22 Απρ 2019

Ρελάνς της κανονικής Ουκρανικής Εκκλησίας μετά το Βατερλώ Ποροσένκο-Τι ζήτησε από τον νέο Πρόεδρο

Ελπίδες για καλλίτερες μέρες πιστεύει πως μπορεί να έχει η κανονική Ουκρανική Εκκλησία μετά την καταβαράθρωση Ποροσένκο στις χθεσινές επαναληπτικές εκλογές και τον θρίαμβο του Vladimir Zelensky. Ο Μητροπολίτης Ονούφριος πιστεύει πως το αποτέλεσμα θα θέσει τέρμα στην κρατική παρέμβαση στις εκκλησιαστικές υποθέσεις.
«Εκ μέρους της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας στο σύνολό της και εγώ προσωπικά σας συγχαίρω ειλικρινά για την εκλογή ως Προέδρου της Ουκρανίας. Η νίκη με αυτοπεποίθηση σε αυτές τις εκλογές δείχνει ότι η ουκρανική κοινωνία έχει μεγάλη εμπιστοσύνη σε σας. Δείχνει επίσης πως τα σχέδιά σας περί της ανάπτυξης της χώρας ευθυγραμμίζονται με τις ελπίδες και τις φιλοδοξίες του λαού μας, που επιθυμεί για την πατρίδα του ενότητα, ειρήνη και ευημερία, καθώς και την εξάλειψη όλων όσων φέρνουν το διαχωρισμό και τη διαμάχη στο ουκρανικό κράτος», δήλωσε ο μητροπολίτης σε συγχαρητήρια επιστολή του προς τον Zelensky.
«Είμαι πεπεισμένος ότι η υπηρεσία σας στη θέση του προέδρου της Ουκρανίας θα εγγυηθεί την τήρηση από το κράτος της Συνθήκης του Συντάγματος, της αρχής της μη επέμβασης από το κράτος στις εκκλησιαστικές υποθέσεις, η οποία καθορίζεται από τον Κύριο Νόμο και επίσης τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πιστών όλων των θρησκειών», δήλωσε ακόμη ο επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, την στιγμή που ο εκλεκτός του Ποροσένκο Επιφάνιος και ο «πατερούλης» του Φιλάρετος είναι άφαντοι!!
Ο Μητροπολίτης Ονούφριος είπε τέλος στον Zelensky ότι μπορεί να ελπίζει για την «άνευ όρων υποστήριξη της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σε όλα αυτά που θα προωθήσουν την επιβεβαίωση και την ανάπτυξη των πνευματικών και ηθικών αξιών της ουκρανικής κοινωνίας».
Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας συνδέει τη νίκη του Βλαντιμίρ Ζέλενσκι ως αρχή της παύσης της δίωξής της και θεωρεί την ήττα του Ποροσένκο ως θεμιτό αποτέλεσμα των αντιχριστιανικών δραστηριοτήτων του.
«Ο Θεός αντιμετωπίζει τις αρχές με τον τρόπο με τον οποίο οι αρχές μεταχειρίζονται την Εκκλησία. Ο Ποροσένκο έκανε τα πάντα για να βλάψει τη χριστιανική εκκλησία και τιμωρήθηκε», δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου της κανονικής ουκρανικής Ορθόδοξη Εκκλησία.
Ο Ανζίσοφ δήλωσε ότι ελπίζει ότι ο νέος πρόεδρος θα τερματίσει τη δίωξη των Ορθοδόξων Χριστιανών, τις κατασχέσεις των εκκλησιών και «όλη αυτή την ανομία που διέπραξε ο Ποροσένκο για χάρη των εκλογών».
Ο εκπρόσωπος της κανονικής ουκρανικής Εκκλησίας είπε πάντως ότι η ομάδα του Zelensky περιελάμβανε αγνωστικιστές μακριά από την εκκλησία, αλλά θεωρεί πως «δεν είναι αγωνιστικοί θεομάχοι και ρωσόφοβοι, σαν τα μέλη της ομάδας του προέδρου Ποροσένκο»
Στο μεταξύ το Επαρχιακό Διοικητικό Δικαστήριο του Κιέβου αναγνώρισε την πρόταση της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για αντιστροφή της εντολής που εκδόθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού της Ουκρανίας για να αλλάξει το όνομά της, οπότε οι εξελίξεις είναι ραγδαίες…