Να βλέπουν πόσο ευεργετικά θα μπορούσαν να είναι τα αποτελέσματα μιας ελληνο-κουρδικής συμμαχίας, εκείνοι οι άθλιοι που παρέδωσαν τον Άπο στους Τούρκους!
Θέμα εισβολής και κατοχής
ΜΠΟΡΕΙ ο Ερτουγρούλ Κουρκτσιού να ανήκει σε φιλοκουρδικό κόμμα, αλλά είναι μέλος της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.
Ως εκ τούτου, δεν μπορεί παρά να αξιολογηθεί με βάση αυτά τα δεδομένα η τοποθέτησή του στο τουρκικό κοινοβούλιο για την Κύπρο και το ρόλο της κατοχικής δύναμης. Όπως έχει μεταδοθεί από την Άγκυρα, κατά την ομιλία του στην Εθνοσυνέλευση, ο βουλευτής του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (Κ.Ε.Δ.) της Τουρκίας, Ερτουγρούλ Κουρκτσιού, αποκάλεσε την Τουρκία κατοχική δύναμη στην Κύπρο και χαρακτήρισε παράλληλα την «ειρηνευτική επιχείρηση» της Τουρκίας το 1974 στην Κύπρο, εισβολή. Τα έβαλε δε και με τον λαλίστατο υπουργό Ε.Ε. και επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην Ε.Ε., Εγκεμέν Μπαγίς, υποδεικνύοντας του ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν θέλουν τον τουρκικό στρατό στο νησί.
Δεν μπορούμε να ξέρουμε πώς θα αντιδράσουν στην Τουρκία έναντι σε αυτή την τοποθέτηση του Κουρκτσιού, αλλά μπορούμε να υποψιασθούμε. Και δεν εννοούμε τις φωνές, τις κατηγορίες, τις καταγγελίες, ενδεχομένως και τον προπηλακισμό. Αλλά και η στοχοποίηση του βουλευτή. Αυτό είναι σύνηθες, ως πρακτική αντιμετώπιση των διαφωνούντων στην Τουρκία.
Πέραν τούτου,οφείλουμε να αναφέρουμε πως χρειάζεται τόλμη και θάρρος για να κατηγορήσει κανείς εντός της Εθνοσυνέλευσης τη χώρα του, την Τουρκία, ως κατοχική. Αυτό δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο και πρέπει να γίνει γνωστό, όχι στα ψηλά δώματα του τουρκικού κατεστημένου (καθώς γνωρίζουν την πραγματικότητα), αλλά σε όσους διαδραματίζουν ρόλο είτε μεσολαβητών είτε διευκολυντών στο Κυπριακό. Γιατί αυτά που είπε στην ομιλία του ο Ερτουγρούλ Κουρκτσιού, είναι η ουσία του Κυπριακού, ως προβλήματος εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής. Κι εάν κάποιοι -και είναι δυστυχώς πολλοί- το έχουν αυτό ξεχάσει και έχουν καταντήσει το Κυπριακό ως πρόβλημα δικοινοτικής διαφοράς, πρέπει να τους το υπενθυμίσουμε. Φτάνει να το αντιληφθούμε και εμείς και να μην παρασυρόμαστε από τη διαχρονική αντίληψη που λανθασμένα εδραιώθηκε για την υφή του Κυπριακού. Συνεπώς είναι πρωτίστως καθήκον δικό μας να αναδείξουμε το Κυπριακό ως θέμα εισβολής και κατοχής και μετά να το μεταδώσουμε και στους τρίτους.
Αλλά και στους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι επίσης πρέπει να αντιδράσουν στη συνεχιζόμενη κατοχή. Καθώς τους επηρεάζει αρνητικά. Τους καταδικάζει στην απομόνωση και περιορίζει τις δυνατότητες και τις προοπτικές τους.
Κύριο άρθρο του Φιλελεύθερου
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου