24 Οκτ 2018

Ανοιχτή διαβούλευση του νέου σχεδίου νόμου για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας

Ο Δήμαρχος Αχαρνών κ. Γιάννης Κασσαβός σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νέας Γενιάς και τις Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενημερώνει και προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους φορείς και τους πολίτες του Δήμου Αχαρνών, να συμμετάσχουν στην δημόσια διαβούλευση για το Σχέδιο Νόμου "Aδειοδότηση και Έλεγχος Κατασκευών Κεραιών στην Ξηρά", η οποία αναρτήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2018 και θα είναι ανοικτή σε σχόλια και προτάσεις έως τις 2 Νοεμβρίου 2018 και ώρα  13:00 (http://www.opengov.gr/digitalandbrief/?p=1007). 
Ειδικότερα, ο Δήμος Αχαρνών προσκαλεί τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, και γενικότερα τη σχολική κοινότητα, καθώς και κάθε ενδιαφερόμενο φορέα ή πολίτη, να συμμετάσχει στη δημόσια διαβούλευση για το Σχέδιο Νόμου "Aδειοδότηση και Έλεγχος Κατασκευών Κεραιών στην Ξηρά" ώστε:
1) Να ενισχυθεί η ισχύς της παραγράφου 7 του άρθρου 16, που δεν επιτρέπει την εγκατάσταση κατασκευής κεραίας κινητής τηλεφωνίας σε κτιριακές εγκαταστάσεις βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων, γηροκομείων και νοσοκομείων. (διάταξη που περιλαμβάνεται και στην ισχύουσα νομοθεσία) 
2) Να προταθεί η κατάργηση της εξαίρεσης της απαγόρευσης εγκατάστασης κατασκευής κεραίας σε απόσταση μέχρι 300 μέτρων από την περίμετρο κτιριακών εγκαταστάσεων βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων, γηροκομείων και νοσοκομείων, εφόσον τα όρια έκθεσης του κοινού δεν υπερβαίνουν το 60% των τιμών που καθορίζονται στα άρθρα 2-4 της υπ’ αριθμ. 53571/3839/6.9.2000 (παράγραφος 8 του άρθρου 16).
3) Να καθιερωθεί η εντατικοποίηση των ελέγχων Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας ανάλογα με την πληθυσμιακή κάλυψη μιας περιοχής, εστιάζοντας στους ελέγχους σε κτιριακές εγκαταστάσεις βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων, γηροκομείων και νοσοκομείων (άρθρο 16)
Με αφορμή την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης για το Σχέδιο Νόμου "Aδειοδότηση και Έλεγχος Κατασκευών Κεραιών στην Ξηρά" και την πρόσκληση συμμετοχής του Δήμου Αχαρνών σε φορείς και πολίτες, ο Δήμαρχος Αχαρνών κ. Γιάννης Κασσαβός δήλωσε: "Η ενίσχυση και προώθηση της πρότασης – σχολίου του Δήμου Αχαρνών, έχει σαν στόχο να εξαλειφθούν τα περιθώρια που δίνει η νομοθεσία στην εγκατάσταση κεραιών κοντά σε κτιριακές εγκαταστάσεις βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων, γηροκομείων και νοσοκομείων, ώστε να περιοριστεί η ανησυχία για θέματα  δημόσιας υγείας σε κτιριακές δομές που φιλοξενούν παιδιά, όπως βρεφονηπιακοί σταθμοί και σχολεία. Με αυτόν τον τρόπο ο Νομοθέτης καλείται να αφουγκραστεί τη  "φωνή" των κοινωνικών φορέων και των πολιτών μέσω της διαδικασίας διαβούλευσης, ώστε το νέο νομοθετικό πλαίσιο να αντικατοπτρίζει τις ανάγκες και τις αξιώσεις της κοινωνίας, χωρίς ιδεοληψίες και αφορισμούς στην τεχνολογική εξέλιξη και τον εκσυγχρονισμό."