχαίου Θεάτρου Αχαρνών θα αποτελέσει ένα κοσμοϊστορικό γεγονός για τον Δήμο Αχαρνών..
Αυτή τη στιγμή, για όλους εμάς στον Δήμο Αχαρνών, η αποκάλυψη του Αρχαίου Θεάτρου Αχαρνών και η κατανόηση σε βάθος της σημαντικότητάς του είναι αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη πρόκληση.
Και αυτή η διαδικασία περνάει από δυο οδούς:
Η μια οδός είναι η πιο άχαρη και σίγουρα η πιο δύσκολη και αφορά τη "χωροταξική" ανάδειξη του μνημείου.
Μοιραία αυτή η οδός περνάει από "στάσεις" που σχετίζονται με λέξεις όπως, γραφειοκρατία, απαλλοτριώσεις, χρηματοδότηση, διαγωνισμοί, μελέτες, έργα κλπ.
Εδώ καλούμαστε όλοι οι φορείς, οι ιδιώτες, η Πολιτεία και κάθε εμπλεκόμενος, να πράξει το κάτι παραπάνω, να κάνει την υπέρβαση σε όσα προσφέρει και να μπορέσουμε κάποια στιγμή, να απολαμβάνουμε εμείς και οι επισκέπτες της πόλης, ένα εξαιρετικό μνημείο και γιατί όχι να μπορέσουμε να το δούμε να ξαναζωντανεύει και πάλι μέσα από παραστάσεις και δρώμενα.
Η ανάδειξη όμως του Αρχαίου Θεάτρου περνά και από μια άλλη οδό, σαφώς πιο αρεστή, πιο δημιουργική και πιο ευχάριστη.
Αυτή η οδός, αφορά την εξοικείωση των πολιτών και ιδιαίτερα των μικρών συμπολιτών μας με το αρχαίο δράμα και το αρχαίο θέατρο και έχει σαν σκοπό να ευαισθητοποιήσει τους συμπολίτες μας για τη σημασία του μνημείου στην ανάπτυξη του Πολιτισμού και των Τεχνών στον Δήμο Αχαρνών και της ευρύτερης περιοχής.
Προγράμματα που υλοποιούνται στον Δήμο Αχαρνών, όπως το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "ο Δικαιόπολις μας ταξιδεύει στο μαγευτικό κόσμο του Αρχαίου Θεάτρου" και το "Μαθητικό Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου" που πραγματοποιήθηκε το 2016 για πρώτη φορά, αλλά και ομιλίες, ημερίδες ενημέρωσης, καθώς και κάθε δράση που έχει σαν σκοπό να κατανοήσουμε τη σημαντικότητα ενός τόσο σπουδαίου αρχαιολογικού χώρου, θα μας δώσουν την ευκαιρία να μάθουμε το πώς ένα μνημείο επηρέαζε την καθημερινότητα των τότε ανθρώπων.
Με πιο τρόπο λειτουργούσε η τότε κοινωνία και πως όλα αυτά επηρεάζουν τη δική μας καθημερινότητα και σκέψη.
Σε αυτή την πορεία έχουμε την τύχη να έχουμε μπροστάρηδες δυο φορείς που έχουν δοθεί ολοκληρωτικά στο Αρχαίο Θέατρο Αχαρνών, το ΔΙΑΖΩΜΑ και το ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΝ.
Η παρουσία και η δράση τους είναι καθοριστικής σημασίας.
Ως Δήμαρχος του ιστορικού Δήμου Αχαρνών, θέλω και από αυτό το βήμα, να μεταφέρω τη βαθιά εκτίμηση των συμπολιτών μου στα πρόσωπα και το έργο αυτών των φορέων"
Μετά τις διαλέξεις ακολούθησε θεατρικό αναλόγιο, βασισμένο στο έργο του Αριστοφάνη "Αχαρνής", σε μετάφραση Λεωνίδα Ζενάκου, σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη και μουσική Χρήστου Λεοντή, ο οποίος παραβρέθηκε και στην εκδήλωση.
Στο θεατρικό αναλόγιο συμμετείχαν οι ηθοποιοί: Αντώνης Γκρίτσης, Γιάννα Μαλακατέ, Νίκος Νίκας, Νίκος Ορφανός, ενώ το Χορό "ανέλαβαν" σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν.
Το θεατρικό αναλόγιο συνοδεύτηκε μουσικά από το μουσικό σύνολο καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου του Δήμου Αχαρνών με τον Θανάση Κατάρα στο  φλάουτο, τον Νίκο Μπουρνέλη στο πιάνο, τον Μιχάλη Σωτηράκη στο μπουζούκι και τον Κώστα Χατζηγεωργίου στην κιθάρα.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε επίσης ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του Δήμου  Αχαρνών κ. Στέργιος Πεδιαδίτης και η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης τους Δήμου Αχαρνών κα Μαρία Ναυροζίδου.