11 Φεβ 2013

«Τυφλές» τώρα στο Αιγαίο (!) οι Εν. Δυνάμεις

Εντονος προβληματισμός επικρατεί στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων μετά την πώληση από τους Γερμανούς του ΟΤΕ του μοναδικού ελληνικού τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου Hellas SAT στους Αραβες της ArabSat, αντί 208.000.000 ευρώ, αφήνοντας την Ελλάδα χωρίς ιδιόκτητες δορυφορικές επικοινωνίες και τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις αλλά και την κυπριακή Εθνοφρουρά κυριολεκτικά στο έλεος των ξένων. 
    Μάλιστα, η Ελλάδα χάνει τον έλεγχο του μοναδικού τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου της σε μια χρονική στιγμή που οι δορυφορικές επικοινωνίες στο νέο πεδίο επιχειρήσεων της ανατολικής Μεσογείου είναι ο κρισιμότερος, ίσως, παράγοντας σε μία αναμέτρηση! 
     Λίγα χρόνια πριν, οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας μας απέκτησαν για πρώτη φορά αυτόνομες δορυφορικές επικοινωνίες και δυνατότητα μεταφοράς εικόνας σε πραγματικό χρόνο από τον δορυφόρο στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ). Δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει να συμβαίνει αυτό, απλώς τώρα μπορεί την κρίσιμη ώρα να κοπεί το κύκλωμα «κατά λάθος», αφού θα ελέγχεται από ξένους. 
       «Πετύχαμε μια σημαντική συμφωνία, η οποία εξασφαλίζει τους καλύτερους δυνατούς και πλέον συμφέροντες όρους και επιπλέον αξία για όλους τους εταίρους. Το Ελληνικό και Κυπριακό Δημόσιο θα αποκτήσουν έναν αξιόπιστο επενδυτή που έχει τους πόρους για να προβεί στις απαραίτητες επενδύσεις» δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ, τον οποίο φυσικά ουδόλως απασχολούν κάποιες «μικρές λεπτομέρειες», όπως οι αυτόνομες δορυφορικές επικοινωνίες των Ε.Δ. και της Εθνοφρουράς. 
       Ο Hellas Sat 2 θεωρείται από τους πιο ισχυρούς δορυφόρους με ευρεία ευρωπαϊκή κάλυψη και εκτοξεύτηκε με επιτυχία τον Μάιο του 2003. Εκτός από την Ευρώπη, ο δορυφόρος Hellas Sat 2 καλύπτει τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Αφρική, διαθέτει πάνω από 100 πελάτες σε 26 χώρες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στις περιοχές κάλυψης με την προσφορά μιας ευρείας γκάμας δορυφορικών υπηρεσιών, όπως δορυφορική τηλεόραση, κάλυψη γεγονότων, δορυφορικό ίντερνετ και ψηφιακές δορυφορικές τηλεπικοινωνίες, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο στρατηγικά την τροχιακή θέση των 39 μοιρών ανατολικά όπου είναι στραμμένες σήμερα οι δορυφορικές κεραίες περίπου 2.500.000 συνδρομητών.       
       Η εταιρία απασχολεί 65 επιστήμονες στην Ελλάδα και την Κύπρο και ο δορυφόρος είναι πλήρως ελεγχόμενος από δύο ιδιόκτητους σταθμούς TT&C, εγκατεστημένους σε Ελλάδα και Κύπρο. Τα έσοδα της Hellas Sat το 2012 ανήλθαν σε 31.000.000 ευρώ. 
  δημοκρατία