21 Οκτ 2017

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την Εγκληματικότητα

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αχαρνών συνεδρίασε την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017 με μόνο θέμα την Εγκληματικότητα και Παραβατικότητα στον Δήμο Αχαρνών, παρουσία του Δημάρχου Αχαρνών κ. Γιάννη Κασσαβού, του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης κ. Δημήτρη Αναγνωστάκη, του Γενικού Επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος Στρατηγού Αντώνη Μπάκα, του Αστυνομικού Διευθυντή της ΕΛ.ΑΣ κ. Ανδρέα Δασκαλάκη και του Διευθυντή Αστυνομίας Δυτικής Αττικής Ταξίαρχου κ. Γιώργου Ψωμά.
Μετά τις αρχικές τοποθετήσεις του Δημάρχου Αχαρνών, του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης, των αρχηγών των Δημοτικών Παρατάξεων του Δήμου Αχαρνών κ.κ. Σωτήρη Ντούρου, Σπύρου Βρεττού, Παναγιώτη Γρηγοριάδη, Βασίλη Τοπαλιανίδη, Οδυσσέα Καμπόλη και Νίκου Τσάτση, των Βουλευτών Περιφέρειας Αττικής κ.κ. Πάνου Σκουρολιάκου και Γιάννη Δέδε, καθώς και της Περιφερειακής Σύμβουλου κας Γιάννας Τσούπρα, ακολούθησε παρουσίαση του Ολοκληρωμένου Επιχειρησιακού Πλάνου της ΕΛ.ΑΣ. στον Δήμο Αχαρνών, από τον Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος Στρατηγό Αντώνη Μπάκα.
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου υπήρξαν επίσης τοποθετήσεις, Δημοτικών Συμβούλων, εκπροσώπων φορέων και συλλόγων του Δήμου Αχαρνών και δημοτών.
Το Ολοκληρωμένο Επιχειρησιακό Πλάνο, που παρουσίασε ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος Στρατηγός Αντώνης Μπάκας, περιλάμβανε την εφαρμογή του Επιχειρησιακού Σχεδίου και τις στοχευμένες αστυνομικές επιχειρήσεις και εξορμήσεις της ΕΛ.ΑΣ στον Δήμο Αχαρνών από τις 15 Ιουνίου 2017 και μετά.
Οι προτεραιότητες του σχεδιασμού αφορούν, στην διακίνηση και χρήση ναρκωτικών, στην οπλοκατοχή, οπλοχρησία και λαθρεμπόριο και στις ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις, ενώ αναφορά έγινε στην αναβάθμιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και ανταπόκρισης της ΕΛ.ΑΣ, στον Δήμο Αχαρνών, σε συνάρτηση με την αντιστοίχηση των προβλημάτων με αστυνομικές δράσεις για την αντιμετώπιση τους.
Ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος Στρατηγός Αντώνης Μπάκας, αναφέρθηκε επίσης στην συνδυαστική δράση των αστυνομικών δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ. της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, που περιλαμβάνει: τη Διεύθυνση Αστυνομίας Δυτικής Αττικής, τη Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής, τις Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ), τις ομάδες Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙΑΣ), τις Ομάδες Ελέγχου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (ΟΕΠΤΑ) και τις τοπικές Αστυνομικές Υπηρεσίες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Στρατηγός, από τις 15 Ιουνίου 2017 και μετά ελέγχθηκαν 29.912 άτομα, συνελήφθησαν 1.033 άτομα και βεβαιώθηκαν 3.511 παραβάσεις.
Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Αχαρνών κ. Γιάννης Κασσαβός αναφέρθηκε στις συνεχείς, παρεμβάσεις, συσκέψεις και συνεδριάσεις με πάγιο αίτημα τη λήψη μέτρων κατά της εγκληματικότητας αλλά και στις δράσεις πρόληψης και ενημέρωσης των πολιτών από το 2014.
Ευχαρίστησε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και τη φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δήμου Αχαρνών να παραστούν στο Δημοτικό Συμβούλιο για την αντιμετώπιση της Εγκληματικότητας και Παραβατικότητας στον Δήμο Αχαρνών, θυμίζοντας ότι δεν είναι πρώτη φορά που η ηγεσία του Υπουργείου και της ΕΛ.ΑΣ. επισκέπτεται τον Δήμο Αχαρνών.
Παρόμοια επίσκεψη  είχε πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2015 όπου ο τότε Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, συνοδευόμενος από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., συζήτησαν με φορείς και συλλόγους του Δήμου Αχαρνών στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου και επισκέφθηκαν το εγκαταλελειμμένο γυμνάσιο στην περιοχή της Αυλίζας.
Ο Δήμαρχος Αχαρνών αναφέρθηκε επίσης, στην πολυπλοκότητα του προβλήματος που αφορά, κατασταλτικές αλλά και προληπτικές δράσεις και δήλωσε ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος της Εγκληματικότητας και Παραβατικότητας στον Δήμο Αχαρνών, παρόλο την έκφραση διαφορετικών προσεγγίσεων και πολιτικών απόψεων, βρίσκει τη δημοτική αρχή, τις δημοτικές παρατάξεις, τους συλλόγους, τους φορείς και τους κατοίκους του Δήμου Αχαρνών ενωμένους σε έναν κοινό στόχο.
Όπως ανέφερε, ο υπάρχων Επιχειρησιακός Σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. δημιουργεί μια ελπιδοφόρα δυναμική και προοπτική στην αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε. Η δημοτική αρχή και οι πολίτες του Δήμου Αχαρνών διεκδικούν και αξιώνουν ώστε τα μέτρα αυτά να αποκτήσουν συνεχή, μόνιμο και σταθερό χαρακτήρα. Να γίνουν πιο δραστικά και αποτελεσματικά, καθώς η ασφάλεια των πολιτών δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ιερό, αναφαίρετο και Συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα.
Κατέστησε δε σαφές ότι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία είναι σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια, ενώ τόνισε ότι η επίλυση σημαντικών θεμάτων, όπως η ίδρυση Αστυνομικού Τμήματος στην Αυλίζα, η αποτελεσματική αντιμετώπιση της ηχορύπανσης, η φυλάκιση και κράτηση παραβατικών ατόμων, αλλά και τα μέτρα πρόληψης και αποφυγής του κοινωνικού αποκλεισμού, αφορούν συναρμόδια Υπουργεία (Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Υπουργείο Υγείας, Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης) και σε αυτό το πεδίο ζήτησε και την συμβολή των Βουλευτών.
Ο  Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης αναφέρθηκε στο πόσο σημαντική είναι έκφραση των απόψεων και τοποθετήσεων από τη δημοτική αρχή, τους δημοτικούς συμβούλους, τους φορείς της πόλης και τους δημότες και  τόνισε ότι εμπιστεύεται την επιχειρησιακή ετοιμότητα της ηγεσίας και του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ., που δίνουν καθημερινά ένα τιτάνιο αγώνα για την εφαρμογή του σχεδίου που έχει καταρτιστεί. Ενώ ανέφερε  ότι το πρόβλημα της Εγκληματικότητας και Παραβατικότητας, όπως έχει διαμορφωθεί εδώ και αρκετά χρόνια, δεν χωρά υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί με ρεαλισμό και διαρκή προσπάθεια και αυτό είναι κάτι που μπορεί να δεσμευτεί.