31 Μαρ 2018

Δεν είναι οι απαντήσεις λάθος. Είναι οι ερωτήσεις.

Εγώ εξέφρασα έντονα την αντίδρασή μου, από τους πρώτους. Είμαι υπέρ του “όχι” σταθερά. Και θα ξαναψηφίσω “όχι”. Ήμουν αντίθετη και στο ολονύχτιο γύρισμα της ίδιας παραγωγής στην Ακρόπολη, για το οποίο όμως πήρε την άδεια κατά πλειοψηφία. Θεωρώ ότι δεν συνάδουν τέτοιου είδους θέματα στους συγκεκριμένους αρχαιολογικούς χώρους. Το ίδιο το νοηματικό περιεχόμενο δεν ταιριάζει».
Ποιο μέλος του ΚΑΣ διατύπωσε την παραπάνω άποψη δικαιολογώντας την αρνητική του ψήφο στο αίτημα του BBC να κάνει γύρισμα στον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο; Μήπως κανένα υπαλληλίδιο της πυρκαγιάς που “τρούπωσε” στο Δημόσιο με μέσον; Όχι. Τη σκληροπυρηνική θέση είχε η κ. Ελένη Μπάνου, προϊστάμενη της εφορείας αρχαιοτήτων Αθηνών. Η αρχαιολόγος με το "βαρύ" βιογραφικό, που ξενάγησε τον Ομπάμα στην Ακρόπολη.
Είναι καλή αρχαιολόγος η κ. Μπάνου; Προφανώς! Άρα τι φταίει και έδωσε αυτή τη στενόμυαλη απάντηση; Είναι απλό: το ότι ερωτήθηκε!
Μα, δεν θα έπρεπε για ένα τέτοιο θέμα να ερωτηθεί το ΚΑΣ; Όχι! Κατηγορηματικά όχι! Διότι ο αρχαιολόγος βλέπει - και σωστά κάνει - το θέμα "στενά", από τη δική του οπτική γωνία, που λέει ότι "εγώ τον Παρθενώνα τον θέλω σύμβολο και όραμα, όχι σκηνικό ταινιών". Δεν μπορεί, διότι δεν είναι δουλειά του αρχαιολόγου, να βάλει στον λογαριασμό την τουριστική προβολή της Αθήνας και της χώρας ολόκληρης, τα έσοδα από αυτή, τους φόρους από αυτά (από τους οποίους πληρώνεται και ο μισθός του), την τόνωση της τοπικής και της εθνικής οικονομίας, την αντιστροφή της ψυχολογίας στη χώρα μας που αισθάνεται αποκλεισμένη από τον υπόλοιπο κόσμο, την επίδραση στην Οικονομία από αυτή την αντιστροφή και πάει λέγοντας. Δεν είναι η δουλειά του να βλέπει τη μεγάλη εικόνα. Άρα ΚΑΚΩΣ ερωτάται το ΚΑΣ. Την απόφαση θα έπρεπε να την παίρνει ο υπουργός, ή ένας εντεταλμένος συνεργάτης του, με το ΚΑΣ σε ρόλο συμβούλου και ΜΟΝΟ σε τεχνικά θέματα, αν για παράδειγμα η μεταφορά βαριών μηχανημάτων μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο μνημείο και πού.
Όχι όμως για το πώς η κάθε Μπάνου φαντάζεται το Σούνιο ή, ακόμα περισσότερο, αν το σενάριο του έργου συμφωνεί ή όχι με τις πολιτικές απόψεις των μελών του ΚΑΣ, διότι και αυτό ακούστηκε ως λόγος άρνησης ή (θα θυμάστε την επίσης πρόσφατη περιπέτεια του Ελληνικού) για το αν επιτρέπεται κτήριο της Αττικής να είναι υψηλότερο από την Ακρόπολη μολονότι απέχει αρκετά χιλιόμετρα από αυτή. Δεν είναι αυτή δουλειά του αρχαιολόγου, τέλος.
Στη Δημοκρατία, πολύ συχνά, όταν εκφέρονται ακατάλληλες απαντήσεις είναι είτε διότι οι ερωτήσεις είναι κακές (ασαφείς, παροδηγητικές, ελλιπείς) είτε διότι ερωτώνται οι λάθος άνθρωποι.
Γιατί όμως γίνεται αυτό; Διότι έχει προηγηθεί ένας κακός νόμος, όπως ο Ν. 3028/2002 (ΦΕΚ A 153/28-06-2002) “Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς”. Ο νόμος εκχωρεί στο ΚΑΣ αρμοδιότητα γνωμοδότησης για “θέματα που αφορούν στην προστασία αρχαίων μνημείων, αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών τόπων που αποτέλεσαν το χώρο εξαίρετων ιστορικών ή μυθικών γεγονότων έως το 1830.” Το προσέξατε; Ακόμα και μυθικών… γεγονότων (sic)! (Αλλά μόνο μέχρι το 1830! Μεταγενέστερα μυθικά γεγονότα, τα αναλαμβάνει άλλο συμβούλιο!) Θα έχεις λοιπόν ένα χωράφι στη Στυμφαλία και θα έρθει το ΚΑΣ να σου πει ότι δεν μπορείς να το καλλιεργήσεις διότι εκεί γεννούσαν οι Στυμφαλίδες Όρνιθες! Γιατί; Σου φαίνεται περίεργο; Τι εννοούσε δηλαδή ο νομοθέτης όταν προσέθετε το “μυθικών γεγονότων”;
Ωστόσο, ακόμα κι αυτός ο… μυθικών διαστάσεων νόμος μιλάει για γνωμοδοτική λειτουργία του ΚΑΣ, η οποία δεν είναι αυτοδικαίως δεσμευτική για την Κεντρική Διοίκηση. Πώς έγινε και από γνωμοδοτικό όργανο μετετράπη σε de facto εκτελεστικό αυτό ας μας το εξηγήσει κάποιος. Διότι “γνωμοδοτώ” σημαίνει λέω την άποψή μου και ο προϊστάμενός μου, ο ΥΠΠΟ εν προκειμένω ή και ο πρωθυπουργός αν χρειαστεί, μπορεί και να μην την λάβει υπόψη. Αν είναι υποχρεωμένοι ντε και καλά να πράξουν σύμφωνα με τα κελεύσματα του ΚΑΣ, δεν μιλάμε για γνωμοδότηση αλλά για έγκριση.
Τις πταίει λοιπόν; Κατ΄αρχήν ο κακός νόμος. Ο οποίος αναθέτει αρμοδιότητες σε θεσμικούς φορείς που δεν θα έπρεπε να τις έχουν, οι οποίοι με τη σειρά τους παίρνουν αποφάσεις που δεν θα έπρεπε να πάρουν. Και έτσι διώχνουμε και τους επενδυτές και τους κινηματογραφιστές και τους πάντες που θα μπορούσαν να βάλουν πλάτη για να ξεκολλήσει η οικονομία από το τέλμα. Ποιος όμως φταίει για τον κακό νόμο; Ο κακός, δηλαδή ο ανεπαρκής, αδιάφορος ή και τα δύο, νομοθέτης.  Και ποιος του έδωσε το δικαίωμα να νομοθετεί; Ο κακός, δηλαδή ο ανεπαρκής αδιάφορος ή και τα δύο, ψηφοφόρος. Αυτός που θα πληρώσει στο τέλος και τον μισθό και το “όχι” της κάθε Μπάνου. Διότι εσύ μπορεί να μην ασχολείσαι με την πολιτική, ασχολείται όμως εκείνη με σένα, και μάλιστα με ένα σενάριο χιλιοπαιγμένο: αυτή κάνει τα λάθη, εσύ τα πληρώνεις.

Τζήμερος Θάνος


“Στην Ελλάδα μας νοιάζουν περισσότερο τα δικαιώματα του ληστή και του βιαστή, παρά του θύματος”

Το σπίτι μου, το κάστρο μου» λένε οι Αγγλοσάξονες. Και το εννοούν. Στον Καναδά, που έχει πολύ αυστηρή νομοθεσία σε σύγκριση με τις ΗΠΑ για την οπλοφορία και γενικά για την οπλοκατοχή, πριν από μερικά χρόνια ένας σύντεκνος από τα Ζωνιανά, ο Βασίλης Παρασύρης, σκότωσε τα ξημερώματα μέσα στο σπίτι του τέσσερα (!) άτομα από ομάδα της Δίωξης Ναρκωτικών, που είχαν κάνει «ντου» έχοντας κάνει λάθος στη… διεύθυνση. Έσπασαν, δηλαδή, την πόρτα λάθος ανθρώπου και, μέσα στο σκοτάδι και στη σύγχυση, ο Κρητίκαρος τους πέρασε για ληστές και τους έστειλε εις τόπον χλοερόν, εις τόπον αναψύξεως, θεωρώντας ότι υπερασπίζεται τη φαμίλια του και το σπίτι του από συμμορία κακοποιών. Στο δικαστήριο αθωώθηκε.
Στις ΗΠΑ, εάν εισβάλει κάποιος στο σπίτι σου, του ανοίγεις έξτρα κουμπότρυπες κι ο εισαγγελέας στέλνει την υπόθεση στο αρχείο, αφού το αστυνομικό τμήμα σε κεράσει καφέ και σου πάρει μια κατάθεση, ενώ τα ΜΜΕ θα εστιάσουν στη γενναιότητα του πατέρα ή της μάνας που υπερασπίστηκε την οικογένεια και το άσυλό της από κακοποιούς.
Στην Ελλάδα το θεσμικό πλαίσιο είναι κωμικοτραγικό. Οι κακοποιοί βρίσκουν εύκολα όπλα. Πληρώνουν ή τα ανταλλάσσουν με κλοπιμαία, ναρκωτικά και άλλες βρομοδουλειές, και δεν διστάζουν να τα φέρουν πάνω τους και να τα χρησιμοποιούν. Παντού στον κόσμο οι κακοποιοί έχουν ευκολότερη πρόσβαση στα όπλα, διότι απλούστατα είναι… κακοποιοί! Δεν έχουν ηθικές αναστολές και είναι εργαλεία της «δουλειάς». Όπως ο υδραυλικός αγοράζει γαλλικά κλειδιά, βιδολόγους και πένσες, οι ληστές και άλλοι συνάδελφοί τους αγοράζουν κουμπούρια ή μαχαίρια. Οι νόμιμοι πολίτες, αντιθέτως, έχουν ένα πολύ αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο για απόκτηση όπλου για νόμιμη οπλοφορία. Κι αν το χρησιμοποιήσουν, ο εισαγγελέας θα περάσει από το πιο ψιλό κόσκινο τα γεγονότα, με τη δίωξη στην «κωλότσεπη», στη λογική «πήγαινε να τα βρεις στο δικαστήριο» και με το ένα αυτί στην τεχνητή «κοινή γνώμη» συγκεκριμένων μέσων και την «πολιτική ορθότητα». Η παράγραφος 3 του άρθρου 22 του Ποινικού Κώδικα λέει ότι «το αναγκαίο μέτρο της άμυνας κρίνεται από τον βαθμό επικινδυνότητας της επίθεσης, από το είδος της βλάβης που απειλούσε, από τον τρόπο και την ένταση της επίθεσης, και από τις λοιπές περιστάσεις».
Αν ο εισβολέας κρατά μαχαίρι ή ρόπαλο μπαίνοντας στο δωμάτιο της κόρης σου κι εσύ του αδειάσεις το δίκαννο έντρομος μέσα στο σκοτάδι και δεν ζυγίσεις με το υποδεκάμετρο όλα αυτά του νόμου, έχεις κονομήσει υπέρβαση των ορίων της άμυνας και καταδίκη.
Η καταστολή του εγκλήματος είναι δουλειά της Αστυνομίας. Η αυτοάμυνα, όμως, είναι δικαίωμα κάθε πολίτη. Όταν ο επίδοξος ληστής ή βιαστής έχει μπει μέσα στο σπίτι σου, είναι δηλαδή στα δύο μέτρα ή πάνω από το κρεβάτι το δικό σου, της γυναίκας σου ή των παιδιών σου, όταν σε απειλεί με το πιστόλι ή το μαχαίρι προτεταμένο, οι αστυνομικοί εκείνη την στιγμή, οι καλλίτεροι των καλλιτέρων, οι πιο εκπαιδευμένοι και οι πιο πρόθυμοι, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Απέχουν κρίσιμο χρόνο και απόσταση.
Ακόμη κι αν έχουν ειδοποιηθεί, μέχρι να φτάσουν θα είναι πολύ αργά. Θα έρθουν για να ψάξουν για γενετικό υλικό και αποτυπώματα, ενώ εσύ ή κάποιο αγαπημένο και αναντικατάστατο πρόσωπό σου θα κείται στο μαρμάρινο τραπέζι του ιατροδικαστή, ανοιγμένο σαν ψάρι για τη νεκροψία. Στην Ελλάδα μάς νοιάζουν περισσότερο τα δικαιώματα του ληστή, του βιαστή παρά του νομοταγούς πολίτη-θύματος. Αυτό πρέπει να αλλάξει.
Το σπίτι του πολίτη είναι το κάστρο του, το άσυλο της οικογένειάς του και όποιος το παραβιάζει και ασκεί βία ή απειλή βίας πρέπει νόμιμα να αντιμετωπίζεται με κάθε μέσο, που δεν θα συνιστά υπέρβαση των ορίων της άμυνας. Εάν μπεις βίαια στο σπίτι μου, αποτελώντας για μένα και την οικογένειά μου απειλή, τότε μπορώ να σε σκοτώσω.
Με αυτό πρέπει να ευθυγραμμιστεί ο νόμος, τροποποιώντας τόσο το άρθρο 22 του Π.Κ. όσο και την οπλοκατοχή, πάντοτε με αυστηρά και εξατομικευμένα κριτήρια. Ο 88χρονος λιμενικός ακολούθησε τη σοφή λαϊκή παροιμία: «Καλλίτερα χωροφύλακες παρά παπάδες». Συμφωνώ. Να συμφωνήσει τροποποιούμενος και ο νόμος.
Φαήλος Κρανιδιώτης “Δημοκρατία”
 

Μαζέψτε τον τον αρχιρατσιστή - Ανάρτηση Αξιωματικού ΕΛΑΣ για «ένα υπέροχο Μοναστηράκι χωρίς Ελληνες»

Υπηρετεί στο Τμήμα Αντιμετώπισης της Ρατσιστικής Βίας της Ασφάλειας Αττικής
Αντιδράσεις αλλά και ποικιλόμορφα σχόλια στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ έχει προκαλέσει ανάρτηση -το απόγευμα της Πέμπτης- αξιωματικού της Ασφαλείας Αττικής, με φωτογραφία της πλατείας Μοναστηρακίου όπου εικονίζονται αλλοδαποί μικροπωλητές αλλά και διερχόμενοι από διάφορες χώρες. 
Ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ που υπηρετεί στο Τμήμα Αντιμετώπισης της Ρατσιστικής Βίας συνοδεύει την φωτογραφία της πλατείας, γεμάτης με αλλοδαπούς με την λεζάντα "Μία πλατεία χωρίς Ελληνες. Είναι πάντα μια υπέροχη πλατεία".
Μια αναφορά που προκάλεσε δυσμενη σχόλια αφού ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ θεωρούν ότι "ο αξιωματικός που έχει καθήκον να αποτρέψει πάσης φύσεως ρατσιστικές επιθέσεις ή άλλου τύπου εκφράσεις ρατσισμού, φτάνει στο αντίθετο άκρο με υπαινικτικά σχόλια, που κάποιος θα μπορούσε να χαρακτηρίσει έως και ρατσιστικά, για τους Ελληνες.

 Κι αυτό είναι ιδιαίτερα σοβαρό αφού προέρχεται από αστυνομικό του οποίου το έργο είναι να προστατεύει ασφαλώς όλους τους πολίτες".

Από την άλλη πλευρά συνεργάτες του αστυνομικού και άλλοι ένστολοι αναφέρουν ότι «στόχος της συγκεκριμένης λεζάντας είναι να υμνήσει την πλατεία Μοναστηρακίου άσχετα εάν σε αυτήν βρίσκονται Ελληνες ή αλλοδαποί…»
Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ. ΒΗΜΑ

30 Μαρ 2018

Στις εργασίες εξωραϊσμού στον Κόκκινο Μύλο ο Δήμαρχος Αχαρνών

Την περιοχή του Κόκκινου Μύλου επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Αχαρνών κ. Κασσαβός προκειμένου να επιβλέψει τις εργασίες εξωραϊσμού, που εκτελούνται στα πέριξ  του Ιερού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.
Στον περιβάλλοντα χώρο του ναού, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Αχαρνών διενεργεί εργασίες αποψίλωσης καθώς και φύτευση φυτών χαμηλής βλάστησης. Παράλληλα η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αχαρνών προχωρά σε αποκατάσταση του οδοστρώματος μπροστά από τον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, αντικαθιστώντας σπασμένους ή/και ξεκολλημένους κυβόλιθους, αλλά και σε διαμόρφωση του χώρου μπροστά από τον Ιερό Ναό.
Ο Δήμαρχος Αχαρνών κ. Γιάννης Κασσαβός εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πορεία των εργασιών εξωραϊσμού στον περιβάλλοντα χώρο του Ιερού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης αναφέροντας ότι: "Οι εργαζόμενοι στις Υπηρεσίες του Δήμου Αχαρνών, δίνουν καθημερινά έναν τιτάνιο αγώνα, προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις σε εξωραϊσμό και καλλωπισμό κοινόχρηστων χώρων στον Δήμο Αχαρνών. Στην προσπάθεια μας να βελτιώσουμε την εικόνα της πόλης μας σε κάθε γειτονιά, αναμένεται να συνδράμουν σημαντικά οι εργαζόμενοι από το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας που αναλαμβάνουν καθήκοντα από στιγμή σε στιγμή".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΣΥΡΙΖΑ ΑΧΑΡΝΩΝ

Την σκυτάλη των Περιφερειακών Αναπτυξιακών Συνεδρίων για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση
στη χώρα έλαβε απόψε η Αττική και ειδικότερα η Ανατολική Αττική. Η έναρξη των εργασιών του συνεδρίου συνοδεύτηκε από τη συζήτηση επί των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι και οι περιοχές της Ανατολικής Αττικής.
Στο επίκεντρο της συζήτησης και των αναφορών που έκαναν οι σύντροφοι Υπουργοί της Ελληνικής Κυβέρνησης ήταν η αγροτική παραγωγή, η πολιτιστική κληρονομιά, ο τουρισμός, ο αθλητισμός, καθώς και η θεσμική ενδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Από μια τόσο σημαντική ευκαιρία ανάδειξης και συζήτησης σε υψηλό επίπεδο των δυσχερειών και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Αχαρνές, που είναι και ο πολυπληθέστερος δήμος της Ανατολικής Αττικής, έλαμψε δια της απουσίας της η δημοτική αρχή των Αχαρνών.
Ως απλοί πολίτες του Δήμου Αχαρνών, διερωτώμεθα κατά πόσο η δημοτική αρχή ενδιαφέρεται για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση,  για την βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής και την αξιοποίηση της αρχαιολογικής κληρονομιάς του Δήμου.
Σ.Σ. Από ό,τι πληροφορηθήκαμε, παρεβρισκόταν ο Γ.Γ. του Δήμου Αχαρνών, κ. Κατσιγιάννης.

29 Μαρ 2018

Τραμπ – Τσίπρας: βίοι παράλληλοι

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κόλμερ
Κατά τον ανώνυμο αρθρογράφο του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, η επιβολή δασμών 60 δισ. ευρώ επί των εισαγομένων στις ΗΠΑ κινεζικών προϊόντων θα επιβαρύνει τους Αμερικανούς παραγωγούς και καταναλωτάς, θα περιορίσει τις κινεζικές επενδύσεις στην Αμερική και εν τελική αναλύσει θα πλήξει την οικονομική ανάπτυξη εις αμφοτέρας τας χώρας. Ο ισχυρισμός στερείται επαρκούς δικαιολογίας (justification). Εάν ο χρησμός του Bloomberg δεν οφείλεται στην γενικωτέρα πολεμική του αμερικανικού κατεστημένου κατά του Ντόναλντ  Τραμπ πάσχει σοβαρώς από πλευράς οικονομικής αναλύσεως.

  • Πρώτον, διότι οι δασμοί πλήττουν κυρίως τα εισαγόμενα προϊόντα παρά τα εγχωρίως παραγόμενα, ιδίως εάν ληφθή υπ’ όψιν ότι η Κίνα έχει ένα τεράστιο εμπορικό πλεόνασμα απέναντι στην Αμερική.
  • Δεύτερον, τα αμερικανικά περιοριστικά μέτρα δικαιολογούνται αν όχι από την συστηματική υποκλοπή των αμερικανικών πατέντων από τους Κινέζους, τουλάχιστον ως αντίμετρα στις περιοριστικές εμπορικές πρακτικές της Κίνας, με τις οποίες εμποδίζει πολλά ξένα προϊόντα να εισέλθουν στην ανερχομένη εγχώριο αγορά της.
  • Τρίτον, τα κινεζικά κεφάλαια αποστρέφονται τις επενδύσεις στην Αμερική, εκτός εάν πρόκειται περί ευαισθήτων τομέων της υψηλής τεχνολογίας και της εθνικής αμύνης, οπότε ευλόγως είναι ανεπιθύμητες για κάθε πατριώτη.
  • Τέταρτον, στους δασμούς εστηρίχθη η βιομηχανική επανάστασις, για την αξιοποίηση της εγχωρίου ζητήσεως προς αύξησιν της ανέργου απασχολήσεως. Οι δασμοί ανεβάζουν το κόστος των εισαγομένων προϊόντων και δημιουργούν χώρο για την υποκατάστασί των με εγχωρίως παραγόμενα, υπό καλυτέρας κοινωνικάς συνθήκας εισφορών στο ασφαλιστικό σύστημα και ελέγχου της ποιότητος ως και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Αφορμή για συγκρίσεις

Είναι άγνωστον εάν οι εξαγωγές των κινεζικών προϊόντων επιβαρύνονται με κοινωνικές εισφορές και γνωστόν πόσο βλάπτουν το περιβάλλον και την ευημερία του καταναλωτού με τις «κινεζικές μαϊμούδες». Εδώ θα μπορούσε η ανασκευή της αρθρογραφίας Bloomberg να τερματισθή, εάν δεν μας έδιδε αφορμή για βίους παραλλήλους δύο πολιτικών: του Τράμπ και του Τσίπρα.
Ο μεν πρώτος ό,τι υπεσχέθη προεκλογικώς –και επεκροτήθη από το εκλογικό σώμα προς μεγάλον κακοφανισμό των οργανωμένων συμφερόντων απανταχού του κόσμου– υλοποιεί ταχέως και ασφαλώς ως πρόεδρος. Υπεσχέθη μείωση του φόρου εισοδήματος από 35% σε 21% και το έκαμε πραγματικότητα (-40% οι φόροι!). Υπεσχέθη δημόσιες επενδύσεις 1,3 τρισ. δολαρίων προς βελτίωσι των υποδομών στις ΗΠΑ. Παρά τις τρικλοποδιές στο Κογκρέσο, αλλά και εντός της κυβερνήσεώς του, υπέγραψε το σχετικό νομοσχέδιο.
Επέβαλε περιορισμούς στις εισόδους μουσουλμάνων από επτά ισλαμικές χώρες στην Αμερική εις πείσμα των «πολιτικής ορθότητος» των δημοσιογραφούντων που διαρρηγνύουν, όμως, τα ιμάτια των οψέποτε ένας Μαροκινός ισλαμιστής φονεύει έναν γενναίο αστυνομικόν (ως λχ. Αυτές τις ημέρες εν Γαλλία).
Ο Τραμπ ετάχθη υπέρ της αυξήσεως των καταθετικών επιτοκίων στις ΗΠΑ και αμέσως ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης Ιερώνυμος Πάουελ συνεμορφώθη απολύτως στην προεδρική σύσταση –όπως επιβάλλει άλλωστε η δημοκρατία– και υπεσχέθη μάλιστα άλλες τρεις αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο τρέχον έτος προς όφελος των αποταμιευτών. Είναι απαράδεκτο οι αποταμιευτές να μην εισπράττουν παρά ελάχιστο επιτόκιο και οι μπαταρισμένοι τραπεζίτες να αποκερδαίνουν εκατομμύρια δολαρίων «μπόνουσες» από δήθεν κέρδη των τραπεζών τους (η διαφορά μεταξύ πιστωτικών και χρεωστικών τόκων).

Διαφορά εκ καταγωγής

Αντιθέτως, ο ιδικός μας ανεξέλεγκτος ηγέτης του 20% (κατά τις δημοσκοπήσεις), αφού υπεσχέθη προεκλογικώς να «σκίσει τα μνημόνια» υπέγραψε άλλα δύο και ετοιμάζεται και για ένα τρίτο που θα αποκαλείται «προαπαιτούμενα» (της παροχής «πιστωτικής γραμμής» υπό των δανειστών). Ενώ ανήλθε στην εξουσία για να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ του Σαμαρά, όχι μόνο τον διετήρησε επί τριετία αλλά ετοιμάζεται και να τον αυξήσει με την μέθοδο της αναπροσαρμογής κατά 60% των «αντικειμενικών τιμών» –υποκειμενικές των ανωνύμων εκτιμητών που διόρισε ο σύντροφος Τσακαλώτος.
Ο τελευταίος φιλονικεί δημοσίως με τον «διοικητή» της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Θα έπρεπε να του υπενθυμίσει ότι αντί να ζητεί άνοδο της εγχωρίου αποταμιεύσεως, θα έπρεπε πρώτα να αυξήσει τα επιτόκια καταθέσεων (απολύτως εφικτό στην αλά κάρτ Ευρωζώνη όπου κάθε χώρα έχει το ιδικό της επιτόκιο κρατικών ομολόγων).

Εν τελική αναλύσει, η διαφορά μεταξύ Τράμπ και Τσίπρα είναι καθαρώς εκ καταγωγής: ο πρώτος έβγαλε τα χρήματα του εργαζόμενος στην Αγορά, ενώ ιδικός μας ήταν γνωστός «καταληψίας» δημοσίας περιουσίας και τον πρώτο μισθό στην επαγγελματική του ζωή έλαβε από τον Έλληνα φορολογούμενο, αγνωμόνως αφού τον έχει επιβαρύνει αφορήτως. Ο Ντόναλντ Τράμπ έχασε εισόδημα 200 εκατ. δολαρίων τον πρώτο χρόνο της προεδρίας του, ενώ ο δεύτερος  ελπίζομε να περιωρισθή στην αμοιβή του βουλευτού, τα τρία τελευταία έτη που διοικεί την Ελλάδα.
slpress.gr/

Είναι αυτή η πιο εξοργιστική συνδικαλιστική ανακοίνωση;

Πολύ συχνά θυμώνω με τη γάγγραινα των φοροδίαιτων εργατοπατέρων. Το είδος αυτό των συνδικαλιστών που με περισσή χυδαιότητα διεκδικεί χωρίς να προσφέρει και απαιτεί χωρίς να ικανοποιεί. Αυτή τη φορά όμως το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να υποκλιθώ. Γιατί δεν έχω ποτέ διαβάσει τίποτα που να περιέχει περισσότερο θράσος. Τόσο πολύ θράσος, που για μια στιγμή σκέφτηκα πως ακόμα και για φοροδίαιτους εργατοπατέρες παραπάει και ίσως η ανακοίνωση αυτή να είναι ένα αστείο.
Δεν είναι.   
Είναι πέρα για πέρα αληθινή. Γράφτηκε από συνδικαλιστές που η κάθε τους απεργία είναι ένα βασανιστήριο για τους φτωχότερους των Ελλήνων, γι’ αυτούς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να έχουν δικό τους μεταφορικό μέσο. Γράφτηκε με αφορμή μια διαφήμιση του Praktiker η οποία προτείνει το ποδήλατο ως ένα μέσο που σε απαλλάσσει από το άγχος της απεργίας στα ΜΜΜ.
Ως ανακοίνωση φοροδίαιτων εργατοπατέρων εννοείται πως έχει «εργασιακό μεσαίωνα», αλλά προσωπικό αγαπημένο μου είναι το «με γνώμονα το επιχειρηματικό κέρδος» ως δριμεία κατηγορία. Αυτό που στις κανονικές χώρες είναι ο ευλογημένος μοχλός της ανάπτυξης, για τους  Έλληνες εργατοπατέρες είναι κατάρα. Λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι τα δικά τους τα μισθά είναι εξασφαλισμένα ανεξαρτήτως χασούρας της επιχείρησης που δουλεύουν. Και τα μισθά και η χασούρα, άλλωστε, καλύπτονται από τα κορόιδα που πληρώνουν τους φόρους.
Αλλά να μην πολυλογώ. Να σας αφήσω να απολαύσετε αυτό το μνημείο φοροδίαιτου συνδικαλισμού. Αυτού του συνδικαλισμού που, αν είμαστε τυχεροί, σύντομα θα πάρει τη θέση που του αξίζει σε κάποιο θεατρικό μουσείο.
(Αν σας θυμίζει κάτι το όνομα του κυρίου Ραυτόπουλου, που υπογράφει την ανακοίνωση, είναι επειδή θα τον έχετε απολαύσει, πριν από καιρό, σε κάποιο δελτίο ειδήσεων να ζητά να γίνουν μετρήσεις για πιθανή έκλυση ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ από τα μηχανήματα της τηλεματικής όταν αυτά τοποθετήθηκαν στα λεωφορεία. Και μπράβο του.)
athensvoice.gr

Οι Ευρωπαίοι “τρέμουν” τους μουσουλμάνους; Πανευρωπαϊκή δημοσκόπηση για το μεταναστευτικό

Μια μαζική δημοσκόπηση που καλύπτει όλα τα 28 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκαλύπτει μια συντριπτική ανησυχία γύρω από την παράνομη μετανάστευση, με περισσότερα από τα τρία τέταρτα των Ευρωπαίων πολιτών, να λένε ότι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, θα πρέπει να προστατεύονται καλλίτερα.  Η μεγάλη έρευνα του Φεβρουαρίου, που διεξήγαγε το Project 28, του Ιδρύματος Századvég, χρησιμοποίησε δείγμα 1000 ενηλίκων πολιτών από κάθε μία από τις 28 χώρες της ΕΕ, και βρήκε μια αξιοσημείωτη συνοχή των απόψεών τους, σχετικά με τους κινδύνους της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης.
Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της έρευνας είναι ότι υπάρχει τόσο μεγάλη ομοφωνία γύρω από το ζήτημα της μετανάστευσης. Ενώ υπάρχουν πολυάριθμες πολιτικές διαιρέσεις μέσα σε κάθε ένα από τα 28 κράτη μέλη, και υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους, στα θέματα της μετανάστευσης, συνόρων και ασφάλειας, αυτό δεν συμβαίνει.  Η δημοσκόπηση αποκάλυψε, ότι ενώ το 78 τοις εκατό όλων των Ευρωπαίων πιστεύουν ότι η παράνομη μετανάστευση στις χώρες τους είναι ένα πρόβλημα,  η πλειοψηφία των πολιτών σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα λένε ότι πρόκειται για ένα «σοβαρό πρόβλημα».  Οι Ευρωπαίοι εκφράζουν, επίσης, ανησυχία στην προοπτική Αφρικανών μεταναστών που θα φθάσουν μαζικά στην Ευρώπη κατά την επόμενη δεκαετία, με 68% από αυτούς που ρωτήθηκαν να εκφράζουν, είτε «έντονο φόβο» ή «μέτριο φόβο» ενόψει ενός τέτοιου σεναρίου.  Η ταχεία αύξηση του πληθυσμού των μουσουλμάνων στην Ευρώπη αποτελεί έναν άλλο τομέα ιδιαίτερης ανησυχίας μεταξύ των Ευρωπαίων, όπως διαπιστώνει η έρευνα. Το  70 % πιστεύει ότι μια αυξανόμενη μουσουλμανική παρουσία είναι ένα πρόβλημα και μόνο το  8 %, λέει ότι δεν αποτελεί απειλή.  Η πλειοψηφία των Ευρωπαίων, πιστεύει ότι η εισροή μεταναστών στις αντίστοιχες χώρες τους θα οδηγήσει σε αύξηση της εγκληματικότητας και της απειλής της τρομοκρατίας. Η πλειοψηφία του 57%, δήλωσε ότι η εισροή μεταναστών θα αλλάξει την κουλτούρα των χωρών τους. Η αντίληψη της μετανάστευσης έχει αλλάξει, καθώς η πλειονότητα των Ευρωπαίων είναι πλέον πεπεισμένοι ότι οι περισσότεροι μετανάστες έρχονται στην  Ευρώπη λόγω «παραγόντων έλξης», όπως η οικονομία της ΕΕ και οι κοινωνικές παροχές.
 Η διαχείριση της μετανάστευσης, από την άλλη πλευρά, εκλαμβάνεται, σύμφωνα με την έρευνα, ως ένα σημαντικό οικονομικό βάρος στα κράτη μέλη της ΕΕ, με το 73% των ερωτηθέντων, να δηλώνουν, ότι η διαχείριση της μετανάστευσης θα δημιουργήσει μια «τεράστια οικονομική επιβάρυνση» στις χώρες υποδοχής. Μόνο 17% πιστεύει ότι το κόστος της διαχείρισης της μετανάστευσης δεν είναι «τεράστιο». 
Εν τω μεταξύ, το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης είναι δυσαρεστημένο με το χειρισμό της μεταναστευτικής κρίσης, από τις Βρυξέλλες.  Παρά την ευρεία  και έντονη κριτική των πολιτικών μετανάστευσης από χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, η πλειοψηφία των πολιτών της ΕΕ πιστεύει ότι αυτά τα έθνη έχουν αντιμετωπίσει τη μεταναστευτική κρίση καλλίτερα από τις Βρυξέλλες. Μόνο το 24% πιστεύει ότι οι Βρυξέλλες έχει κάνει καλύτερη δουλειά από ότι οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, στο χειρισμό της μεταναστευτικής κρίσης.

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Δήμαρχος Αχαρνών

Το Προεδρικό Μέγαρο επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Αχαρνών κ. Γιάννης Κασσαβός, όπου είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο στις 27 Μαρτίου 2018.
Ο Δήμαρχος Αχαρνών, εξέφρασε την αμέριστη εκτίμησή του προς τον θεματοφύλακα του Συντάγματος και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος της χώρας μας, ενώ κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον κ. Παυλόπουλο είχε την ευκαιρία να μεταφέρει τα στοιχεία που αναδεικνύουν την Πληθυσμιακή, Πολιτιστική και Ιστορική δυναμική του Δήμου Αχαρνών.
Παράλληλα  εξέθεσε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καίρια ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους και πολίτες του Δήμου Αχαρνών όπως: την Εγκληματικότητα, τα Αντιπλημμυρικά έργα, την απομάκρυνση Στρατοπέδων, την παραχώρηση των Αθλητικών εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Χωριού, αλλά και την "απογύμνωση" του Δήμου Αχαρνών από Δημόσιες Υπηρεσίες και ΔΕΚΟ.
Η συνάντηση του Δημάρχου Αχαρνών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας διεξήχθη σε φιλικό κλίμα, με τον κ. Παυλόπουλο να εμφανίζεται ιδιαίτερα ενημερωμένος αλλά και ευαισθητοποιημένος στα θέματα του Δήμου Αχαρνών.
Ο Δήμαρχος Αχαρνών κ. Γιάννης Κασσαβός απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, να επισκεφθεί τον Δήμο Αχαρνών, που αποτελούσε μια ξεχωριστή και τιμητική επίσκεψη, ενώ μετά το πέρας της συνάντησης δήλωσε:
"Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος έχει διαγράψει μια σημαντική πολιτική πορεία και υπηρετεί με αποφασιστικότητα και σύνεση τις δημοκρατικές αξίες του τόπου μας.
Στη θητεία του στο Προεδρικό Μέγαρο, έχει καταφέρει να απολαμβάνει τον απόλυτο σεβασμό από όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας και κυρίως, έχει καταφέρει να εμπνέει τους απλούς πολίτες, με το ήθος, τη γνώση και την πολιτική του σοφία.
Με την ιδιότητα του Δημάρχου Αχαρνών, και εκπροσωπώντας τους δημότες και τους κατοίκους του Δήμου Αχαρνών, ενός δήμου που η ιστορία του χάνεται στα βάθη της Αρχαιότητας, είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη μεγάλη δυναμική της πόλης μας αλλά και σημαντικά προβλήματα, που μας απασχολούν.
Στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας διακρίνουμε έναν σημαντικό "σύμμαχο" στα ζητήματα του Δήμου Αχαρνών, ώστε η πόλη μας να αναπτυχθεί με βάση τα Πληθυσμιακά, Πολιτιστικά και Ιστορικά της μεγέθη και να απολαμβάνουν οι συμπολίτες μας, δημόσια και κοινωνικά αγαθά μιας ευνομούμενης κοινωνίας.
"

 

 

 

Έναρξη Εαρινού Προγράμματος 2018 ΔΙΚΕΔΙΔΑ

Το Τμήμα Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης, της Διεύθυνσης Παιδείας Πολιτισμού, Αθλητισμού, και Νέας Γενεάς ενημερώνει
τους δημότες και κατοίκους του Δήμου Αχαρνών ότι από την Τρίτη 17 Απριλίου θα ξεκινήσει το Εαρινό Πρόγραμμα του Διεπιστημονικού Κέντρου Διαλέξεων Δήμου Αχαρνών (ΔΙ.ΚΕ.ΔΙ.Δ.Α) για το Ακαδημαϊκό έτος 2018 όπου θα παρέχει δωρεάν επιμόρφωση σε όλους τους/τις ενδιαφερομένους/ες.

Έργο του ΔΙ.ΚΕ.ΔΙ.ΔΑ είναι:

α) Η επιμόρφωση και η παροχή γενικών γνώσεων στους κατοίκους του Δήμου μας και μη, ανεξαρτήτως ηλικίας και επαγγέλματος.

β) Η διοργάνωση και διεξαγωγή συνεδρίων, σεμιναρίων, ημερίδων, και διαλέξεων.

Η παροχή γενικών γνώσεων από τη Δια Βίου Εκπαίδευση και η παρουσίαση των θεμάτων, θα πραγματοποιείται μέσα από την διοργάνωση και διεξαγωγή σειράς διαλέξεων που θα γίνονται από Πανεπιστημιακούς Καθηγητές, Παιδαγωγούς, Ψυχολόγους, Κοινωνιολόγους, Αστροφυσικούς, Σχολικούς Συμβούλους και άλλους εξειδικευμένους Επιστήμονες και Ειδικούς.

Μετά το τέλος του κύκλου των εν λόγω Διαλέξεων και Σεμιναρίων, θα χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης.

Το Εαρινό Πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 17/04/2018 και θα διαρκέσει έως τις 06/06/2018.

Θα πραγματοποιηθούν οκτώ (8) διαλέξεις που θα γίνουν την Τρίτη 17/4/2018 18:00 – 20:00 και κάθε Τετάρτη από 25/04/2018 έως 06/06/2018 την ίδια ώρα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στον Β' όροφο του Δημαρχείου Αχαρνών.


Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται καθημερινά από 26/03/2018 09:00-14:00 στο « Τμήμα Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης » 2ος όροφος, Φιλαδελφείας 87 & Aθ. Μπόσδα, (Δημαρχείο Αχαρνών) ή μπορούν να αποσταλούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στα email: empouki@acharnes.gr & etegou@acharnes.gr (σε μορφή word) ή με φαξ στο 210 2415 431).

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στο τηλέφωνο 2132072470 καθημερινά 09:00π.μ.- 15:00μ.μ Υπεύθυνοι : Ελεάνα Μπούκη - Ελένη Τέγου.

Επισυνάπτονται:
- Το Πρόγραμμα Διαλέξεων Εαρινού Κύκλου Σπουδών 2018
- Η αίτηση συμμετοχής στο Εαρινό Πρόγραμμα 2018 του ΔΙΚΕΔΙΔΑ