6 Φεβ 2013

Καταπατητές και παπατζήδες..

Του Γιώργου Κράλογλου 
 Το κράτος «οπερέτα» ετοιμάζει νέο δράμα. Να φορολογήσει ξανά καταπατημένες, από το 1823, αλλά τακτοποιημένες με τίτλους και φορολογία δημόσιες εκτάσεις. Η τελευταία όμως πράξη του δράματος θα είναι το «Βατερλό» του. Γιατί το μεγαλύτερο μέρος των πρώην καταπατημένων και σήμερα αγροτικών και ιδιωτικών εκτάσεων θα εκχωρηθούν στο κράτος. 
      Είναι γνωστό στους πάντες ότι η μισή Ελλάδα καταπατήθηκε προοδευτικά μετά από το 1823 και οι δημόσιες εκτάσεις μετατράπηκαν σε ιδιωτικές αγροτικές προοδευτικά στα χρόνια που ακολούθησαν μέχρι σήμερα. 
      Αυτό συνέβη μέσα από το γνωστό, διαχρονικά, σύστημα πολιτικής συναλλαγής και πελατειακών σχέσεων των κομμάτων με την επαρχία και τους μεγαλοϊδιοκτήτες εκτάσεων. Στους σχεδόν δύο αιώνες από την απελευθέρωση μεγάλες και μικρές εκτάσεις σε βουνά και σε πλαγιές είτε σε δεκάδες στρεμμάτων είτε σε τσιφλίκια μεταβιβάστηκαν από γενιά σε γενιά και πληρώθηκαν φόροι και όλες οι σχετικές επιβαρύνσεις. 
     Κοντά στους αγρότες και ιδιώτες που κληρονόμησαν ή αγόρασαν εκτάσεις τους μεταπώλησαν σε Συνεταιρισμούς, σε Ταμεία, σε Οργανώσεις και σε άλλους ιδιώτες. 
       Οι τίτλοι άλλαξαν χέρια και το κράτος πήρε τις φορολογίες του. 
     Σήμερα οι παπατζήδες του δημοσίου θυμήθηκαν πάλι τις καταπατήσεις που έχουν ήδη φορολογήσει από μία έως τέσσερις φορές. Και με το πρόσχημα της φορολόγησης και των αγροτεμαχίων ετοιμάζουν το γνωστό χαράτσι που έχουν έμμεσα ήδη ανακοινώσει με το γνωστό και παλαιομοδίτικο σύστημα των διαρροών των δήθεν κύκλων του υπουργείου Οικονομικών.               
     Προσέξτε τώρα το μέγεθος του κράτους-παπατζή και των κυβερνήσεων της απάτης. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ του 2010 ξαναθυμήθηκε τα σοσιαλιστικά της και τις ντουντούκες και καλούσε τους νέους αγρότες να γυρίσουν στα χωριά τους και να πάρουν εκτάσεις του δημοσίου να τις καλλιεργήσουν. Ευτυχώς κανείς δεν τους πίστεψε και έτσι η επιστροφή αγροτών στα χτήματα με το σοσιαλιστικό σύστημα του χαβαλέ δεν προχώρησε.    
           Το παπατζηλίκι όμως από το κράτος «οπερέτα» συνεχίζεται. 
       Η σημερινή κυβέρνηση, λες και είναι από άλλο πλανήτη, ετοιμάζει να βάλει χαράτσι στα αγροτεμάχια. Δηλαδή και στις δημόσιες εκτάσεις που (θεωρητικά) μεταβιβάστηκαν στους καλλιεργητές μετά την πρόσκληση του ΠΑΣΟΚ για να επιστρέψουν την γη... Με άλλα λόγια η κυβέρνηση του 2010 χαρίζει δημόσιες εκτάσεις για καλλιέργεια αλλά έρχεται κυβέρνηση του 2013 και ζητάει να φορολογηθεί η έκταση που χάρισε η προηγούμενη κυβέρνηση... 
       Αυτό στην καθομιλουμένη λέγετε «Παπατζήδες της κακιά ώρας...». 
         Το ίδιο και με κάθε μορφής αυθαίρετα. Όταν το κράτος από την μία μεριά σε φωνάζει να νομιμοποιήσεις καταπατημένες εκτάσεις και από την άλλη σου βάζει φόρο τώρα που τις νομιμοποίησες είναι απατεωνιά με τα μπούνια... που λέει και ο λαός.   
         Όταν το κράτος ανέχεται τις καταπατήσεις και τα αυθαίρετα για να μην ενοχλήσει την εκλογική του πελατεία στην επαρχία αλλά στη συνέχεια αγνοεί την συγκεκριμένη πελατεία γιατί του λείπουν τα λεφτά για να ταΐσει την άλλη του πελατεία που έχει διορίσει στο κράτος και βάζει τους πρώτους να πληρώσουν τους δεύτερους είναι άθλια μαφιόζικη τακτική. 
        Οι περισσότεροι όμως αγρότες που έχουν στην κατοχή τους τα αγροτεμάχια και τις εκτάσεις που νομιμοποιήθηκαν δεν πρόκειται να φανούν τόσο βολικοί. 
          Το ίδιο και μεγάλο μέρος ιδιοκτητών είτε μεγάλων εκτάσεων είτε αγροτεμαχίων μισού, ενός και δύο έως τριών στρεμμάτων.         
      Όπως μαθαίνω βουλευτές των κομμάτων της κυβέρνησης τρομοκρατημένοι μεταφέρουν μηνύματα από την επαρχία για εκχωρήσεις στο κράτος εκτάσεων σε μέγεθος που ούτε μπορούν να φαντασθούν οι «εγκέφαλοι» του υπουργείου Οικονομικών. 
       Οι λόγοι της εκχώρησης των εκτάσεων δεν επικεντρώνονται μόνο στην προοπτική του νέου χαρατσιού. 
         Έχουν να κάνουν σαφώς και με την αδυναμία εκποίησης των εκτάσεων λόγω ανυπαρξίας αγοραστικού ενδιαφέροντος. 
      Και με την ανυπαρξία χωροταξικού σχεδίου που να προσδιορίζει το σήμερα και το αύριο των εκτάσεων και των μικρών αγροτεμαχίων. 
          Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας σχεδόν το έβαλε στα πόδια όταν ψέλλισε ως δικαιολογία ότι «Αν υπάρξει φόρος δεν θα αφορά τις μικρές εκτάσεις...» για να εισπράξει την απάντηση «κύριε βουλευτά οι φόροι είναι σαν το συνάχι. Όταν σου έρχεται δεν σου λέει πότε θα σε παρατήσει. Και επειδή είστε όλοι ψεύτες καλύτερα να μη δικαιολογείστε για την καταστροφή της περιουσία μας. Πάρτε τα χωράφια πίσω και να τα χαίρεστε.» 
        Πρόκειται για οργή δικαιολογημένη. Γιατί προέρχεται από πολίτες ενός κράτους που δεν έχει ούτε συνέπεια ούτε συνέχεια. Προέρχεται από αγανακτισμένους πολίτες που βλέπουν ότι δεν έχουν καμία προοπτική να δουν άσπρες ημέρες στον τόπο τους αφού τώρα στο στόχαστρο του σπάταλου και ασυμμάζευτου κράτους έχουν, μπει και οι περιουσίες τους. 
 Capital.gr