3 Νοε 2017

Stratfor: Η Ελλάδα δύσκολα θα τα καταφέρει χωρίς εξωτερική βοήθεια μετά το 2018

Ανάλυση του αμερικανικού κέντρου στρατηγικών μελετών
ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI Επιφυλάξεις για μια «καθαρή» έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο εκφράζει το αμερικανικό κέντρο στρατηγικών μελετών Stratfor, το οποίο σε ανάλυσή του υποστηρίζει ότι η χώρα μας δύσκολα θα τα καταφέρει χωρίς εξωτερική βοήθεια μετά το 2018. «Το τελευταίο διάστημα, οι σχέσεις της Ελλάδας με τους δανειστές της είναι εγκάρδιες. Τους περασμένους μήνες, η Αθήνα λαμβάνει τις υποδόσεις του προγράμματος χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Αλλά με τη λήξη του τρίτου προγράμματος να ορίζεται για τα μέσα του 2018, και οι δύο πλευρές ετοιμάζονται για πρόωρες συζητήσεις του τι θα επακολουθήσει» γράφει το Stratfor. Επίσης το περιοδικό συνεχίζει λέγοντας ότι «σύμφωνα με αρκετές εφημερίδες και πηγές του Stratfor, το τέλος του προγράμματος δεν θα είναι τόσο «καθαρό» όσο ήταν για άλλες χώρες που διασώθηκαν, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Και αυτό επειδή η Ελλάδα θα συνεχίσει να χρειάζεται οικονομική βοήθεια. 

Η επόμενη στήριξη της Ελλάδας, όμως, δεν θα είναι απαραίτητα ένα τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης, συνδεδεμένο με σκληρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Τα ερωτήματα για το τι μορφή θα λάβει αυτή η στήριξη -και ο τρόπος με τον οποίο θα απαντηθούν- μπορεί να δημιουργήσουν νέες προκλήσεις για την Ελλάδα την επόμενη χρονιά». 

Στην «εντατική» η Ελλάδα


Την ίδια ώρα, το Stratfor προχωρά σε μια ανησυχητική τοποθέτηση: «Είναι ασαφές εάν η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει χωρίς εξωτερική βοήθεια». Το αμερικανικό περιοδικό αναφέρει ότι η χώρα βρίσκεται στην «εντατική» λόγω των οικονομικών της προβλημάτων για σχεδόν μια δεκαετία, ακόμη και αφότου μείωσε δραματικά τις δαπάνες της αλλά και το έλλειμμά της. 

«Η ελληνική οικονομία εμφανίζει ανάπτυξη και η ελληνική κεντρική τράπεζα προβλέπει αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά 1,7% το 2017 και κατά 2,4% το 2018. Αλλά οι πιστωτές ανησυχούν ότι τα οφέλη δεν θα είναι επαρκή για να καταφέρει η Ελλάδα να ξεπεράσει το πρόβλημα με το χρέος της, το οποίο παραμένει -περίπου- στο 180% του ΑΕΠ» εξηγεί. 

Το Stratfor μεταφέρει επίσης τους προβληματισμούς των πιστωτών, ότι, δηλαδή, η Αθήνα πιθανώς να σταματήσει τις μεταρρυθμίσεις μετά την έξοδο από το πρόγραμμα και πως τα δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δεν θα αντιμετωπιστούν. 

«Ως αποτέλεσμα, οι πιστωτές δεν αποκλείεται να πιέσουν την Αθήνα να υπογράψει μια νέα οικονομική συμφωνία -πιθανώς με τη μορφή μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής ή παράταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης με χαλαρούς όρους- για να έχουν μια επίβλεψη των ελληνικών πολιτικών» λέει το Stratfor. 

Και εξηγεί: «Υπό αυτό το σενάριο, η ελληνική κυβέρνηση θα αναζητήσει έναν τρόπο να υπογράψει τη συμφωνία χωρίς να “πληρώσει” το πολιτικό τίμημα από τους ψηφοφόρους πριν από τις εκλογές του 2019». 
ΒΗΜΑ