19 Αυγ 2018

Ζευγάρι μουσουλμάνων δεν πήρε την ελβετική υπηκοότητα λόγω άρνησης... χειραψίας

Ο άνδρας και η γυναίκα αρνήθηκαν να κάνουν χειραψία με άτομα του διαφορετικού φύλου, με αποτέλεσμα η αρμόδια επιτροπή να μην τους παραχωρήσει την ελβετική υπηκοότητα λόγω «έλλειψης σεβασμού στην ισότητα των φύλων».
Η προσπάθεια ενός ζευγαριού μουσουλμάνων να λάβει την ελβετική υπηκοότητα έπεσε στο κενό εξ' αιτίας «της έλλειψης σεβασμού» του ζευγαριού στην ισότητα των φύλων, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
Οι αρχές της Λωζάνης αρνήθηκαν την υπηκοότητα σε έναν μουσουλμάνο άνδρα και τη σύζυγό του, επειδή εκείνοι αρνήθηκαν να κάνουν χειραψία σε άτομα του αντίθετου φύλου. 
Η τριμελής επιτροπή που εξέταζε την αίτησή τους αρνήθηκε να παραχωρήσει την ελβετική υπηκοότητα, επικαλούμενη την «έλλειψη σεβασμού στην ισότητα των φύλων», όπως δήλωσε ο δήμαρχος της Λωζάνης Γκρεγκουάρ Ζουνό στο AFP. Οι δύο μουσουλμάνοι φέρονται επίσης να δυσκολεύτηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις που τους έκαναν άτομα διαφορετικού φύλου.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο, η απόφαση δε παραβιάζει την ανεξιθρησκεία και το δικαίωμα κάποιου να πιστεύει σε όποια θρησκεία επιθυμεί.
Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος της πόλης Πιερ-Αντουάν Χιλντμπράντ δήλωσε στο AFP ότι είναι «πολύ ικανοποιημένος με την απόφαση». «Το σύνταγμα και η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών υπερισχύει της μισαλλοδοξίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αντίστοιχο περιστατικό του 2016, όταν δύο μουσουλμάνοι μαθητές αρνήθηκαν να σφίξουν το χέρι μιας καθηγήτριάς τους, είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Ελβετία.