13 Μαρ 2017

Η… προανακριτική φέρνει νέα δυσβάστακτα μέτρα

Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Σε μια ανύποπτη στιγμή στη διάρκεια της συζήτησης της Επίκαιρης επερώτησης της ΝΔ για το ασφαλιστικό την Παρασκευή ο τότε προεδρεύων της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης ανακοίνωσε ότι οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ κατέθεσαν αίτημα για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τα εξοπλιστικά. Στόχος ο Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος ήδη έχει «μπλεξίματα» με την δικαιοσύνη για την περίοδο που διετέλεσε Υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Η «μάχη κατά της διαπλοκής» ήταν το επιχείρημα που επικαλέστηκαν σε σχετική ανακοίνωση, όμως οι πιο καχύποπτοι ήδη άρχισαν να σκέφτονται ότι μια τέτοια κίνηση μόνο αθώα δεν είναι. Άλλωστε, το Μέγαρο Μαξίμου, μπορεί στην διαπραγμάτευση να έχει τα… θέματά του, αλλά όταν πρόκειται για κινήσεις αντιπερισπασμού αναδεικνύονται κυριολεκτικά σε μετρ του είδους.
Την ώρα που η τρόικα βάζει στο τραπέζι ακόμα και την μείωση –εδώ και τώρα- των συντάξεων, η κυβέρνηση θυμάται τον… Γιάννο Παπαντωνίου. Όχι ότι δεν πρέπει, αν είναι υπόλογος, να «πληρώσει» για τα αδικήματά του, ωστόσο γιατί αποφασίστηκε τώρα να συγκληθεί προανακριτική επιτροπή;  Αυτό θα μπορούσε να γίνει την επόμενη μέρα των εκλογών, ή ακόμα και αμέσως μετά την λήξη των συνεδριάσεων της εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ.
Όμως η κυβέρνηση επέλεξε να το κάνει λίγο πριν κλείσει(;) η δεύτερη αξιολόγηση, η οποία προφανώς θα φέρει νέα μέτρα. Και ποιος είναι ο καλλίτερος τρόπος, ώστε να περάσουν στο «ντούκου» ή έστω με το μικρότερο επικοινωνιακό κόστος; Άλλη μια μάχη κατά της διαπλοκής!
Αυτή την «μάχη» που έχει κηρύξει εδώ και χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν έχει καταφέρει να την πατάξει. Ούτε τις περίφημες ντροπολογίες κατάφερε να «διορθώσει» -ίσα ίσα το διεύρυνε το εν λόγω ‘’καθεστώς’’- , ούτε έπιασε κάποιο «μεγάλο ψάρι», παρά μόνο κάποιες άναρθρες κραυγές του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, όταν βλέπει ότι τίποτα άλλο δεν του πιάνει!
Και όλοι εμείς θεατές στο ίδιο έργο, το οποίο σκηνοθετεί κάθε λίγο και λιγάκι το Μέγαρο Μαξίμου. Καθ’ ύλην υπεύθυνη είναι η Δικαιοσύνη, προκειμένου να πιάσει το νήμα και να το ξετυλίξει. Ο Ανδρέας Λοβέρδος το περιέγραψε στην τοποθέτησή του, λίγο μετά την ανακοίνωση από τον Ν. Κακλαμάνη: «Όπως έχει νομολογηθεί και εφαρμόστηκε ήδη από την ελληνική δικαιοσύνη και από τη Βουλή όταν πρόκειται για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες κλπ., δεν είναι απαραίτητη η Βουλή, αλλά πας κατ’ ευθείαν στον ποινικό σου δικαστή και τον εισαγγελέα».
Άρα είναι προφανές ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει μια διαφορετική ατζέντα στο μυαλό του και χρησιμοποιεί ως «όχημα» μια ακόμα κοινοβουλευτική διαδικασία. Και εν όψει της νέας «συνθηκολόγησης» της κυβέρνησης, τι καλλίτερο από μια προανακριτική επιτροπή…
 liberal.gr