27 Οκτ 2017

Έτσι γινόμαστε καραγκιόζηδες...

Του Γιώργου Κράλογλου 
Πες πως, Ιάπωνες επενδυτές, άκουσαν για fast track (δεν το λέμε τυχαία) και έρχονται να επενδύσουν σε σειρά υποδομών. Δείτε τι τους περιμένει. 
Η μοναδική στιγμή καλωσορίσματος, θα είναι, όταν βρεθεί η αρμόδια υπηρεσία και αρμόδιος (μετά από 1-2 εβδομάδες...) να τους πει "Στη δική μας υπηρεσία θα υποβάλλετε το αίτημα...". 
Κατά τα άλλα ο διωγμός του ξένου επενδυτή μόλις ξεκινάει. Η πληροφορία, πως κάποιος Ιάπωνας "κατακτητής" τόλμησε να σχεδιάσει το στήσιμο, ας πούμε, μονάδων ελλιμενισμού ή εγκαταστάσεων μηχανολογικών κατασκευών και επισκευών στην Ελλάδα, θα κυκλοφορήσει με ταχύτητα φωτός σε όλες τις υποψήφιες περιοχές που έχουν καταχωρηθεί στην αίτηση...
Ο κομματικός στρατός κατοχής κράτους και υπηρεσιών θα βαρέσει συναγερμό ενώ τα "συμμαχικά" μηνύματα (για... αντίδραση στον εισβολέα... επενδυτή) θα περάσουν (σε 24ωρο) στους Δημάρχους (είτε του κόμματος είτε όχι) για να προετοιμάσουν τους καφενόβιους που παριστάνουν τους οικολόγους. 
Στο "κόλπο" και οι βουλευτές της περιοχής. Θα σπεύσουν να ακούσουν από, στημένους κατοίκους, πως οι εγκαταστάσεις του Ιάπωνα θα κάνουν κόλαση τον Δήμο, θα καταστρέψουν την οικολογία και την αρχαιολογία της Ελλάδας... Και θα διαλύσουν τον τουρισμό...
Και όλα αυτά πριν ακόμη ξεκινήσει ο "Γολγοθάς" του Ιάπωνα από τα "ειδικά τάγματα βασανισμού" του στρατού κατοχής που (λόγω αρμοδιότητας) θα αναλάβουν την αδειοδότηση.
Η επένδυση θα εξετασθεί μόνο για επιπτώσεις στο περιβάλλον, για καταστροφή στα αρχαία (τα οποία κοπρίζονται ελεύθερα από τα ζώα της παραπλήσιας βοσκής και από τα αδέσποτα...) και για άλλες συμφορές... 
Τα οφέλη με τοπικές προσλήψεις, με τζίρους στην περιοχή από τις νέες μονάδες και τους εργαζόμενους, και για τη συμβολή της στην οικονομία δεν ενδιαφέρουν τον κομματικό στρατό. Η επένδυση είναι ιδιωτική. Άρα έχει να κάνει με αποικιοκράτες, αποικιοκρατία και κατάκτηση της Ελλάδας...
Πες όμως και πάλι πως έχουμε "ζόρικο" Ιάπωνα επενδυτή, που επιμένει να μάθει τι άδειες θα εφοδιαστεί για κάθε σχεδιασμένη εγκατάσταση στην Ελλάδα. 
Το μαρτύριο του θα ξεκινάει από αυτήν την ίδια την πληροφόρηση. Γιατί δεν υπάρχει πουθενά ολοκληρωμένη πληροφόρηση και κανείς στο ελληνικό κράτος δεν έχει οριζόντια και κάθετη γνώση. Εξαιρούνται βεβαίως τα μαγαζάκια της αγοράς που επίσης ελέγχονται από τον κομματικό στρατό κατοχής...
Και πάμε τώρα στα βήματα αδειοδότησης...
Βήμα πρώτο. Ο επενδυτής θα μάθει για 15-20 άδειες, αποφάσεις, γνωμοδοτήσεις και εγκρίσεις από 20-25 Διευθύνσεις, τμήματα, και υπηρεσίες 2 αρμοδίων υπουργείων (Οικονομίας-Ανάπτυξης και Ενέργειας-Περιβάλλοντος) της Περιφέρειας, και των τοπικών αρχών. 
Βήμα δεύτερο. Προθάλαμος βασανιστηρίων. Οι περιβαλλοντικές άδειες του υπουργείου Περιβάλλοντος οι οποίες, θα ξεκινήσουν μεν από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας αλλά θα φθάσουν σε επίπεδο υπουργού και ίσως και υπουργικού συμβουλίου.
Βήμα τρίτο. Ο επενδυτής θα περιμένει να πάρει θέση το κόμμα, αφού κοστολογήσει πολιτικά κέρδη ή ζημιές από την συγκεκριμένη επένδυση, μια και πρόκειται για συγκρότημα που θα συζητηθεί από τους ψηφοφόρους της περιοχής.
Βήμα τέταρτο. Ο επενδυτής νοιώθει την καθυστέρηση αλλά δεν παίρνει χαμπάρι τον χαμό που γίνεται μεταξύ υπηρεσιών, υπουργών, Γενικών Γραμματέων, Περιφερειαρχών και βουλευτών της περιοχής για το πώς πρέπει να ζυγιαστεί... η επένδυση. 
Βήμα πέμπτο. Αν αποφασισθεί να φύγει το "μπαλάκι της επένδυσης", από τον τομέα περιβάλλοντος και να περάσει στον τομέα ανάπτυξης, τότε και μόνο τότε θα εγκριθούν οι μελέτες του επενδυτή (2-3 κατά περίπτωση) και θα εκδοθούν οι αντίστοιχες περιβαλλοντικές άδειες. 
Βήμα έκτο. Η πάσα περνάει στις υπηρεσίες της Περιφέρειας που ελέγχονται από το υπουργείο Οικονομίας-Ανάπτυξης (που βρίσκεται σε  μόνιμη ανισορροπία και αντίθεση προς το υπουργείο Περιβάλλοντος). Οι επισκευαστικές ή κατασκευαστικές εγκαταστάσεις θα απαιτήσουν 4 άδειες. Άδεια σκοπιμότητας, άδεια εγκατάστασης, άδεια λειτουργίας καθώς και ειδική άδεια βοηθητικών χώρων.  
Βήμα έβδομο. Μετά από 2 ή 3 χρόνια και μια αλλαγή κυβέρνησης... Οι κάπου 15 άδειες, μαζί με τις 20-25 γνωμοδοτήσεις, που ίσως χορηγηθούν, δεν θα έχουν ούτε κύρος ούτε αξία. Αν αποφασίσουν, οι 3-4 καφενόβιοι που παριστάνουν τους οικολόγους, να ανατρέψουν την επένδυση καμία άδεια δεν θα την προστατέψει. Γίνονται επίσημα κουρελόχαρτα... Και μόνο τότε (λόγω θορύβου και πιθανής παρέμβασης της Πρεσβείας ) αναλαμβάνει πρωτοβουλία ο πρωθυπουργός. Αυτό εννοούμε fast track στην Ελλάδα του καραγκιόζη!!!