10 Δεκ 2011

Τα... δειλά & σταθερά βήματα της Κούβας προς τον καπιταλισμό

Ένα ισπανικό πανεπιστήμιο και μία ομάδα κληρικών έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για να εκπαιδεύσουν τους επιχειρηματίες του μέλλοντος στην Κούβα, παρά το γεγονός ότι ακόμα ισχύουν ισχυροί περιορισμοί στην χώρα της κεντρικής Αμερικής από το καθεστώς του Ραούλ Κάστρο, όσον αφορά στην επιχειρηματικότητα. Στα τέλη του 2010, η κυβέρνηση Κάστρο άνοιξε την οικονομία της Κούβας σε περιορισμένο αριθμό επιχειρήσεων. Τον Νοέμβριο ανακοινώθηκε ότι κουρεία και μικρές καφετέριες θα μπορούσαν να ανοίξουν υπό την ιδιωτική πρωτοβουλία, ενώ επιτράπηκε η αύξηση των μικρών εστιατορίων (τα πρώτα είχαν ανοίξει το 1996 με τον νόμο που επέτρεπε το να δουλεύουν οι πολίτες για τους εαυτούς τους).

Έτσι, το Καθολικό Πανεπιστήμιο (UCAM) στην ισπανική πόλη Μούρθια, έπειτα από παραινέσεις του Καρδινάλιου Χάιμε Ορτέγα Αλαμίνο στον πρόεδρο του ιδρύματος Χοσέ Λουίς Μεντόζα αποφάσισε να εκπαιδεύσει τους Κουβανούς επιχειρηματίες σε ένα άτυπο... ΜΒΑ. Τα μαθήματα άρχισαν στις 26 Σεπτεμβρίου σε ένα συμβολικό κτίριο για την Αβάνα, στην παλιά σχολή του Σαν Κάρλος και του Σαν Αμπρόσιο, που ιδρύθηκε το 1689.

Οι φοιτητές φτάνουν τους 45, δεν χρειάζεται να είναι καθολικοί, ενώ ανάμεσά τους βρίσκονται μηχανικοί, δικηγόροι και οικονομολόγοι. Ο ρόλος της Εκκλησίας στο ΜΒΑ ήταν καθοριστικός. Από το 1959, ο κουβανέζικος κλήρος ήταν ο σημαντικότερος εχθρός της επανάστασης. Από την άλλη πλευρά, η χρηματοδότηση του προγράμματος προήλθε από ένα πανεπιστήμιο της Ισπανίας, αποικιακής δύναμης μέχρι το 1898, την οποία πολλοί Κουβανοί αποκαλούν «μητρόπολη».

Οι επενδύσεις της Ισπανίας παραμένουν πολλές στην Κούβα ακόμα και σήμερα, με τη σχέση των δύο χωρών να μην επηρεάζεται από την Κομμουνιστική Επανάσταση. Σε αντίθεση με τις άλλες χώρες, το κουβανέζικο ΜΒΑ είναι δωρεάν για τους φοιτητές.

Δεν αποτελεί την πρώτη παρόμοια προσπάθεια, αφού και το αργεντίνικο ADEN είχε κάνει μία αποτυχημένη απόπειρα κατά το παρελθόν. Η καινοτομία του προγράμματος UCAM έγκειται στο ότι είναι το μόνο που απευθύνεται αποκλειστικά προς τους επιχειρηματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις.

Αυτό δεν ισχύει στο πρόγραμμα MBA του Πανεπιστημίου της Αβάνας, όπου οι φοιτητές, για να γίνουν αποδεκτοί θα πρέπει να απασχολούνται από κρατική επιχείρηση. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μικρές επιχειρήσεις που υπάρχουν στην νησιωτική χώρα, αφού στην Κούβα δεν επιτρέπεται η επέκταση των επιχειρηματικών κινήσεων.

Για παράδειγμα, ένα κατάστημα με βιβλία και επιδιορθώσεις βιβλίων επιτρέπεται, όχι όμως και ένας εκδοτικός οίκος. Στο τέλος του προγράμματος, οι φοιτητές θα έχουν έναν τίτλο που θα αναγνωρίζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι όμως και στην ίδια τους τη χώρα, παρά μόνο εάν εγκριθεί από κουβανέζικο πανεπιστήμιο...