28 Μαρ 2018

Ένα μεγάλο εύγε στην Κυπριακή Δημοκρατία - Ξέπλυνε την ντροπή και από την φοβική Ελλάδα - Διαβάστε την επίσημη ανακοίνωση για το Αφρίν

Ανακοινωθέν του ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας για την κατάσταση στο Αφρίν της Συρίας
Η Κυπριακή Δημοκρατία εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της για τις συνεχιζόμενες Τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφρίν της βορείου Συρίας, και, τις πληροφορίες για τον υψηλό αριθμό νεκρών μεταξύ των πολιτών, και τις αυθαίρετες συλλήψεις και λεηλασίες στην πόλη του Αφρίν. Τις τελευταίες ημέρες, η πλειοψηφία του πληθυσμού στην πόλη του Αφρίν, που απαρτίζεται κυρίως από Κούρδους, έχει εκκενωθεί υπό την απειλή επίθεσης από τις Τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις. Αυτό είναι κάτι που χειροτερεύει περισσότερο την ήδη άσχημη ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή και οι αρμόδιες αρχές των Ηνωμένων Εθνών αναφέρονται σ’ εκτοπισμό πληθυσμού στην περιοχή του Αφρίν κατά εκατοντάδες χιλιάδες. Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 2401,το οποίο καλεί σε παύση των εχθροπραξιών σ’ όλη την επικράτεια της Συρίας, για 30 μέρες, πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως και άμεσα από την Τουρκία, η οποία πρέπει επίσης να σεβαστεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρέπει να διασφαλισθεί επειγόντως η πρόσβαση των διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων, η διάθεση ανθρωπιστικής βοήθειας στον εκτοπισμένο πληθυσμό και η ασφαλής και εθελοντική επιστροφή τους στα σπίτια τους, στην πόλη του Αφρίν.
Η Κυπριακή Δημοκρατία επαναλαμβάνει την έντονη καταδίκη της για την παράνομη Τουρκική εισβολή στο Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, η οποία αποσκοπεί μόνον στην επιβολή της γεωπολιτικής ατζέντας της Άγκυρας στην περιοχή, μέσω της στρατιωτικής ισχύος. Η Κύπρος υπογραμμίζει την ανάγκη σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, της ενότητας, της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας.
Η κρίση στη Συρία δε μπορεί να επιλυθεί με στρατιωτικά μέσα. Η ειρήνη, η ασφάλεια και η σταθερότητα στη Συρία μπορεί να διασφαλιστεί μόνο μέσω μιας πολιτικής λύσης που θα προκύψει από τους ίδιους του Σύριους, σύμφωνα με το Ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στο πλαίσιο της διαδικασίας της Γενεύης.