14 Αυγ 2018

Οι «8» όροι υποταγής που έθεσε ο Ν.Τραμπ στη Τουρκία για να σταματήσει τον «στραγγαλισμό» της. Μας ενδιαφέρουν άμεσα

Aυτό που συμβαίνει μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας ήταν μια ανέλπιστη εξέλιξη για την Ελλάδα καθώς οι πληθωρικές προσωπικότητες των δύο προέδρων Ν.Τραμπ και Ρ.Τ.Ερντογάν έρχονται σε μια ολοκληρωτική σύγκρουση η οποία θα τελειώσει με μία «έκρηξη» των υπερεγώ τους.
Οι όροι που έχει θέσει ο Ν.Τραμπ στον Ρ.Τ.Ερντογάν για να σταματήσει τις κυρώσεις, εάν όντως επιμείνει μέχρι τέλους, είναι όροι υποταγής και «γονατίσματος» της Τουρκίας.
Έχουν τεθεί 8 όροι για να μην συνεχιστεί ο οικονομικός/εμπορικός πόλεμος, όπως αναφέρει άρθρο του Ρετζέπ Μπαχάρ, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Ντετέ.

Σύμφωνα με τον Μπαχάρ, ο εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ κυρίως με την Κίνα αλλά και με την Τουρκία, τη Ρωσία, το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα, έχουν βγάλει την παγκόσμια οικονομία εκτός τροχιάς.
Τις περισσότερες επιπτώσεις έχει δεχθεί, όπως αναφέρεται, η Τουρκία.

Οι ΗΠΑ έχουν υποβάλει τρεις όρους στο Ιράν για να μην επιβάλουν κυρώσεις, και οκτώ στην Τουρκία, γράφει ο Μπαχάρ σημειώνοντας ότι για πρώτη φορά μετά την οικονομική κρίση του 2001 το αμερικανικό δολάριο έχει φτάσει σε αυτή την τιμή έναντι της τουρκικής λίρας, 80% πάνω από την αξία που είχε αρχές του χρόνου, ενώ το ευρώ καταγράφει κέρδη 75% έναντι της τουρκικής λίρας το αντίστοιχο διάστημα.
Οι οκτώ όροι που οι ΗΠΑ έθεσαν στην Τουρκία για να μην προχωρήσουν σε κυρώσεις είναι:
1) Την άμεση αποφυλάκιση των 20 πρακτόρων που ενέχονται στην πρωτοβουλία για το αποτυχημένο πραξικόπημα της 1ης Ιουλίου 2016, συμπεριλαμβανομένου και το Αμερικανού πάστορα Μπράνσον. Οι ΗΠΑ δίνουν διορία μέχρι μεθαύριο Τετάρτη, 15 Αυγούστου στην Τουρκία για να συμμορφωθεί, ιδιαίτερα όσον αφορά τον Μπράνσον.

2) Η Τουρκία να εφαρμόσει ένα συνολικό εμπάργκο κατά του Ιράν.
3) Να μην προχωρήσει με την αγορά των πυραυλικών συστημάτων S-400 από την Ρωσία.
4) Να επαναξιολογήσει την πολιτική της στο Παλαιστινιακό και να δεχθεί την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ
5) Να εγκαταλείψει τις έρευνες για αέριο και πετρέλαιο γύρω από την Κύπρο
6) Να αποδεχθεί το πρόστιμο για την τράπεζα Χαλκ (ξέπλυμα χρήματος και φοροδιαφυγή)
7) Να κλείσει η Άγκυρα τον φάκελο με το αίτημα παράδοσης του Φετουλάχ Γκιουλέν και
8) Να δώσει άδεια η Τουρκία σε αμερικανικές εταιρείες για εξόρυξη μεταλλευμάτων σε περιοχές της δικαιοδοσίας της.
Δεν πρόκειται να τα δεχθεί αυτά η Άγκυρα, αυτό είναι σίγουρο. Το ζήτημα είναι άλλο: Εάν τελικά ο Ν.Τραμπ προχωρήσει στην ύψιστη προσβολή κατά της Άγκυρας να την αποβάλει από το πρόγραμμα του F-35 («πάγωμα» θα το πουν στην αρχή) τότε πως θα απαντήσει ο Ρ.Τ.Ερντογάν;
Θα βγάλει την Τουρκία άμεσα από το ΝΑΤΟ;  Ή θα περιμένει;
Όπως και να έχει παρουσιάζεται μια μοναδική γεωπολιτική συγκυρία για την Ελλάδα για να στριμώξει την Τουρκία για... αιώνες.
Όχι επειδή την αγάπησαν οι Αμερικανοί, αλλά γιατί ανέλπιστα δημιουργήθηκε αυτή η ρήξη Ουάσιγκτον-Αγκυρας. Όμως όπως όπως οι φιλίες μεταξύ κρατών δεν είναι μόνιμες και διαρκείς το ίδιο συμβαίνει και με τις ρήξεις.
Ότι γίνει θετικό για την Ελλάδα πρέπει να συμβεί, τώρα, μετά κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.
Πάντως ο Ν.Τραμπ διακινδυνεύει τα Στενά, αλλά φαίνεται να είναι αποφασισμένος, όπως είναι και ο Ερντογάν άλλωστε. Όσον αφορά το ζήτημα των Στενών εάν η Τουρκία «πετάξει» οι Αμερικανοί θα τα χάσουν για... αιώνες.
Εάν συμβεί αυτό τότε θα γίνει πραγματικότητα η ρήση του Αμερικανού ΥΦΥΠΕΞ Γουές Μίτσελ (και σχεδόν όλα εγχώρια ΜΜΕ έκαναν τις δηλώσεις αυτές «γαργάρα») “Οι ΗΠΑ δουλεύουν με αποφασιστικότητα για να σταθεροποιήσουμε τη σχέση με την Τουρκία και να τη διατηρήσουμε σε μια δυτική στρατηγική τροχιά. Μια κατάρρευση αυτής της σχέσης θα προκαλούσε μια ζημία στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ που θα διαρκούσε για πολλές γενεές».  
Δηλαδή οι Τούρκοι θα πληρώσουν την αλαζονεία τους και οι Αμερικανοί την αγνωμοσύνη τους αφού για μεγάλο χρονικό διάστημα πρόσφεραν στην Τουρκία «γη και ύδωρ» ενάντια στα συμφέροντα του Ελληνισμού
Εκτός αν παρασκηνιακά «παζαρεύονται» και άλλα πράγματα και με άλλους «παίκτες»...