Ο νόμος FISA επιτρέπει μαζική παρακολούθηση ατόμων, με εφαρμογή και στο cloud computing.
Mία έκθεση που συντάχθηκε για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προειδοποιεί για την ανανέωση ενός νόμου-κατασκόπου μέσω του οποίου οι ΗΠΑ νομιμοποιούν... τις ΗΠΑ να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα των αλλοδαπών πολιτών, εφόσον αυτά αποθηκεύονται σε αμερικανικές υπηρεσίες cloud, όπως αυτές των Google, Microsoft και Facebook.
Οι τροποποιήσεις του νόμου FISA [Foreign Intelligence and Surveillance Amendments] έχουν τις ρίζες τους στο 2008, όταν νομιμοποίησαν εκ των υστέρων ένα πρόγραμμα υποκλοπών τής κυβέρνησης Μπους, το οποίο ξεκίνησε μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Στα τέλη του περασμένου μήνα, ανανεώθηκε μέχρι το 2017, εγείροντας σοβαρές ανησυχίες για την παραβίαση του απορρήτου των Αμερικανών πολιτών και των πολιτών τρίτων χωρών, σύμφωνα με τον Caspar Bowden, πρώην επικεφαλής σύμβουλο της Microsoft Ευρώπης για θέματα ιδιωτικότητας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το 2008 δόθηκε η δυνατότητα "μαζικής παρακολούθησης" ατόμων εκτός ΗΠΑ, η οποία έχει εφαρμογή και στο cloud computing. Αυτό σημαίνει ότι οι αμερικανικές εταιρείες με παρουσία στην ΕΕ μπορεί να υποχρεωθούν κάτω από μια μυστική διαταγή παρακολούθησης –που εκδίδεται από ένα μυστικό δικαστήριο– να παραδώσουν δεδομένα σχετικά με Ευρωπαίους πολίτες. Αυτό που διαφοροποιεί τον νόμο FISA από τη συνήθη παρακολούθηση συνομιλιών και email υπόπτων από μυστικές υπηρεσίες διαφόρων χωρών, είναι το γεγονός πως συνδέει τα δεδομένα που έχουν αποθηκευτεί σε κάποιο cloud με την επικοινωνία "πολιτικών οργανώσεων του εξωτερικού" και όχι μόνο ύποπτων τρομοκρατών.
Ο Bowden υποστηρίζει πως ο FISA είναι ουσιαστικά λευκή επιταγή για οτιδήποτε προάγει τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Νομιμοποιεί την παρακολούθηση δημοσιογράφων, ακτιβιστών, πολιτικών και γενικότερα τη συνεχή μαζική παρακολούθηση οποιωνδήποτε δραστηριοτήτων, ενώ μπορεί να υποχρεώσει ακόμη και τους παρόχους cloud υπηρεσιών να υποκλέπτουν τα δεδομένα των Ευρωπαίων χρηστών. Ο Bowden, μέσω της έκθεσής του, προτείνει οι Ευρωπαίοι πολίτες να λαμβάνουν ειδικές προειδοποιήσεις πως τα δεδομένα τους θα μπορούσαν να τύχουν επισκόπησης από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Ελάχιστοι αξιωματούχοι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ευαισθητοποιήθηκαν με αντίστοιχα θέματα στο παρελθόν, όπως αναφέρει η Ολλανδή Sophia in ‘t Veld, μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πολιτικών ελευθεριών και δικαιοσύνης. "Αυτό συμβαίνει είτε γιατί δεν αντιλαμβάνονταν το ζήτημα είτε γιατί δεν ήθελαν να αντιταχθούν στους Αμερικανούς", όπως σημειώνει.
Πλέον, με την έκθεση να περιέχει στρατιωτικού τύπου εκφράσεις όπως "μεγάλου διαμετρήματος μαζική παρακολούθηση" και "δύναμη πυρός με στόχο το cloud", το θέμα δεν μπορεί να κουκουλωθεί για πολύ ακόμα.
Έστω κι αργά, ας ελπίσουμε πως η Ευρώπη θα ξυπνήσει και θα λάβει μέτρα.
Γιάννης Τζώρτζος
tzortzos[at]e-pcmag.gr
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου