Μπορεί στην Ελλάδα ο αντικαπνιστικός νόμος να έμεινε και υπό αυτή την ηγεσία του υπουργείου Υγείας στα «χαρτιά», στο εξωτερικό ωστόσο η μία μετά την άλλη οι χώρες ανακοινώνουν πως εξετάζουν την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος ακόμη και εντός των αυτοκινήτων!Το πλέον πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η Μεγάλη Βρετανία, όπου ο Ιατρικός Σύλλογος πριν λίγες μόνο μέρες ζήτησε από την κυβέρνηση να βάλει… φρένο στο άναμμα τσιγάρων εντός των οχημάτων και μάλιστα όχι μόνο σε περίπτωση που επιβαίνουν ανήλικα άτομα, αλλά ακόμη και όταν οι μεταφέρονται αποκλειστικά ενήλικες.
Ανάλογα μέτρα, δε, έχουν θεσπιστεί ήδη σε πολλά άλλα «σημεία» του Πλανήτη, με στόχο κυρίως την προστασία των παιδιών. Μεταξύ αυτών ανήκουν αρκετές Πολιτείες των ΗΠΑ, όπως για παράδειγμα το Αρκάνσας, η Λουϊζιάνα, η Καλιφόρνια και η Β. Καρολίνα, καθώς και η Αυστραλία και όλη τη Νότιος Αφρικής.
Τα στοιχεία που προβάλλουν οι επιστήμονες στην προσπάθειά τους να «πείσουν» τις Κυβερνήσεις να απαγορεύσουν το κάπνισμα και εντός των αυτοκινήτων είναι αδιάσειστα, αναφέροντας ανάμεσα σε άλλα πως η ατμόσφαιρα μέσα σε μία καμπίνα που καπνίζει κάποιος – έστω και με ανοιχτό παράθυρο- είναι 23 φορές πιο τοξική απ’ ό,τι σε ένα μπαρ!
Παράλληλα, έρευνες έχουν δείξει ότι σε ένα όχημα όπου καπνίζουν υπάρχουν έως και 50 φορές περισσότερα μικροσωματίδια συγκριτικά με την εξάτμιση του ίδιου του αυτοκινήτου, και αυτό ανεξάρτητα από το αν είναι ανοιχτό ή κλειστό το παράθυρο.
Είναι ενδεικτικό, άλλωστε, την ώρα που στα μπαρ η μέση τιμή έκθεσης σε μικροσωματίδια είναι 200 μg/m3, μελέτη των Πανεπιστημίων Harvard και Κρήτης έδειξαν ότι όταν ένα αυτοκίνητο τρέχει με ταχύτητα 100 km/h και έχουμε ανοιχτό το παράθυρο, η συγκέντρωση των σωματιδίων φτάνει στα 600 μg/m3, ενώ όταν σταματάμε σε φανάρι αγγίζει τα 22.000 μg/m3!
Σε κάθε περίπτωση, μεγαλύτερος κίνδυνος ελλοχεύει για τα παιδιά, δεδομένου ότι ο οργανισμός τους απορροφά περισσότερες τοξίνες και το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι λιγότερο ανεπτυγμένο. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι οι ανήλικοι παθητικοί καπνιστές έχουν διατρέχουν μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης άσθματος, βρογχίτιδας ή ακόμη και μολύνσεων του μέσου ότου.
Αδ. τύπος 19/11/11 Της ΜΑΡΙΝΑΣ ΣΑΟΥΛΙΔΟΥ
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου