11 Δεκ 2011

Σαββίδης: Πως ο Παπανδρέου έστειλε τις σχέσεις με την Ρωσία στην … Σιβηρία

Κόλαφος για τον Γιώργο Παπανδρέου και τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δόλλη αποτελεί επιστολή προς τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, του ομογενούς βουλευτή της Ρωσικής Δούμας και επικεφαλής της 5ηςΠεριφέρειας του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, Ιβάν Σαββίδη.Στην επιστολή του, ο κ. Σαββίδης αποκαλύπτει ότι ο κ. Δόλλης παρενέβη σε υψηλόβαθμους Ρώσους αξιωματούχους που επισκέφτηκαν την Ελλάδα, ζητώντας τους να τον εμποδίσουν από τη δημόσια έκφραση απόψεων υπέρ της ενίσχυσης της ελληνορωσικής συνεργασίας!

Μεταξύ άλλων, στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό ο κ. Σαββίδης αναφέρει: «Είναι προφανές ότι η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση είχε ενοχληθεί από τις επανειλημμένες εκκλήσεις μου προς εκείνη να αξιοποιήσει τη δύναμη των ομογενών, προσκαλώντας τους να αποκτήσουν ομόλογα, ιδιοκτησίες ή να επενδύσουν στην Ελλάδα και προπαντός από τις απορίες που έχω συχνά εκφράσει σχετικά με την απροθυμία του κ. Γ. Παπανδρέου να προωθήσει την ενεργειακή και εν γένει οικονομική συνεργασία με τη Ρωσία. Πράγμα που διαφάνηκε άλλωστε και κατά τη μία και μοναδική συνάντησή του με τον Ρώσο πρωθυπουργό Β. Πούτιν τον Φεβρουάριο του 2010, αλλά και την πλήρη αδιαφορία του να διερευνήσει τις δυνατότητες δανειακής υποστήριξης από τη ρωσική κυβέρνηση, πολύ πριν τα πράγματα οδηγηθούν εκεί που οδηγήθηκαν σήμερα.

Με ιδιαίτερη έκπληξη και απογοήτευση, όμως, πληροφορήθηκα ότι ο αρμόδιος για την Ομογένεια και τη διεθνή οικονομική συνεργασία της Ελλάδας υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτριος Δόλλης απευθύνθηκε πρόσφατα σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οι οποίοι επισκέπτονταν την Ελλάδα, ζητώντας τους να με εμποδίσουν να εκφράζω τις προφανώς ενοχλητικές για την τότε ηγεσία του απόψεις μου, διότι υποτίθεται ότι βλάπτω την ελληνορωσική συνεργασία.

Θα προκαλούσε θυμηδία, αν δεν ήταν τραγικό, το γεγονός ότι ο αρμόδιος υφυπουργός -προερχόμενος μάλιστα και ο ίδιος από την Ομογένεια- αντί να προωθεί τις διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας και να αξιοποιεί κάθε πρόσωπο και κάθε δύναμη, σπεύδει να συκοφαντήσει και να προσπαθήσει να “κλείσει το στόμα” ενός πολιτικού ελληνικής καταγωγής, που δραστηριοποιείται σε μια χώρα τόσο σημαντική για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα, όπως η Ρωσία».

Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του και για τον κ. Παπανδρέου και για τον κ. Δόλλη και το πώς κατέληξε το κλίμα στις ελληνορωσικές σχέσεις να παραπέμπει σε αυτό της Σιβηρίας…

Τύπος της Κυριακής