11 Οκτ 2019

Χριστιανοί της Συρίας: ««Ελπίζουμε και προσευχόμαστε πως ο κόσμος δεν θα μας εγκαταλείψει τώρα»

Οι Χριστιανοί της Συρίας που κατάφεραν να επιβιώσουν από τον εμφύλιο πόλεμο και τις επιθέσεις των Τζιχαντιστών του Ισλαμικού Στρατού (ISIS), αντιμετωπίζουν τώρα μία ακόμα μεγάλη απειλή. Ο Διωγμός των Χριστιανών της Συρίας, απαγωγές, δολοφονίες, εκτοπίσεις, κτλ, συνέβησαν κατά τον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας που άρχισε το 2011 και σε περιοχές που βρέθηκαν υπό τον έλεγχο ακραίων ισλαμιστών, όπως το Χαλέπι.
Κατάσταση πριν τον εμφύλιο
Περισσότεροι από 700.000 Χριστιανοί έχουν εγκαταλείψει τη Συρία από το 2011. Και ενώ κάποιοι προειδοποιούν για περαιτέρω εκτοπισμό, άλλοι φοβούνται μεγαλύτερη απειλή.
Εκτιμάται ότι έως τη δεκαετία του 1920 οι χριστιανοί αποτελούσαν περίπου το 30% του πληθυσμού της Συρίας. Το 2015 εκτιμάται ότι αυτό το ποσοστό είναι 10% του πληθυσμού των 22 εκατομμυρίων. Οι σουνίτες μουσουλμάνοι αποτελούν περίπου το 70%, ενώ το υπόλοιπο είναι Αλαουίτες, άλλα ισλαμικά δόγματα και άλλες θρησκείες.

Η μεγάλη πλειοψηφία των χριστιανών ανήκει σε Ανατολικές Εκκλησίες, εκ των οποίων μεγαλύτερη είναι η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία με περίπου 500.000 μέλη. Υπάρχουν επίσης η Αρμενική Αποστολική Εκκλησία με 110-160 χιλ. μέλη και η Συριακή Ορθόδοξη Εκκλησία με περίπου 90 χιλιάδες. Κατά την εκτίμηση ορθόδοξου ιερωμένου της Συρίας που αναπλήρωνε τον απαχθέντα Σύρο επίσκοπο Ιωάννη Ιμπραχήμ, οι χριστιανοί που έφυγαν από τη Συρία κατά τον εμφύλιο ανέρχονται σε περίπου 600.000 άτομα.

Η Τουρκία σκοπεύει να μας σκοτώσει και να μας καταστρέψει και να τελειώσει με γενοκτονία εναντίον του λαού μας”, δήλωσε χριστιανός στέλεχος του Συριακού Στρατιωτικού Συμβουλίου των Συριακών Αμυντικών Δυνάμεων (SDF), όπως αναφέρθηκε από το Christian Broadcasting Network.

«Ελπίζουμε και προσευχόμαστε ότι καθώς υπερασπιζόμασταν τον κόσμο εναντίον του ISIS, ο κόσμος δεν θα μας εγκαταλείψει τώρα».

Είναι πολύ πιθανό η αμερικανική απόσυρση από την περιοχή να οδηγήσει στην εξαφάνιση του χριστιανισμού από την περιοχή» αναφέρουν εκπρόσωποι των Χριστιανών και διερωτώνται: «Πώς μπορεί μια χώρα [Τουρκία] να εισβάλει σε μία άλλη με το πρόσχημα της πάταξης της τρομοκρατίας; Ο στόχος θα είναι μόνο η τρομοκρατία ή οι «ανεπιθύμητοι άνθρωποι”.

Το τουρκικό καθεστώς βασίζεται σε ένοπλες εξτρεμιστικές και ριζοσπαστικές ομάδες που διαπράττουν εγκλήματα κατά των αμάχων και της ανθρωπότητας”, δήλωσε ο Sanharib Barsoum, αντιπρόεδρος του κόμματος της Συριακής Ένωσης. “Τέτοιες απειλές θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των Σύριων στην περιοχή.”

Στην πόλη Kobani, στα τουρκικά σύνορα, φιλοξενείται μια εκκλησία που αποτελείται από πρώην Μουσουλμάνους χριστιανούς. Περίπου 20 οικογένειες ζουν εκεί και ο πάστορας της εκκλησίας, Ζάνι Μπακρ, έφτασε πέρυσι από την Αφρική, εκτοπισμένος από μια παλαιότερη τουρκική εισβολή.

orthodoxia.online