25 Ιαν 2017

ΔΙΑΓΡΑΨΤΕ ΤΟ από τη ζωή σας! Γιατί ΠΡΕΠΕΙ να σταματήσετε να τρώτε λευκό ψωμί…

Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν πως το άσπρο ψωμί είναι «απαγορευμένο» σε περίπτωση δίαιτας. Μία από τις πιο εύκολες αντικαταστάσεις είναι να καταναλώσετε στη θέση του ψωμί ολικής αλέσεως.
Δεν είναι, όμως, μόνο το ψωμί που πρέπει να προσέξετε. Είναι το κουλούρι, η γαλλική μπαγκέτα, το ψωμί για τοστ, η βάση της πίτσας.
Διαβάστε παρακάτω πέντε συγκεκριμένους λόγους για τους οποίους πρέπει να σταματήσετε να τρώτε άσπρο ψωμί και οτιδήποτε παρασκευάζεται με ραφιναρισμένο αλεύρι:
1. Δεν έχει καμία θρεπτική αξία
Ναι, είναι νόστιμο, αλλά ο κύριος λόγος που τρώει κανείς είναι να θρέψει το σώμα του. Και το άσπρο ψωμί δεν επιτυγχάνει αυτό το στόχο. Οταν τα σιτηρά γίνονται αντικείμενο επεξεργασίας όπως συμβαίνει στην περίπτωση παρασκευής αλεύρων για λευκό ψωμί, τα εσωτερικά στρώματα των κόκκων των σιτηρών απομακρύνονται. Αυτό το γεγονός αφαιρεί περίπου 25% της πρωτεΐνης, αφήνοντας πίσω μόνο άμυλο. Η επιλογή μιας ποικιλίας ψωμιών ολικής αλέσεως, αντίθετα, φέρνει μια μεγάλη δόση από υγιείς φυτικές ίνες και περισσότερη πρωτεΐνη, δίνοντας στο σώμα τις θρεπτικές ουσίες που έχει ανάγκη.
2. Αποσταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν φυτικές ίνες και πρωτεΐνη που επιβραδύνουν την πέψη, το λευκό ψωμί χωνεύεται και απορροφάται γρήγορα. Αυτό οδηγεί σε εξίσου γρήγορη αύξηση του σακχάρου του αίματος. Αυτή η εκτόξευση και στη συνέχεια η πτώση του σακχάρου στο αίμα οδηγεί σε ευερεθιστότητα και πείνα και σας κάνει να ψάχνετε ποιο είναι το επόμενο σνακ που πρέπει να καταναλώσετε.
3. Αυξημένος κίνδυνος διαβήτη τύπου 2
Οταν αυξάνονται τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, απελευθερώνεται υπερβολική ινσουλίνη στην κυκλοφορία του αίματος και ωθεί τη ζάχαρη στα κύτταρα. Οταν αυτό συμβαίνει τακτικά, τα κύτταρα γίνονται πιο ανθεκτικά στην ινσουλίνη και καθίσταται πιο δύσκολος με την πάροδο του χρόνου ο έλεγχος των επιπέδων της γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα. Σύμφωνα με έρευνα του 2010 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition οι άνθρωποι που κατανάλωναν πολλές μερίδες δημητριακών ολικής αλέσεως καθημερινά και περιόρισαν τα επεξεργασμένα δημητριακά, είχαν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2.
4. Αύξηση βάρους
Αν καταναλώσει κανείς επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως είναι το άσπρο ψωμί και στη συνέχεια δεν τους κάψει ως ενέργεια, τότε το σώμα τους αποθηκεύει ως λίπος. Επιπλέον η πτώση του σακχάρου που ακολουθεί την εκρηκτική του άνοδο, αφήνει τον οργανισμό πεινασμένο και δημιουργείται ανάγκη για κατανάλωση ακόμα περισσότερου φαγητού. Η γρήγορη πέψη του άσπρου ψωμιού οδηγεί σε έλλειψη κορεσμού και αυτό τελικά οδηγεί σε αυξημένη θερμιδική πρόσληψη.
5. Κατάθλιψη
Μπορεί η γεύση του να είναι καλή, αλλά το άσπρο ψωμί επηρεάζει αρνητικά τη διάθεσή σας. Πρόσφατη έρευνα, του Ιουνίου του 2015 που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε μια σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης επεξεργασμένων υδατανθράκων και της κατάθλιψης σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Η ίδια ορμονική απόκριση που προκαλεί πτώση στα επίπεδα σακχάρου του αίματος, οδηγεί επίσης σε μεταβολές της διάθεσης, κόπωση και συμπτώματα κατάθλιψης.
Κρατήστε το άσπρο ψωμί έξω από τη διατροφή σας
Προτιμήστε να καταναλώνετε ψωμί ολικής αλέσεως. Κάντε έξυπνες αλλαγές αλλά να έχετε κατά νου ότι ακόμα και το ψωμί ολικής αλέσεως μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους αν το καταναλώνετε σε υπερβολικές ποσότητες.
ΠΗΓΗ: medinova.gr